Έρευνα GBTA: Η Omicron μειώνει την ορμή των παγκόσμιων επαγγελματικών ταξιδιών

22 Jan 2022, 11:50 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Σοφία Κοντογιάννη

Έρευνα GBTA: Η Omicron μειώνει την ορμή των παγκόσμιων επαγγελματικών ταξιδιών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε έρευνα που διεξήγαγε η Global Business Travel Association (GBTA) μεταξύ των μελών της και άλλων επαγγελματιών του κλάδου των επαγγελματικών ταξιδιών παγκοσμίως, από τις 4 έως τις 13 Ιανουαρίου 2022, διαπιστώθηκε ότι ναι μεν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τα παγκόσμια επαγγελματικά ταξίδια παραμένουν ισχυρές, αλλά η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, οι κυβερνητικοί περιορισμοί και οι επιπτώσεις των παραλλαγών όπως η πρόσφατη Omicron, εξακολουθούν να πλήττουν τα διεθνή ταξίδια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την GBTA, η βιομηχανία εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει την πρόοδο και την αισιοδοξία στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες της για το 2022.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της έρευνας του Ιανουαρίου:

Μακροπρόθεσμη αισιοδοξία

Τρεις στους τέσσερις ταξιδιωτικούς διαχειριστές αναμένουν ότι ο όγκος επαγγελματικών ταξιδιών στην εταιρεία τους θα είναι πολύ (17%) ή κάπως (58%) υψηλότερος το 2022 από ό,τι ήταν το 2021. Ακόμη ένας στους δέκα (12%) αναμένει ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα παραμείνουν περίπου τα ίδια όπως το 2021, αλλά λίγοι (5%) αναμένουν ότι θα είναι χαμηλότερος.

Μεταξύ των προμηθευτών ταξιδιών και των εταιρειών διαχείρισης ταξιδιών (TMC), τρεις στους τέσσερις αναμένουν ότι τα έσοδα της εταιρείας τους το 2022 από επαγγελματικά ταξίδια θα είναι πολύ (25%) ή κάπως (51%) υψηλότερα σε σύγκριση με το 2021. Επιπλέον ένας στους δέκα (13%) προμηθευτές και εταιρείες διαχείρισης αναμένουν ότι τα έσοδα της εταιρείας θα παραμείνουν περίπου τα ίδια με το 2021.

Μείωση ποσοστών ακυρώσεων

 Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μείωση του ποσοστού των εταιρειών που εξακολουθούν να αναστέλλουν ή να ακυρώνουν επαγγελματικά ταξίδια. Το 68% των εταιρειών-μελών της GBTA δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα διεθνή ταξίδια, σε σύγκριση με το 79% στη δημοσκόπηση της GBTA του Οκτωβρίου 2021 και το 29% δεν έχει ανοίξει εγχώρια επαγγελματικά ταξίδια έναντι 38% τον Οκτώβριο. Λιγότεροι από τέσσερις στους δέκα (38% έναντι 48% τον Οκτώβριο) των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η εταιρεία τους ανέστειλε ή ακύρωσε όλα ή τα περισσότερα επαγγελματικά ταξίδια, ανεξαρτήτως τοποθεσίας.

Τρέχουσα κατάσταση των κρατήσεων

Έξι στους δέκα (60%) προμηθευτές/TMC αναφέρουν ότι οι κρατήσεις τους από εταιρικούς πελάτες μειώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ένας στους πέντε (21%) χαρακτηρίζει τις κρατήσεις του από εταιρικούς πελάτες ως αυξημένες, αλλά ακόμη ένας στους πέντε (19%) αναφέρει ότι οι κρατήσεις του παρέμειναν ίδιες. Η πλειοψηφία των προμηθευτών και των TMC που ερωτήθηκαν ανησυχούν για τον αντίκτυπο της Omicron στα έσοδα της εταιρείας τους. Επτά στις δέκα αναφέρουν ότι η Omicron θα έχει πιθανότατα «πολύ αρνητική» (32%) ή «μετρίως αρνητική» (38%) επίπτωση στα έσοδα της εταιρείας τους που προέρχονται από επαγγελματικά ταξίδια. Επιπλέον, ακόμη ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι η Omicron θα έχει είτε «ελαφρώς αρνητική» (20%) ή καμία επίδραση (3%) στα επιχειρηματικά έσοδα.

Σύγκριση παραλλαγών  Omicron και Delta

Όταν ζητήθηκε να συγκρίνουν τις ανησυχίες της παραλλαγής Omicron και Delta, οι ερωτηθέντες ήταν διχασμένοι. Δύο στους πέντε αναφέρουν ότι είτε ανησυχούν λιγότερο (43%) για την Omicron σε σύγκριση με τη Delta είτε ανησυχούν εξίσου (45%). Μόνο ένας στους δέκα (13%) δηλώνει ότι ανησυχεί περισσότερο για την Omicron έναντι της Delta.

Περιορισμοί και νέες οδηγίες από τις εταιρείες

Σχετικά λίγες εταιρείες έχουν εισαγάγει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της παραλλαγής Omicron. Μόνο ένας στους τέσσερις (27%) ταξιδιωτικούς διαχειριστές/υπεύθυνους προμηθειών αναφέρουν ότι η εταιρεία τους έχει εισαγάγει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή απαιτήσεις, ενώ τα δύο τρίτα (67%) αναφέρουν ότι η εταιρεία τους δεν τους έχει εφαρμόσει. Περισσότεροι από τους μισούς (52%) ανέφεραν ότι η εταιρεία τους είναι απίθανο να το κάνει.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια

‘Οσον αφορά  στο μεγαλύτερο εμπόδιο για τα επαγγελματικά ταξίδια, το 43% των ερωτηθέντων ανέφερε κυβερνητικές πολιτικές που περιορίζουν τα ταξίδια ή τα δυσκολεύουν (όπως περιορισμοί εισόδου ή υποχρεωτικές καραντίνες).

Οι διαχειριστές ταξιδιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο (66%) και την Ευρώπη (62%) είχαν περισσότερες πιθανότητες από εκείνους στη Βόρεια Αμερική (33%) να αναφέρουν τις κυβερνητικές πολιτικές ως το μοναδικό μεγαλύτερο εμπόδιο στα επαγγελματικά ταξίδια. Αντίθετα, οι διαχειριστές ταξιδιών της Βόρειας Αμερικής (27%) ήταν πιο πιθανό από εκείνους στην Ευρώπη (15%) να αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι οι πολιτικές της εταιρείας που περιορίζουν τα ταξίδια των υπαλλήλων.  Άλλα εμπόδια στα επαγγελματικά ταξίδια περιελάμβαναν τις περιοριστικές πολιτικές της (24%), την απροθυμία των εργαζομένων να ταξιδέψουν (9%), τα γραφεία που δεν βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία  (9%) και το πάγωμα του ταξιδιωτικού προϋπολογισμού /εξοικονόμηση κόστους (6 %).

Ποια εμπόδια εξακολουθούν στα διεθνή ταξίδια

‘Οσον αφορά στα εμπόδια που συναντούν τα διεθνή επαγγελματικά ταξίδια, οι ερωτηθέντες απάντησαν αβεβαιότητα πολιτικής (72%), αυστηρές απαιτήσεις για διεθνείς επισκέπτες (69%), ασυνέπειες στις πολιτικές σε διάφορες χώρες (64%) και απαιτούμενα έγγραφα (45%).

Ολική επιστροφή στα επαγγελματικά ταξίδια

Παρά την Omicron, οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί διαχειριστές αισθάνονται ότι οι εργαζόμενοι είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν. Δύο στους τρεις (64%) πιστεύουν ότι οι υπάλληλοί τους είναι «πρόθυμοι» ή «πολύ πρόθυμοι» να ταξιδέψουν για επαγγελματικούς λόγους, ακόμη και στο τρέχον περιβάλλον. Αυτό μειώθηκε, ωστόσο, από 78% στη δημοσκόπηση της GBTA του Οκτωβρίου. Η πλειοψηφία των μελών (72%) και ενδιαφερόμενοι φορείς της GBTA αναφέρουν ότι σίγουρα ή πιθανότατα θα ταξίδευαν για επαγγελματικούς λόγους. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες με έδρα την Ευρώπη (49%) είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι η εταιρεία τους έχει ακυρώσει όλα ή τα περισσότερα επαγγελματικά ταξίδια, από εκείνους που εδρεύουν στη Βόρεια Αμερική (35%).

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα