Αμφίβολη η έκθεση Τροφίμων – Ποτών Alimentaria στην Ισπανία- ακύρωσε η Nestlé

17 Jun 2020, 10:41 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Αμφίβολη η έκθεση Τροφίμων – Ποτών Alimentaria στην Ισπανία- ακύρωσε η Nestlé

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Αμφίβολη είναι η πραγματοποίηση της μεγαλύτερης έκθεσης Τροφίμων – Ποτών Alimentaria στην Ισπανία και κατά τις επικαιροποιημένες ημερομηνίες.

Να σημειωθεί ότι ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού οι διεθνείς εκθέσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν κατά το διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2020, είτε ακυρώθηκαν για τη φετινή χρονιά είτε αναβλήθηκαν για το Φθινόπωρο. Η σημαντικότερη έκθεση της χώρας για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, μετέθεσε τις αρχικές ημερομηνίες (20-23 Απριλίου 2020) για τις 14 -17 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η Ισπανική Ομοσπονδία Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (FIAB), που αποτελεί τον κύριο εκπρόσωπο των επιχειρήσεων του τομέα, ζήτησε επίσημα από τους διοργανωτές της Alimentaria να μην πραγματοποιηθεί καθόλου η έκθεση τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η συμμετοχή ή μη των επιχειρήσεων σε περίπτωση πραγματοποίησης βαραίνει τις ίδιες, όμως ήδη ορισμένες εταιρίες έχουν ακυρώσει τη συμμετοχή τους. Xαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ακύρωση του κολοσσού του κλάδου, Nestlé, για λόγους διασφάλισης της υγείας των εργαζομένων και πελατών της, όπως ανακοίνωσε η εταιρία. Παράλληλα, η Danone δεν έχει λάβει ακόμη την τελική της απόφαση για την συμμετοχή της ή μη στην έκθεση, καθώς  αναμένει πρώτα την απόφαση των διοργανωτών.

Σημειώνεται ότι η Alimentaria αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη διεθνή έκθεση στην πόλη της Βαρκελώνης, μετά την παγκόσμιας εμβέλειας ετήσια διοργάνωση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, Mobile World Congress. Ο εορτασμός της τελευταίας, στα τέλη του Φεβρουαρίου, ακυρώθηκε από τη διοργανώτρια αρχή GSMA, παρά τις συνεχείς επιβεβαιώσεις του Fira Barcelona και των αρμόδιων τοπικών αρχών ότι δεν υπήρχε κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η απόφαση της GSMA ελήφθη εξαιτίας, κυρίως, της ακύρωσης των σημαντικότερων τεχνολογικών εταιριών. Στην Alimentaria, συμμετέχουν παραδοσιακά περί τις 4.500 επιχειρήσεις και την επισκέπτονται περισσότεροι από 150.000 επισκέπτες ενώ τα συνολικά έσοδα για την πόλη υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ. Επομένως, από την πλευρά του, ο επίσημος διοργανωτής εμπορικών εκθέσεων και εκδηλώσεων της πόλης, Fira Barcelona, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πραγματοποίηση της έκθεσης για τις απώλειες εσόδων από την ακύρωση του Mobile World Congress ενώ έκανε γνωστό ότι υπέγραψε συμφωνία με το νοσοκομείο Hospital Clínic de Barcelona για την τήρηση των αναγκαίων πρωτοκόλλων και τη διασφάλιση της υγείας των επισκεπτών.

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η απόφαση της επιτροπής της Alimentaria, η οποία είναι αυτή που θα λάβει την τελική απόφαση. Έως και σήμερα, τα πιθανά σενάρια πέραν της πραγματοποίησής της τον Σεπτέμβριο είναι είτε η αναβολή της για την άνοιξη του 2021, είτε η ακύρωση της έκθεσης, γεγονός το οποίο θα σημαίνει ότι η επόμενη θα λάβει χώρα το 2022. Ο Πρόεδρος της Alimentaria, κ. Josep Lluís Bonet, έχει δηλώσει ότι η συμμετοχή των εταιριών είναι ιδιαίτερης βαρύτητας για την τελική κρίση, όμως οι αποφάσεις μεταβάλλονται καθημερινά. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει αβεβαιότητα για την πραγματοποίηση ή μη της έκθεσης ενώ η επιτροπή θα ζυγίσει όλες τις πιθανότητες προτού καταλήξει στην καταληκτική απόφαση. Τονίζεται ότι η επίσημη ανακοίνωση από την Alimentaria αναμένεται στις 29 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι μεταξύ του αρκετά μεγάλου αριθμού διεθνών κλαδικών εκθέσεων που διεξάγονται και στη Βαρκελώνη, πέραν της Μαδρίτης, έχει ήδη αναβληθεί για τις 11-13 Μαΐου 2021 η εξειδικευμένη τεχνολογική έκθεση για το Διαδίκτυο Πραγμάτων IoT (επρόκειτο να λάβει χώρα από 27-29.10.2020, ενώ πραγματοποιείται παραδοσιακά με επίσημη ελληνική συμμετοχή). Μεταξύ άλλων κλαδικών εκθέσεων που παρακολουθούν ελληνικές εταιρίες στη Βαρκελώνη, συγκαταλέγονται οι Valmont Barcelona Bridal Fashion Week (βιομηχανία νυφικής μόδας, 4-10.09.2020) και η Εxpohogar-BCNjoya (πρώτες ύλες κοσμήματος, 26-29.09.2020). Για τις τελευταίες, δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κάποια ανακοίνωση για ματαίωση ή αναβολή τους, ωστόσο όλα είναι πιθανά.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα