Στα Κύθηρα το πρώτο διεθνές σεμινάριο στην Ευρώπη για την πιστοποίηση πράσινων μονοπατιών

30 Sep 2019, 11:50 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

TornosNews.gr

Στα Κύθηρα το πρώτο διεθνές σεμινάριο στην Ευρώπη για την πιστοποίηση πράσινων μονοπατιών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το νησί των Κυθήρων γίνεται ο πρώτος πεζοπορικός προορισμός στην Ευρώπη που θα εφαρμόσει το Διεθνές Σύστημα Πιστοποίησης Μονοπατιών - Green Flag Trails, ένα σύστημα πιστοποίησης που υλοποιείται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών (World Trails Network) με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας και αναγνωρισιμότητας των μονοπατιών σε όλο τον κόσμο. Από τις 4 έως τις 11 Οκτωβρίου 2019, ειδικοί μονοπατιών από Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ρωσία, Αρμενία, Γεωργία, Λίβανο, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Κένυα θα συναντηθούν στο νησί των Κυθήρων για να συμμετάσχουν στο Σεμινάριο Πιστοποίησης Μονοπατιών με Πράσινη Σημαία, το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη. Το Σεμινάριο διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών  με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ). Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, το επίσημο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων, Kythera Trails, θα ελεγχθεί και εφόσον πληροί τα κριτήρια θα βραβευθεί με την πιστοποίηση Μονοπάτια με Πράσινη Σημαία.

Τα Μονοπάτια Green Flag Trails είναι μια πιστοποίηση, που αναγνωρίζει τα μονοπάτια για την ακρίβεια δεδομένων, την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την αειφόρο διαχείριση.

Εστιάζει  στη βιωσιμότητα και υπευθυνότητα έναντι του πεζοπορικού τουρισμού και έχει στόχο την τόνωση του οικοτουρισμού. Τα Μονοπάτια Green Flag Trails είναι ένα επιστημονικό σύστημα ελέγχου μονοπατιών, που αναπτύχθηκε σε ένα διάστημα 15 ετών από τον καθηγητή, Dr Leon Hugo. Το σύστημα αυτό έχει δοκιμαστεί και εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα σε 6 χώρες μεταξύ των οποίων Νεπάλ, Νότιος Αφρική και Περού. «Τα μονοπάτια είναι αναπόσπαστο στοιχείο της παγκόσμιας βιομηχανίας τουρισμού περιπέτειας, αλλά και ζωτικής σημασίας  για τον αστικό πληθυσμό, στον οποίο προσφέρουν πρόσβαση στη φύση και την αναψυχή»  λέει ο ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Μονοπατιών, Galeo Saintz. 

H πιστοποίηση  Green Flag Trails βοηθά στη βελτίωση των υπηρεσιών προς το κοινό και εξασφαλίζει έγκαιρη και κατάλληλη συντήρηση των υποδομών των μονοπατιών. Με τον ενσωματωμένο έλεγχο ακρίβειας πληροφοριών, το σύστημα βοηθά τους πεζοπόρους και τους χρήστες μονοπατιών να κατανοήσουν ποιες είναι οι διαδρομές που ταιριάζουν καλύτερα στις ικανότητες και τις προτιμήσεις τους. Έτσι, η παγκόσμια βιομηχανία μονοπατιών θα αποκτήσει αυξημένη αξιοπιστία, εφαρμόζοντας συστήματα που βελτιώνουν την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, το μάρκετινγκ αλλά και τα δεδομένα μονοπατιών, τα οποία επαληθεύονται ως ακριβή και αξιόπιστα. Αυτό το, υψηλού επιπέδου, διεθνές σεμινάριο οργανώνεται  από το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών με τη βοήθεια της Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας (Paths of Greece) και υποστηρίζεται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης. Θα λάβει χώρα στα Κύθηρα, σε ένα πιστοποιημένο ξενοδοχείο- Hikers Friendly.

“Ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε αυτό το καινοτόμο εκπαιδευτικό σεμινάριο για πρώτη φορά στην Ευρώπη” λέει ο Γιώργος Κασιμάτης, Πρόεδρος του ΚΙΠΑ. ”Τα μονοπάτια μας, ήδη, έχουν δείξει τα οφέλη της ομαδικής δουλειάς, όσο αφορά την καινοτόμο τουριστική ανάπτυξη, αφού εξ αρχής συνεργαστήκαμε με εταίρους όπως το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), το Δήμο Κυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων και την Paths of Greece.

“Είμαστε βέβαιοι ότι η πιστοποίηση αυτή θα δώσει μεγάλη αξία στα μονοπάτια των Κυθήρων και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους επαγγελματίες μονοπατιών στο νησί μας” λέει ο Ρήγας Ζαφειρίου, διαχειριστής του δικτύου μονοπατιών των Κυθήρων Kythera Trails. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: Green Flag Trails [https://greenflagtrails.org/]

Για το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης: Από το 2006, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα αναδεικνύει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των Κυθήρων, συμβάλλοντας παράλληλα στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια αλλά και με την αποκατάσταση των παραδοσιακών μονοπατιών μεταξύ άλλων.

Υπεύθυνος Τύπου Κυθηραϊκού Ιδρύματος:

Γιώργος Κασιμάτης

kipa.idrima@gmail.com 

Για το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών (World Trails Network): Το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών είναι  ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί  κορυφαία μονοπάτια και πεζοπορικούς προορισμούς. Είναι ένα, παγκοσμίως, ενεργό δίκτυο ποικίλων, υψηλής ποιότητας και περιβαλλοντικά βιώσιμων, μονοπατιών, τα οποία δρουν στις περιοχές τους για το συμφέρουν της βιομηχανίας μονοπατιών και τα οφέλη όλων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: https://worldtrailsnetwork.org/ 

Υπεύθυνος Τύπου Παγκοσμίου Δικτύου Μονοπατιών:

Galeo Saintz 

chair@worldtraislnetwork.org

Για τα Μονοπάτια Κυθήρων (Kythera Trails): Το Kythera Trails είναι το επίσημο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων. Έχει στόχο να διασώσει και να εμπλουτίσει τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, συμβάλλοντας στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) σε συνεργασία με το Δήμο Κυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).

Οργανώσεις που συμμετέχουν: European Ramblers’ Association, Trekking Italia (Ιταλία), A2Z (Πορτογαλία), SAL Walking Tours (Πορτογαλία), O Camino dos Faros (Ισπανία), Viator Association (Ουγγαρία), Paths of Greece (Ελλάδα), Kythera Trails (Ελλάδα), Transcaucasian Trail Tourism Support NGO (Αρμενία), Adventure Tourism Development Association (Γεωργία), Transcaucasian Trail NGO (Γεωργία), Transcaucasia Trail Association (Γεωργία), Great Baikal Trail (Ρωσία), Lebanon Mountain Trail Association (Λίβανος), Jordan Trail (Ιορδανία), Abraham Path Initiative (Παλαιστίνη), Trans Rift Trails (Κένυα), Maseno University (Κένυα)

Tags: #greenflagtrailskythera, #greenflagtrailseurope, #kytheratrails, #kytherathrive, #worldtrailsnetwork, #pathsofgreece, #greenflagtrails, #sustainabletrails #hikersfriendlyhotels

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα