"Σκοτεινός Τουρισμός": Συνέδριο στην έκθεση Philoxenia 2019

08 Nov 2019, 11:07 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

TornosNews.gr

"Σκοτεινός Τουρισμός": Συνέδριο στην έκθεση Philoxenia 2019

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Συνέδριο για τον «σκοτεινό Τουρισμό» οργανώνεται αύριο 9 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia 2019. Tο συνέδριο διεξάγεται στο συνεδριακό Κέντρο «Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΣ», Περίπτερο 8 στον 2ο όροφο και στην αίθουσα Α’.  Η διάρκειά του είναι από τις 10:00 έως τις 17:30.

«Στόχος του συνεδρίου είναι ‘να φωτίσει τα σκοτάδια του χθες’, να αναδείξει δηλαδή, τον ρόλο που παίζει το σκοτεινό παρελθόν ενός τόπου-προορισμού στη δημιουργία ελκυστικών αφηγημάτων και στην τουριστική εκμετάλλευση αυτών (Dark Tourism). Έμφαση θα δοθεί στην πόλη μας τη Θεσσαλονίκη που έχει να αναδείξει πολλές «σκοτεινές» ιστορίες και διαδρομές, από την αρχαιότητα μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν», t;onise στο περιοδικό “ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ” του ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη οργάνωσης του συνεδρίου, Μαρία Συλλοπούλου.

Διαβάστε σχετικά 

Σκοτεινός τουρισμός: Τα ...νεκροταφεία προσελκύουν τουρίστες

Σχετικά με το συνέδριο στη σελίδα της Piloxenia αναφέρονται τα ακόλουθα:

Οι πόλεις συνήθως αυτοπροσδιορίζονται μέσα από την ιστορία τους. Ωστόσο αυτή η ιστορία, εμπεριέχει πολλές φορές μια κληρονομιά προερχόμενη από δραματικά γεγονότα, τα οποία άφησαν το ισχυρό τους «αποτύπωμα» σε μια περιοχή ή σε μια πόλη, είτε για κοινωνικούς είτε για πολιτικούς λόγους. 

Έτσι οι πόλεις, σε βάθος χρόνου, μέσα από την ιστορική τους μνήμη έχουν να παρουσιάσουν το δικό τους «σκοτεινό» αφήγημα με «αυθεντικά» διακριτικά χαρακτηριστικά, τα οποία τα τελευταία χρόνια, αποτελούν πόλο έλξης για ένα νέο εναλλακτικό τουριστικό ρεύμα, αυτό του Σκοτεινού Τουρισμού.

Το φετινό συνέδριο της PHILOXENIA θα προσπαθήσει να διερευνήσει το ρόλο που παίζει το «σκοτεινό παρελθόν» ενός τόπου-προορισμού στη δημιουργία ελκυστικών αφηγημάτων και στην τουριστική εκμετάλλευση αυτών (Dark Tourism), κυρίως σε τοπικό επίπεδο, προσκαλώντας αξιόλογους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα, θα επιδιώξει να εξετάσει ένα ευρύ πεδίο ερευνητικών θεμάτων που θα περιλαμβάνει από αντιπροσωπευτικά μουσεία και νεκροταφεία μέχρι πολεμική κληρονομιά και φυλακές, από μνημεία και διαδρομές μνήμης (τουρισμός ολοκαυτώματος) μέχρι τη διαχείριση εγκληματικών τοπίων, αλλά και τη σύνδεσή τους με τον θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τουριστικών προορισμών εκμετάλλευσης του dark tourism, όπου συρρέουν χιλιάδες τουριστών που αναζητούν συναρπαστικές εμπειρίες διακοπών  ανά τον κόσμο, αποτελούν: To Ground Zero στη Νέα Υόρκη, το  Άουσβιτς στην Πολωνία, το Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον, το Colosseum στη Ρώμη, το Peace Memorial Park στη Χιροσίμα, η Σπιναλόγκα στην Ελλάδα και πολλοί άλλοι προορισμοί.

Το συνέδριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές του τουρισμού και θα παρέχει βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους το επιθυμούν, κατόπιν αιτήματός τους κατά την προσέλευσή τους.

Δείτε τους ομιλητές στη σελίδα της Philoxenia.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα