«Συμμαχία» Ελλάδας - Ιταλίας σε τουρισμό, γαστρονομία και αγροδιατροφή

22 Feb 2025, 07:30 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Σοφία Κοντογιάννη

«Συμμαχία» Ελλάδας - Ιταλίας σε τουρισμό, γαστρονομία και αγροδιατροφή

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις
Vavoulas.com
  • Οι ελληνικές και ιταλικές εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι αγορές τους, για αμοιβαίο όφελος και αειφορία, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και της καινοτομίας. ‘Ένα από τα πεδία που θα μπορούσε να υπάρξει γόνιμη συνεργασία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των δύο χωρών, είναι οι τουριστικές εμπειρίες και η γαστρονομία.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Μιλάνο, η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στον τομέα του τουρισμού μπορεί να εστιάσει στη δημιουργία νέων τουριστικών εμπειριών και πακέτων που συνδυάζουν την αγροδιατροφή, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό των δύο χωρών.

Αυτή η συνεργασία μπορεί να επιτρέψει τη διεύρυνση των τουριστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την αγροδιατροφή, όπως οι οινοποιητικές και γαστρονομικές διαδρομές, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Επιπλέον, η δημιουργία κοινών επενδυτικών προτάσεων και η ανάπτυξη κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των αγροτικών κοινοτήτων.

Το συμπέρασμα αυτό, σύμφωνα με την έρευνα, προκύπτει καθώς η Ελλάδα, με το μοναδικό κλίμα της και τη γόνιμη γη, παράγει μια ποικιλία από γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Από τα ελαιόλαδα και τα κρασιά μέχρι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και το μέλι, τα αρωματικά φυτά και βότανα, η ελληνική γεωργία προσφέρει προϊόντα που αναγνωρίζονται για τη γεύση, τη διατροφική αξία και την ποιότητά τους.

Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία έχει μια μακρά παράδοση στην αγροτική παραγωγή και τη διατροφή, με προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα ζυμαρικά, τα τυριά και τα κρασιά που είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως για την ποιότητά τους και τον πολιτιστικό τους πλούτο.

Προϊόντα και υπηρεσίες που ευνοούν τη διμερή επιχειρηματική συνεργασία

Ελληνικές και ιταλικές επιχειρήσεις και κλαδικοί φορείς μπορούν να συνεργαστούν σε μια ποικιλία προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον τουρισμό και ιδιαίτερα τη γαστρονομία, όπως είναι τα εξής:

Ελιές και ελαιόλαδο:

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δύο από τους μεγαλύτερους ελαιοπαραγωγούς παγκοσμίως. Η Ελλάδα είναι γνωστή για την παραγωγή ελιών και ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, ιδιαίτερα της ποικιλίας Καλαμών. Η Ιταλία παράγει επίσης ελιές και ελαιόλαδο, αλλά εστιάζει σε διαφορετικές ποικιλίες, όπως το ελαιόλαδο από την Τοσκάνη και την Απουλία.

Η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, εκτός των εμπορικών ανταλλαγών που ήδη υπάρχουν, μπορεί σύμφωνα με την έρευνα να περιλαμβάνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών για τη βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας του ελαιολάδου.

Τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα:

Οι δύο χώρες είναι γνωστές για την παραγωγή ποιοτικών τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η Ελλάδα διαθέτει περί τα 800 τυροκομεία και ακολουθεί την Ιταλία, με 1.200 σε σύνολο περίπου 4.900 σε όλη την Ε.Ε., τα οποία, κατά 94%, συλλέγουν περίπου 5.000 τόνους γάλακτος ετησίως.

Η συνεργασία ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων μπορεί να περιλαμβάνει την ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων και τη δημιουργία νέων προϊόντων που συνδυάζουν τις παραδόσεις και τις γεύσεις των δύο χωρών.

Οίνος και αμπελοοινικά προϊόντα:

Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρασιού στον κόσμο. Η Ελλάδα παράγει κρασί από αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών όπως για παράδειγμα Ασύρτικο, Ξινόμαυρο και Μοσχοφίλερο. Η Ιταλία είναι γνωστή για ποικιλίες και τύπους οίνων, όπως το Sangiovese, Nebbiolo και Prosecco, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα γεύσεων και τύπων κρασιού.

Λόγω των παραγωγικών ιδιαιτεροτήτων και ποσοτήτων οίνου που παράγονται στις δυο χώρες, το Ιταλικά κρασιά είναι συχνά μονοποικιλιακά, ενώ στην Ελλάδα συχνά συνδυάζονται περισσότερες από μία ποικιλίες.

Η ελληνοϊταλική συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, μπορεί σύμφωνα με την έρευνα να περιλαμβάνει την ανταλλαγή εμπειριών στην παραγωγή, την εμφιάλωση και την προώθηση του οίνου, καθώς και τρόπους καταπολέμησης των ασθενειών της αμπέλου.

Φρούτα και λαχανικά:

Οι δύο χώρες παράγουν μια ευρεία ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Η συνεργασία μπορεί να εστιάσει στην ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών για την βελτίωση της καλλιέργειας, καθώς και την επεξεργασία και τη διανομή αυτών των προϊόντων.

Αλιεία και ιχθυοκαλλιέργειες:

Ο κλάδος εμφανίζει πολλές ευκαιρίες συνεργασίας. Η ελληνική παραγωγή αλιευμάτων και ιχθυοκαλλιέργειας μπορεί να προμηθεύσει την ιταλική αγορά καλύπτοντας τις ανάγκες της, μέσω εμπορικών ανταλλαγών και το αντίστροφο, ενισχύοντας την εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Επίσης, είναι δυνατόν να αναπτυχθούν κοινές προσπάθειες για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την προστασία των απειλούμενων ειδών, μέσω αειφορικών πρακτικών. Και τέλος, μέσω κοινών επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, θα ήταν εφικτό να βελτιωθούν οι τεχνικές αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας. Η συνεργασία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας των αλιευτικών προϊόντων.

Η κοινή προσέγγιση των αγορών μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες εξαγωγών και ανάπτυξης και η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών μπορεί να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη αειφόρο ανάπτυξη του κλάδου.

Μελισσοκομία και μελισσοκομικά προϊόντα:

Το μέλι έχει ιδιαιτερότητα και σπανιότητα ως εμπορεύσιμο προϊόν για αρκετούς λόγους: Η παραγωγή μελιού είναι περιορισμένη και εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες και τη διαθεσιμότητα ανθοφόρων φυτών, καθιστώντας την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα δύσκολη. Κάθε είδος μελιού έχει τις μοναδικές γευστικές και θρεπτικές του ιδιότητες ανάλογα με την περιοχή που παράγεται.

Είναι ένα φυσικό προϊόν που δεν υφίσταται επεξεργασία ή χημική παρέμβαση κατά τη συλλογή του. Θεωρείται ως θρεπτικό και θεραπευτικό τρόφιμο, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά και άλλα φυτοχημικά συστατικά που συνδέονται με δυνητικά οφέλη για την υγεία. Λόγω αυτών των παραγόντων, το μέλι αποτελεί έναν εμπορεύσιμο πόρο με ιδιαίτερη αξία και σπανιότητα στην αγορά τροφίμων και θεραπευτικών προϊόντων.

Μέσω της ελληνοϊταλικής συνεργασίας δημιουργούνται προοπτικές για την επέκταση αγορών των μελισσοκομικών προϊόντων και για την εισαγωγή των ελληνικών και ιταλικών προϊόντων σε νέες αγορές.

Παράλληλα, η ανταλλαγή τεχνολογιών και γνώσεων μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. Επιπλέον, μια κοινή προσπάθεια για την εφαρμογή αειφορικών μεθόδων, μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη του κλάδου με βιώσιμο τρόπο.

Εξαγωγές ελληνικών λαχανικών στην Ιταλία: Ελληνικές εταιρείες κατεψυγμένων τροφίμων εξάγουν συχνά προϊόντα όπως σπανάκι, μπρόκολο και αγγούρια στην Ιταλία για πελάτες και διανομείς που εξυπηρετούν την αγορά της Ευρώπης.

Παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ιταλικών εταιρειών στον τομέα των κατεψυγμένων προϊόντων θα μπορούσαν σύμφωνα με την έρευνα, να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Κοινοί επεξεργαστικοί χώροι:

Ιταλικές εταιρείες επεξεργασίας κατεψυγμένων θαλασσινών θα μπορούσαν να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις για την επεξεργασία και τη συσκευασία ψαριών και θαλασσινών για εξαγωγή σε διεθνείς αγορές.

Ανάπτυξη νέων προϊόντων:

Ελληνικές και ιταλικές εταιρείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων κατεψυγμένων γευμάτων ή γευστικών συνδυασμών που να ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις των διεθνών αγορών.

Διανομή και μάρκετινγκ:

Ιταλικές εταιρείες ειδικευμένες στη διανομή κατεψυγμένων προϊόντων θα μπορούσαν να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες για την είσοδο και την προώθηση των προϊόντων τους στην ιταλική αγορά και αντίστροφα.

Προς αυτή την κατεύθυνση και λαμβάνοντας υπόψη τη μακρά ιστορία στη γεωργία και τη διατροφή, τόσο της Ελλάδος όσο και της Ιταλίας, παρατίθενται ορισμένες προτάσεις για τη συνεργασία μεταξύ Ελληνικών και Ιταλικών επιχειρήσεων, οι οποίες συνοψίζονται ενδεικτικά στους ακόλουθους τομείς:

Καινοτομία στην αγροδιατροφή:

Μια προτεραιότητα, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η δημιουργία μηχανισμών ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας μεταξύ ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων στον τομέα της αγροδιατροφής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ανταλλαγή ειδικών γνώσεων και πρακτικών σχετικά με την αειφορία, την παραγωγικότητα και τη διαχείριση των πόρων. Οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων για τη βελτίωση της παραγωγής, της επεξεργασίας και της διαχείρισης στον αγροδιατροφικό τομέα. Η μεταφορά τεχνολογίας και γνώσης ανάμεσα σε ελληνικές και ιταλικές εταιρείες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής και την αύξηση της απόδοσης.

Βιολογική γεωργία και προϊόντα:

Ειδικότερα, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν αναπτύξει έναν αυξανόμενο αγροδιατροφικό τομέα βιολογικών προϊόντων. Η συνεργασία και η ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών για την οργανική γεωργία και την παραγωγή βιολογικών προϊόντων είναι σημαντική και θα μπορούσε να δημιουργήσει συνέργειες. Επίσης, μπορεί να ενισχύσει την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, προωθώντας πρακτικές που σέβονται τη φύση και τους πόρους.

Εξαγωγικές δραστηριότητες και εμπορία:

Οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν για την προώθηση και εμπορία των προϊόντων τους σε διεθνές επίπεδο, αξιοποιώντας τους κοινούς πόρους και δίκτυα διανομής. Η συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για κοινές εξαγωγές προϊόντων σε διεθνείς αγορές, εκμεταλλευόμενη τη φήμη και το κύρος των ελληνικών και ιταλικών προϊόντων. Σύμφωνα με την έρευνα, η διμερής συνεργασία μπορεί να ενισχύσει τις εξαγωγικές δυνατότητες και των δύο χωρών, δημιουργώντας ενισχυμένες αγορές για προϊόντα αγροδιατροφής που έχουν υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Εκπαίδευση και επαγγελματική ανάπτυξη:

Συνεργατικά προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανάπτυξης μπορούν να δημιουργήσουν κοινά προγράμματα για την εκπαίδευση των εργαζομένων στον αγροδιατροφικό τομέα. Η δημιουργία συνεργατικών ερευνητικών προγραμμάτων και αναπτυξιακών έργων μεταξύ ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων δύναται να οδηγήσει σε καινοτόμες λύσεις και προϊόντα στον τομέα της αγροδιατροφής, αξιώνοντας ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Facebook Twitter Linkedin
Amaronda

Buka

Messina

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα