Οι 10 κορυφαίες τάσεις στις υπηρεσίες σπα παγκοσμίως για το 2021

30 Jul 2021, 13:23 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

TornosNews.gr

Οι 10 κορυφαίες τάσεις στις υπηρεσίες σπα παγκοσμίως για το 2021

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Tα σπα μπορεί να κρύβουν την απάντηση στις περισσότερες επιθυμίες των ταξιδιωτών μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι περιμένουν επιπλέον υπηρεσίες φροντίδας ή έναν προορισμό υγείας και ευεξίας από το ευρύτερο φάσμα της ευεξίας, από λουτρά μέχρι πιο εξειδικευμένα ιατρικά σπα και κλινικές υγείας.

Σύμφωνα με εκτίμηση της McKinsey, η παγκόσμια αγορά ευεξίας αποτιμάται σε περισσότερα από 1,5 τρισ. δολάρια με ετήσια ανάπτυξη από 5 έως 10%.

Ειδικά μετά τις ανησυχίες για την κρίση πνευματικής υγείας η οποία απειλεί σκεπάσει την εποχή μετά τον κορωνοϊό και τη σημασία που δίνουν οι ταξιδιώτες στην υγεία του σώματος και του πνεύματος, η προσφορά υπηρεσιών σπα ή υγείας και ευεξίας από τις επιχειρήσεις φιλοξενίας αναμένεται να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη.

Η Mckinsey διατύπωσε τους πυλώνες για την ανάπτυξη της αγοράς υγείας και ευεξίας οι οποίοι είναι: καλύτερη υγεία, καλύτερη σωματική κατάσταση, καλύτερη διατροφή, καλύτερη εμφάνιση, καλύτερος ύπνος, καλύτερη επίγνωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ehotelier, τα βασικά ζητήματα που συνθέτουν τις 10 κορυφαίες τάσεις παγκοσμίως στις υπηρεσίες σπα για το 2021, είναι…

-Το med spa

Στο μέλλον θα δούμε τη βιομηχανία ευεξίας να απορροφά και να διευρύνει τις υπηρεσίες, τις προσφορές και τα χαρακτηριστικά του σπα και του ίδιου του ξενοδοχείου, το οποίο διαθέτει μερικά από τα πιο σημαντικά βασικά πλεονεκτήματα για μια παγκόσμια πρόταση τρόπου ζωής με ευεξία. Πολλοί από αυτούς τους προορισμούς ευεξίας υπάρχουν ήδη στην Ασία, προσανατολισμένοι περισσότερο στο πνεύμα, και στις ΗΠΑ, περισσότερο στη φυσική κατάσταση και στη φύση.

 -Τεχνολογία στα σπα

Βαδίζουμε προς την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Οι νεότερες γενιές γνωρίζουν για την ανάγκη πρόληψης ασθενειών αντί θεραπείας. Η θετική ψυχολογία, η αποτελεσματική και προληπτική ιατρική είναι πλέον όροι που χρησιμοποιούνται σε αυτό το αναπτυσσόμενο κομμάτι τουρισμού και η βιομηχανία φιλοξενίας και τα ιαματικά λουτρά είναι ιδανικά τοποθετημένα σε αυτό για να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες των πελατών τους.

Η βιομηχανία φιλοξενίας πρέπει να προσαρμόσει το ταξίδι των πελατών της ώστε αυτό να ενσωματώνει τον προγραμματισμό των κατάλληλων υπηρεσιών ευεξίας. Πρώτο βήμα είναι οι διαδικασίες διάγνωσης: όροι όπως «αξιολόγηση» και «συνταγή» χρησιμοποιούνται στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη. Οι θεραπευτικές συνεδρίες ή τα προγράμματα ευεξίας δεν χρειάζεται να γίνονται πλέον από γιατρούς αλλά από εκπαιδευμένους φυσιοθεραπευτές και άλλους ειδικούς.

Οι αξιολογήσεις διευκολύνονται χάρη στα υποπροϊόντα της τεχνητής νοημοσύνης: μηχανήματα σάρωσης γυμναστικής και σώματος και συνδεδεμένες συσκευές που επιτρέπουν τον εντοπισμό πολλών παθήσεων. Η «συνδεδεμένη» υγεία και η παρακολούθηση των διαφόρων αποτελεσμάτων των εξετάσεων θα επιτρέψουν την εξατομίκευση των προγραμμάτων πρόληψης. Αυτός ο τύπος εξατομίκευσης θα ενισχυθεί περαιτέρω ως βασικό πλεονέκτημα της φιλοξενίας.

Μετά τον προσδιορισμό των προβλημάτων ευεξίας και φυσικής κατάστασης, ο διευθυντής προγραμματισμού σπα μπορεί να προσφέρει à la carte ή γενικά προγράμματα που διατίθενται στο σπα που θα διευρύνουν και θα διαφοροποιούν την προσφορά, με τις υπηρεσίες ευεξίας να προσφέρονται από ειδικούς και όχι γιατρούς. Οστεοπαθητικοί, προπονητές φυσικής κατάστασης, θεραπευτές βαθιών ιστών θα είναι σε θέση να προσφέρουν χαλαρωτικές εμπειρίες. Ψυχολόγοι, δάσκαλοι της γιόγκα και άλλοι ειδικοί της χαλάρωσης του σώματος και του πνεύματος θα είναι σε θέση να διεξάγουν προσωπικές ή ομαδικές συνεδρίες με σκοπό τη θεραπεία, τη διαχείριση του άγχους, τη συναισθηματική ισορροπία και τον καλύτερο ύπνο.

-Ανθρώπινο στοιχείο

Οι νεότερες γενιές, όντας εικονικά και ψηφιακά «συνδεδεμένες», ζουν σε λιγότερο φυσικό περιβάλλον από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να κυκλοφορούν σε έναν κόσμο πιο εκφραστικό από φυσική άποψη. Τον τελευταίο καιρό, ο Covid έχει επιδεινώσει αυτή τη συνήθεια, καθώς οι παραδοσιακοί χαιρετισμοί έχουν εκλείψει. Η φυσική επαφή θα είναι σε έλλειψη για τη νεότερη γενιά. Τα μασάζ σπα και άλλες θεραπείες από άτομο σε άτομο θα προσφέρουν μια μοναδική ανθρώπινη πινελιά και θα χρησιμεύσουν ως υπενθύμιση ότι αυτή η βασική παράδοση είναι θεμελιώδης για την ευεξία.

-Ένα με τη φύση

Η τακτική επαφή με τη φύση είναι αποδεδειγμένος τρόπος καταπολέμησης του στρες και προαγωγής της ευημερίας. Για τα ιαματικά λουτρά του μέλλοντος, οι αρχιτέκτονες θα πρέπει να ενσωματώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα χαρακτηριστικά της φύσης και την κυκλοφορία του αέρα σε όλες τις μορφές του. Θα πρέπει να προσφέρονται φυσικές εμπειρίες και εξορμήσεις στην περιοχή. Ο χρόνος που περνά κανείς σε φυσικούς εξωτερικούς χώρους έχει σωματικά και ψυχολογικά οφέλη, όπως μείωση του στρες και βελτιωμένη διάθεση.

Εκτός από τα παραδοσιακά πακέτα που προσφέρουν πολλά κέντρα σπα και ευεξίας που αναδεικνύουν μόνο θεραπείες και χώρους, είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε μεγαλύτερη επίγνωση για τα πλεονεκτήματα της φύσης μέσα από μονοπάτια στη φύση, θεραπείες στην άγρια φύση και υπαίθρια μασάζ.

-Πνευματική ευεξία

Ο ψηφιακά συνδεδεμένος κόσμος έχει πολλά οφέλη αλλά δεν έχει δημιουργήσει ακόμη τον παράδεισο στη γη. Οι νέοι έχουν λιγότερα ζητήματα να αντιμετωπίσουν στον πραγματικό κόσμο, αλλά έχουν άλλες πιέσεις με τις δικές τους συνέπειες: παρενόχληση στα κοινωνικά δίκτυα, αίσθηση απομόνωσης, άγχος στη δουλειά ή στο σχολείο. Θα γίνουμε μάρτυρες περισσότερων ψυχικών παρά σωματικών παθήσεων στο μέλλον. Το ταμπού των προβλημάτων ψυχικής υγείας αρχίζει σιγά σιγά να καταρρέει με όλο και περισσότερους ανθρώπους να παίρνουν το θάρρος να μιλήσουν για την κατάθλιψη, την εξάντληση και τα προβλήματα που δεν αφορούν το σώμα.

Η βιομηχανία φιλοξενίας δεν χρειάζεται να μετατραπεί σε προορισμό υγείας, ωστόσο, θα πρέπει να επιδιώξει να προσφέρει μια απάντηση στις προσδοκίες των νέων πελατών που θα επιδιώξουν να ζήσουν μια υγιή ζωή, να αποτρέψουν ασθένειες και το περιττό άγχος, να αποφύγουν την εξάντληση και, όταν πηγαίνουν σε εστιατόρια, να γευματίζουν έξυπνα.

-Διαχείριση του στρες

Τα επίπεδα άγχους αυξήθηκαν για διάφορους λόγους μετά την πανδημία: αίσθημα φόβου και απομόνωσης, αποσύνδεση από την κοινότητα και αγαπημένα πρόσωπα, οικονομική ανασφάλεια. Αυτές οι συνθήκες είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική ευημερία πολλών ανθρώπων. Τι μπορεί να προσφέρει ένα σπα; Σίγουρα μια πιο ήπια επιλογή από το τυπικό φάρμακο στη μορφή του χαπιού.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική και οι μέθοδοι της Αγιουρβέδα έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς χάρη στην ολιστική τους προσέγγιση και στον τρόπο που συνδέουν το μυαλό και το σώμα. Η ελκυστικότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουν την πηγή του προβλήματος και όχι μόνο τα συμπτώματα. Ομοίως, οι εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός και η ρεφλεξολογία είναι πλέον τόσο γνωστές όσο το μασάζ και θα πρέπει να αποτελούν απαραίτητα χαρακτηριστικά της προσφοράς σπα.

-Αυξημένες διατροφικές ανάγκες

Ο βιγκανισμός που σαρώνει στον δυτικό κόσμο τα τελευταία χρόνια, αυξάνει τη δυναμική και τη δημοτικότητά του λόγω των αυξανόμενων περιβαλλοντικών ανησυχιών των millienials και των Gen Z.

Υπάρχουν επίσης πολλές δίαιτες που πρέπει να καλυφθούν από τις επιχειρήσεις  (χορτοφαγική, χωρίς γαλακτοκομικά κλπ.) και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι αυξάνονται επίσης οι διατροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες.

Εκτός από τις αλλεργίες, οι κακές διατροφικές συνήθειες και τα αποτελέσματά τους στο σώμα μπορούν να αποφευχθούν και η βιομηχανία φιλοξενίας έχει την ευκαιρία, αν όχι την ευθύνη, να δώσει προσοχή και να γνωστοποιήσει τα οφέλη της γαστρονομικής της τοποθέτησης. Το ευχάριστο φαγητό και τα μενού από σεφ σε συνεργασία με διατροφολόγους, μπορεί να είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να ικανοποιήσετε αυτούς τους πελάτες για τους οποίους η διατροφή είναι μια σοβαρή ανησυχία.

Είναι επίσης γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία των διατροφικών συνηθειών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τα πακέτα Spa θα πρέπει να επικεντρώνονται σε αυτό το θέμα και να προσφέρουν εξατομικευμένες επιλογές μενού στους πελάτες. Αυτό δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στις ιατρικές δραστηριότητες σπα και ευεξίας. Η σωστή διατροφή είναι βασικός παράγοντας ευεξίας. Η πρόσληψη ή η συνεργασία με έναν διατροφολόγο θα προσθέσει μεγαλύτερη αξία στην προσφορά.

-Ύπνος και χαλάρωση

Οι θεραπείες ύπνου γίνονται πιο δημοφιλείς από τα φάρμακα για την καταπολέμηση της αϋπνίας και των προβλημάτων ύπνου. Για παράδειγμα: Το Amangiri Resort ξεκίνησε πρόσφατα ένα «καταφύγιο ύπνου» στην έρημο της Γιούτα, προσφέροντας ολιστικές θεραπείες σπα καθώς και ψυχική και συναισθηματική υποστήριξη για καλύτερο ύπνο. Στην Ελβετία, το Grand Resort Bad Ragaz προσφέρει καταφύγια γιόγκα για καλύτερη υγεία, θεραπεία και ευτυχία στη ζωή μας. Η έμφαση σε ορισμένους τύπους διαλογισμού και ενδοσκοπικών θεραπειών μπορεί να προσελκύσει μια νέα σειρά πελατών που αναζητούν τρόπους για να εκπαιδεύσουν το μυαλό και το σώμα τους.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα