Κορωνοϊός: Μείωση στα επαγγελματικά ταξίδια και μετά την κρίση

06 Apr 2020, 10:29 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Σοφία Κοντογιάννη

Κορωνοϊός: Μείωση στα επαγγελματικά ταξίδια και μετά την κρίση

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η εν εξελίξει πανδημία του κορωνοϊού έχει αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς να στραφούν στην τηλε-συνεργασία, να την αναπτύξουν περαιτέρω και να εκπαιδεύσουν  το προσωπικό τους, ώστε να είναι αποδοτικό στο νέο αυτό τρόπο λειτουργίας. Ειδικοί αναλυτές του τομέα των επαγγελματικών συναντήσεων, προβλέπουν ότι εάν η απομακρυσμένη συνεργασία και η επικοινωνία αποδειχθεί αποτελεσματικότερη, τότε οι επαγγελματίες θα ταξιδεύουν λιγότερο.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβλεφθούν, ωστόσο εάν η απομόνωση οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη εργασία με παράλληλα οφέλη στο περιβάλλον, τότε είναι πιθανό οι άνθρωποι να συνεχίσουν να εργάζονται και να συνεργάζονται από το σπίτι, ελαχιστοποιώντας τα εταιρικά ταξίδια.

Στην τοποθέτησή του επί του θέματος, ο Simon Hayes της NEC Display Solutions Europe δήλωσε ότι η απομακρυσμένη συνεργασία και η επικοινωνία αναμένεται να μειώσουν τον χρόνο του επαγγελματικού ταξιδιού κατά 25% κατά μέσο όρο.

Ειδικότερα,  ο κ. Hayes επεσήμανε ότι όταν θα δοθεί η δυνατότητα, οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν μεν στα γραφεία τους, ωστόσο ήδη συνειδητοποιούν ότι δεν χρειάζεται να βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους σε καθημερινή βάση. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι οι οποίοι διανύουν αρκετά χιλιόμετρα κάθε μέρα για να φθάσουν στην εργασία τους, θα μπορούν να συνδεθούν όπως κάνουν σήμερα, χωρίς να χάσουν την ώρα τους στο δρόμο. Παράλληλα, ο κ. Hayes έφερε ως παράδειγμα τις πρωινές εταιρικές ενημερώσεις, αναφέροντας ότι αυτές θα γίνονται απρόσκοπτα εάν το 25% των συμμετεχόντων αποφασίσει να συνδεθεί ηλεκτρονικά, ενώ η με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται και χρόνος: Έχει αποδειχθεί ότι οι ηλεκτρονικές συσκέψεις διαρκούν 15 λεπτά λιγότερο από τις φυσικές. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος, η εξοικονόμησή του αναμένεται να δημιουργήσει αποδοτικότητα και ισορροπία στους εργαζόμενους.

Όσον αφορά στα εταιρικά ταξίδια, οι βασικοί αναλυτές διαβλέπουν σημαντική μείωση στη μετά κορωνοϊού εποχή, ενώ ο πρόεδρος της Egencia , Rob Greyber , του οποίου η εταιρεία εταιρικών ταξιδιών ανήκει στον όμιλο Expedia Group, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος. Ο κ. Greyber ανέφερε ότι η ανάκαμψη των ταξιδιών δεν θα γίνει μέσα σε μία νύχτα, ωστόσο θα συνεχίσει από το σημείο που σταμάτησε.

Από πλευράς του, ο διευθυντής ταξιδιών της Microsoft, Eric Bailey, δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο ταξιδιωτικός τομέας θα αλλάξει μετά από την πανδημία του κορωνοϊού, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι θα σταματήσουν κατ’ ανάγκην να ταξιδεύουν,  αλλά θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύουν, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία και επαφή. Επιπλέον, ο κ. Bailey επεσήμανε ότι το ζήτημα της διαφοροποίησης του ταξιδιωτικού τοπίου δεν θα γίνει για την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά για την εξοικονόμηση χρόνου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα