Πώς ο τουρισμός βοηθά και στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος

06 May 2019, 09:05 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Πώς ο τουρισμός βοηθά και στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στις 12 Μαΐου στην αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητήριου Ηρακλείου, θα διεξαχθεί ενημερωτική ημερίδα με θέμα Δημογραφικό και ο Τουρισμός, μοχλοί ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Σύλλογο Τριτέκνων Ηρακλείου, με το σκεπτικό ότι το δημογραφικό ζήτημα και ο τουρισμός, είναι δύο αλληλένδετοι μοχλοί ανάπτυξης για την Ελλάδα, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει η ΕΛΣΤΑΤ και η EuroStat και αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση.

Είναι γεγονός πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα συνδέεται άρρηκτα με το δημογραφικό πρόβλημα και τον τουρισμό. Και αυτό γιατί η ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί μέσα από τα απτά και ουσιαστικά οικονομικά του οφέλη, μια ώθηση στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος.

Από τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα, διαφαίνεται ότι το μοναδικό διαμέρισμα στην Ελλάδα, στο οποίο το ισοζύγιο μεταξύ των γεννήσεων και των θανάτων είναι θετικό, είναι η Κρήτη. Στο νησί λαμβάνουν χώρα 2,02 γεννήσεις για 2 θανάτους, ενώ σε αντιστοιχία για παράδειγμα με την Ήπειρο, καταγράφονται 2 θάνατοι για 1 γέννηση. Πρόκειται για δύο περιοχές της χώρας, στις οποίες το τουριστικό προϊόν ακολουθεί εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία. Η Κρήτη αποτελεί τη «ναυαρχίδα» της τουριστικής οικονομίας, τη στιγμή που η Ήπειρος είναι μια περιοχή, στην οποία ο τουρισμός, υπολείπεται σε συμβολή στη στήριξη του τοπικού εισοδήματος και της κοινωνίας.

Υπό αυτή την έννοια, η ημερίδα έρχεται να αναδείξει τη σημασία της διασύνδεσης του τουρισμού με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο είναι καίριο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, ο τουρισμός αποτελεί και την πηγή απορρόφησης μεγάλου μέρους των νέων-μελών τρίτεκνων οικογενειών, κάτι που θα επιτευχθεί μέσα από την ακόμη μεγαλύτερη διασύνδεση του τουρισμού με τα σωματεία των τριτέκνων, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, αλλά και με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Επιπρόσθετα, καθώς οι σύλλογοι τριτέκνων αριθμούν πολυάριθμα μέλη τα οποία αποτελούν δυνητικούς τουρίστες, είναι σημαντική η προβολή του προορισμού στα συλλογικά όργανα των συλλόγων τους, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως επηρεαστές της απόφασης των μελών τους για την επιλογή της Κρήτης ως τουριστικό προορισμό. Συνεπώς, μέσα από την παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του πολυδιάστατου τουριστικού προϊόντος της Κρήτης, θα επιτευχθεί η προώθηση και προβολή του νησιού στους συμμετέχοντες εκπροσώπους και μέλη συλλόγων τριτέκνων από την υπόλοιπη Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και στους ομιλητές - διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα