Απόφαση: Τα κριτήρια και ο τρόπος διανομής ιαματικών φυσικών πόρων σε περισσότερες εγκαταστάσεις

12 Jul 2019, 10:39 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Σοφία Κοντογιάννη

Απόφαση: Τα κριτήρια και ο τρόπος διανομής ιαματικών φυσικών πόρων σε περισσότερες εγκαταστάσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το υπουργείο Τουρισμού καθόρισε τα κριτήρια και τον τρόπο διανομής ιαματικών φυσικών πόρων σε περισσότερες εγκαταστάσεις.

Αναλυτικά η σχετική απόφαση έχει ως εξής:

Κριτήρια διανομής ιαματικών φυσικών πόρων σε περισσότερες εγκαταστάσεις

1. Ο προς διανομή φυσικός πόρος θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένος ως ιαματικός. Η αναγνώριση των φυσικών πόρων ως ιαματικών γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4 και 5 του ν. 3498/2006, έτσι όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν από τον ν.4582/2018 (Α’ 208) και των Υπουργικών Αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτού.

2. Ο προς διανομή ιαματικός φυσικός πόρος θα πρέπει να βρίσκεται σε επαρκείς ποσότητες προκειμένου να διασφαλίζονται οι ιαματικές του ιδιότητες και να μην διακυβεύεται η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

3. Η διανομή των ιαματικών φυσικών πόρων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις κατά προτεραιότητα χρήσεις της παρ.1 του άρθρου 14, ήτοι σε περίπτωση που υπάρχουν επαρκείς ποσότητες οι ιαματικοί πόροι διατίθενται κατά προτεραιότητα σε εγκαταστάσεις ιαματικής θεραπείας, κέντρα ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού ή κέντρα θαλασσοθεραπείας ή αναζωογόνησης της περιοχής που αναβλύζουν ή αντλούνται, με την προϋπόθεση ότι δεν αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά τους και ιδίως οι ιαματικές τους ιδιότητες.

Τρόπος διανομής ιαματικών φυσικών πόρων και προδιαγραφές για την κατασκευή δικτύων διανομής

Για τις εγκαταστάσεις και τα δίκτυα τα οποία είναι αναγκαία για την άντληση και μεταφορά του ιαματικού φυσικού πόρου λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ιαματικές ιδιότητες του κάθε πόρου, όπως αυτά αποτυπώνονται στην ανά περίπτωση υπουργική απόφαση αναγνώρισής του. Κατά τη διανομή του πόρου του οποίου γίνεται χρήση, η φυσικοχημική σύστασή του, διατηρείται στα όρια της φυσιολογικής διακύμανσης σε σχέση με τις φυσικές και χημικές αναλύσεις, που συνοδεύουν την απόφαση αναγνώρισης του.

Στον τρόπο διανομής περιλαμβάνονται, εκτός των αναγκαίων για τη διανομή εγκαταστάσεων και δικτύων που θα χρησιμοποιηθούν για την άντληση και μεταφορά του πόρου, τα αναγκαία τεχνικά έργα για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της απόδοσης των υφιστάμενων έργων λήψης ή της αύξησης της ποσότητας και διατήρηση της ποιότητας των ιαματικών φυσικών πόρων ή την προστασία αυτών, καθώς και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης του ιαματικού φυσικού πόρου στο σημείο άντλησης ή ανάβλυσης από όπου ξεκινά το δίκτυο διανομής και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο σημείο λήψης του ιαματικού φυσικού πόρου όπου καταλήγει το δίκτυο διανομής (εγκαταστάσεις χρήσης ιαματικού φυσικού πόρου).

Οι τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής των δικτύων διανομής ακολουθούν κατ’ αρχήν τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης. Τα υλικά και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των εγκαταστάσεων (δίκτυο διανομής, χώροι αποθήκευσης, μετρητές διανομής) κρίνονται κατά περίπτωση ανάλογα με τον ιαματικό φυσικό πόρο. Οι φορείς οι οποίοι αναλαμβάνουν την διανομή του ιαματικού πόρου έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, βαρύνονται με την κατασκευή των αναγκαίων τεχνικών έργων για την άντληση ή την διατήρηση ή βελτίωση της απόδοσης και διατήρησης της ποιότητας των ιαματικών φυσικών πόρων ή την προστασία αυτών, την κατασκευή του δικτύου και των εγκαταστάσεων διανομής και την εγκατάσταση μετρητών διανομής του ιαματικού φυσικού πόρου.

Προδιαγραφές για την συντήρηση και ασφαλή λειτουργία των δικτύων διανομής και των αναγκαίων τεχνικών έργων

Η συντήρηση και η ασφαλής λειτουργία των δικτύων διανομής και των αναγκαίων τεχνικών έργων υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους για τη διασφάλιση της προστασίας της ιαματικότητας του φυσικού πόρου από το σημείο άντλησης έως και τις εγκαταστάσεις στις οποίες γίνεται χρήση αυτού και οι οποίες διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας (Ειδικό Σήμα Λειτουργίας). Υπεύθυνος για τον έλεγχο της συντήρησης και της ασφαλούς λειτουργίας των δικτύων διανομής καθώς και των αναγκαίων τεχνικών έργων καθίσταται ο κύριος ή ο κατά περίπτωση φορέας διαχείρισης του ιαματικού φυσικού πόρου.

Τρόπος και διαδικασίες ανάθεσης του έργου διανομής σε τρίτους

Ο κύριος ή φορέας διαχείρισης του ιαματικού φυσικού πόρου δύναται να αναθέσει το έργο διανομής σε τρίτο μέσω σύμβασης ανάθεσης της διανομής, η διάρκεια και οι όροι της οποίας ορίζονται με διαγωνισμό. Στους όρους του διαγωνισμού αναφέρεται το αντικείμενο (διανομή ιαματικού φυσικού πόρου για εκμετάλλευση από τρίτο), οι όροι της ανάθεσης, ο ανώτατος χρόνος της ανάθεσης, τα τεχνικά και επενδυτικά έργα τα οποία θα πρέπει να γίνουν και το ύψος του ανταλλάγματος ο τρόπος υπολογισμού του οποίου ορίζεται στην παρούσα υπουργική απόφαση.

Η διαδικασία του διαγωνισμού για τη διανομή του ιαματικού φυσικού πόρου ρυθμίζεται ανά περίπτωση από το σύνολο των διατάξεων που διέπουν την λειτουργία του κύριου/φορέα διαχείρισης του ιαματικού φυσικού πόρου.

Η διαδικασία του διαγωνισμού για τη διανομή του ιαματικού φυσικού πόρου προκηρύσσεται από τον κύριο/ φορέα διαχείρισης του ιαματικού φυσικού πόρου με πρωτοβουλία του ίδιου ή μετά από αίτηση ενδιαφερόμενου ο οποίος προτίθεται να αναλάβει τη διανομή του πόρου.

Τρόπος υπολογισμού του ανταλλάγματος του κυρίου διατιθέμενου ιαματικού φυσικού πόρου και του διανομέα για τις υπηρεσίες του

Ο κύριος ή ο φορέας διαχείρισης του ιαματικού φυσικού πόρου ορίζει το αντάλλαγμα, το ύψος του οποίου προσδιορίζεται βάσει της διατιθέμενης ποσότητας, λαμβάνοντας υπόψη το είδος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προς διανομή πόρου, του κόστους άντλησης, διανομής και προστασίας σύμφωνα με τις οικονομικές αρχές της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων.

Λαμβάνονται υποχρεωτικώς υπ’ όψη η αρχή ανάκτησης του κόστους παροχής υπηρεσιών, βασικές συνιστώσες του οποίου είναι το οικονομικό κόστος (κόστη επενδύσεων, λειτουργίας και συντήρησης των έργων, κόστη αφορώντα στη διαχείριση και στη διοίκηση), το περιβαλλοντικό κόστος (κόστος προστασίας του περιβάλλοντος από τη χρήση του φυσικού πόρου) και το κόστος των φυσικών πόρων (κόστος ευκαιρίας από τη διάθεση του πόρου υπό συνθήκες έλλειψης σε επιμέρους χρήσεις σχετιζόμενο με ζητήματα μη αποδοτικής χρήσης αυτού).

Σε περίπτωση που κρίνεται δυσχερής ο καθορισμός του ανταλλάγματος, η αποτίμηση της αξίας ανατίθεται σε ανεξάρτητο εκτιμητή από το Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα