Η Γεύση της Βιωσιμότητας: «Διαδικτυακός καφές» για τον αγροτουρισμό, το φαγητό και την ευζωία

12 Apr 2022, 08:30 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Σοφία Κοντογιάννη

Η Γεύση της Βιωσιμότητας: «Διαδικτυακός καφές» για τον αγροτουρισμό, το φαγητό και την ευζωία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο τουρισμός για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και κοινοτήτων συζήτησαν σε «διαδικτυακό καφέ», όπως ονομάτισαν τη συνάντηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

 Ειδικότερα, τους εκπροσώπους των δύο οργανισμών πλαισίωσαν εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιχειρηματίες από τους τομείς του αγροτουρισμού και της γαστρονομίας, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και της διάσημης διεθνούς σεφ Fatamata Tarazid- Tarawali.

Το αντικείμενο του «διαδικτυακού καφέ», τον οποίο συντόνισε η κα Rosa Laura Romeo του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ήταν η δημιουργία νέων  δεσμών και η ανταλλαγή των γνώσεων και απόψεων των συμμετεχόντων σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που εντοπίζονται στον τουρισμό που εξελίσσεται ταχύτατα στις αγροτικές περιοχές.

Ο τουρισμός αντιμετωπίζει σήμερα πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας, αλλά και πολλές ευκαιρίες. Η πιθανότητα της «ακόμα καλύτερης ανοικοδόμησης» υπάρχει, ειδικά μέσω της συμμετοχής των αγροτικών κοινοτήτων και της νεολαίας, σύμφωνα με το μότο του ΟΗΕ για την Ατζέντα του 2030.

Σύμφωνα με τη κα Valentina Superti, Διευθύντρια Τουρισμού και Εγγύτητας στη DG GROW της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανάκαμψη από την τρέχουσα παγκόσμια υγειονομική κρίση οδηγεί ήδη στον μετασχηματισμό του τουριστικού τομέα, ο οποίος σήμερα απασχολεί 23 εκατ. εργαζομένους μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου, ο αγροτουρισμός έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα βασικά στοιχεία για τη διατήρηση των εθνικών οικονομιών, καθώς ανακάμπτουν και ανασυγκροτούνται, με μεγαλύτερη προσβασιμότητα, βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στο εικονικό συνέδριο αναφέρθηκαν σε αρκετούς τομείς που θα πρέπει να αξιοποιηθούν επειγόντως για την επιτάχυνση του εν λόγω μετασχηματισμού στον τομέα του τουρισμού:

-Δημιουργία πιο ελκυστικών ευκαιριών απασχόλησης.

-Ανάπτυξη της βασικής υποδομής, όπως ξενοδοχεία και μεταφορές.

-Καλύτερη ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών των τουριστικών προορισμών από τις αρμόδιες αρχές.

Από την άποψη αυτή, ο κ. Maciej Golubiewski, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας, παρατήρησε ότι ο αγροτουρισμός ταιριάζει στις κύριες προτεραιότητες της τρέχουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη σχεδιασμού τουριστικών δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών και να ωφελούν τις αγροτικές κοινότητες.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού παρείχε στους συμμετέχοντες σχετική ενημέρωση ως προς την πρωτοβουλία Best Tourism Villages, η οποία ξεκίνησε το 2021 και υποστηρίζει χωριά που αξιοποιούν τη δύναμη του τουρισμού με σκοπό την εύρεση ευκαιριών και αλλαγής. Επεξηγώντας τα κριτήρια του προγράμματος, οι παρουσιάσεις των τοποθεσιών GIAHS στην Ισπανία  και τη Σλοβενία έδειξαν πώς οι βέλτιστες πρακτικές αγροτουρισμού, όπως η στρατηγική και η εμπορία προϊόντων για τουρίστες, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε επιλεγμένες τοποθεσίες στην Ευρώπη, με βάση τη βαθιά ριζωμένη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της εκάστοτε περιοχής. Στη συνέχεια, οι παρουσιάσεις του Chef Binta και των εκπροσώπων της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, υπογράμμισαν τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύεται ο χαρακτήρας των τουριστικών προορισμών μέσω της αυθεντικής τοπικής κουζίνας.

 

 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα