Τουρισμός Λουλουδιών και Δέντρων τώρα και στην Ελλάδα

07 Mar 2018, 07:59 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Σοφία Κοντογιάννη

Τουρισμός Λουλουδιών και Δέντρων τώρα και στην Ελλάδα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τουρισμός και φύση είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες εξ’ αρχής. Η φύση ευλόγως προϋπάρχει του τουρισμού, ενώ οι κατά τόπους ιδιαιτερότητές της, σε συνδυασμό με την ύπαρξη αξιοθέατων ή όντας οι ίδιες το μοναδικό αξιοθέατο, μπορούν όχι μόνο να απογειώσουν έναν τουριστικό προορισμό , αλλά και να τον δημιουργήσουν.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια «ανθίζουν» παγκοσμίως ειδικές μορφές τουρισμού όπως είναι ο τουρισμός των λουλουδιών και των δέντρων, «flower tourism» και «tree tourism» αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα με την εκπληκτική της φύση και την παντελή έλλειψη μονοτονίας λόγω της απίθανης ποικιλίας σε φυτά και δέντρα, θα μπορούσε εύκολα να προωθηθεί ο συνδυασμός των δύο ειδικών μορφών τουρισμού και να προκύψει ο «φυσικός τουρισμός».

Ήδη σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας αναπτύσσονται σημαντικές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα στη Βέροια και στη Μεσσηνία. Δράσεις, όμως, που δεν υποστηρίζονται, επαρκώς, από τη κεντρική διοίκηση του τουρισμού.

Ειδικότερα, στις 17 και 18 Μαρτίου στη Βέροια, ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας διοργανώνει το Σαββατοκύριακο τις Ανθισμένες Ροδακινιές: τον πρώτο μήνα της άνοιξης, οι χιλιάδες ανθισμένες ροδακινιές φαντάζουν σαν ένα επίγειο, ροζ ηλιοβασίλεμα απλωμένο στον κάμπο της Ημαθίας, επιβεβαιώνοντας με τον πιο απτό τρόπο ότι κάποτε στην περιοχή άνθιζαν κατά τον Ηρόδοτο οι «Κήποι του Μίδα».  Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη φύση σε όλο της το μεγαλείο, να συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις, ήπιες ποδηλασίες και διαγωνισμούς φωτογραφίας, αλλά και να επιτύχουν ειδικές τιμές για τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία της περιοχής.     

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και  η Μεσσηνία, με τις δράσεις που τιτλοφορούνται «Οι Δρόμοι της Ελιάς». Από το 2016 οι «Δρόμοι της Ελιάς» κατευθύνονται προς την Ευρώπη με προορισμό 6 προ-επιλεγμένες ευρωπαϊκές πόλεις. Σε κεντρικό σημείο της κάθε πόλης στήνεται με τη συνεργασία των κατά τόπους δημοτικών αρχών η AGORA των «Δρόμων της Ελιάς», μια 3μερη Γιορτή ανοικτή σε όλους τους πολίτες.

Εξάλλου, τα πρώτα ίχνη της ελιάς παρατηρούνται στη Μεσσηνία. Αρχαίοι αμφορείς ζωγραφισμένοι με εικόνες που απεικονίζουν την συγκομιδή του ελαιόδεντρου, τις αποθήκες ελαιολάδου, ενώ πλάκες με ιδεογράμματα γραμμικής Β που έχουν ανακαλυφθεί στην Αρχαία Πύλο αποδεικνύουν ότι η Μεσσηνία με τα 15.863.000 ελαιόδεντρα, ήταν από τις πρώτες περιοχές που φιλοξένησαν την ελιά.

Τι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο

Τι γίνεται όμως σε παγκόσμιο επίπεδο; Ακολουθούν προορισμοί, οι οποίοι αναδείχθηκαν σε τουριστικούς κυρίως λόγω των φυτών και των δέντρων τους και παρουσιάζουν πλέον τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως.

Μεντεγίν, Κολομβία

Κάθε Αύγουστο στη Μεντεγίν, λαμβάνει χώρα η γιορτή των λουλουδιών Feria de las Flores, η οποία προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Οι  αγρότες ανταγωνίζονται για την κατασκευή πολυτελών, υπερμεγεθών εκθεμάτων λουλουδιών γνωστών ως στείλεροι. Στη συνέχεια, οι υπερμεγέθεις ανθοδέσμες τοποθετούνται σε ξύλινες παλέτες και μεταφέρονται στους δρόμους συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Furano, Ιαπωνία

Τα ήπια καλοκαίρια στο βόρειο νομό Χοκάιντο της Ιαπωνίας το καθιστούν ένα από τα πιο ιδανικά μέρη στην Ασία για να αναπτυχθεί η λεβάντα. Στο Farm Tomita, οι πλατιές, ατέλειωτες σειρές από τα μωβ άνθη σε συνδυασμό με τα γυψολούλουδα, τις κόκκινες και πορτοκαλί παπαρούνες αλλά και πλήθος ροζ λουλουδιών, δημιουργούν ένα εκθαμβωτικό ουράνιο τόξο που κανείς δεν φαντάζεται ότι είναι αληθινό. Στην περιοχή ανθεί και ο «τουρισμός των λουλουδιών» ο οποίος έχει οδηγήσει στη δραστηριοποίηση πολλών καταλυμάτων και καταστημάτων με αρωματικά αναμνηστικά.

Μαρακές, Μαρόκο

Αυτή η πλούσια πόλη ερήμων φιλοξενεί  54 δημόσιους κήπους, όπως το  Mandarin Oriental Marrakech, των οποίων οι βίλες περιβάλλονται από 100.000 τριαντάφυλλα. Στην κοιλάδα των τριαντάφυλλων, περίπου έξι ώρες νότια του Μαρακές, οι πεζοπόροι μπορούν να ακολουθήσουν «ράγες» τριανταφυλλιών. Στο τέλος, τα άνθη τους συλλέγονται και αποξηραίνονται για να γίνουν αιθέρια έλαια, ποτ-πουρί και άλλα αρωματικά παρασκευάσματα.

Cape Floral Kingdom, Νότια Αφρική

Ένα από τα 18 ζεστά σημεία βιοποικιλότητας του κόσμου σύμφωνα με την UNESCO, το Cape Floral Kingdom  ασκεί διαχρονική μαγεία στους βοτανολόγους και στους φωτογράφους φύσης. Ο διασημότερος δρόμος για τους επισκέπτες βόρεια του Κέιπ Τάουν κατά μήκος της εθνικής οδού Ν7, η οποία περνάει από πολλές περιοχές πλούσιες σε λουλούδια. Στα τέλη του καλοκαιριού, οι λάτρεις του τουρισμού λουλουδιών επισκέπτονται το Εθνικό Πάρκο Namaqua, όπου θεαματικά χωράφια με αγριολούλουδα πλαισιώνουν τις αθλητικές διοργανώσεις όπως είναι οι αγώνες 4Χ4 και οι πεζοπορίες, κυρίως για το «κυνήγι» του εθνικού άνθους της Νοτίου Αφρικής που μοιάζει με λωτό και λέγεται «Βασιλιάς Πρωτέας».

Έρημος Αριζόνα-Sonora, Αριζόνα

Έξω από τη Tucson, το μουσείο της Ερήμου Arizona-Sonora το οποίο φιλοξενεί κήπους κάκτων,  αγριολούλουδα που φυτρώνουν μόνο στην περιοχή αλλά και έναν μοναδικό κήπο πεταλούδας, προσφέρει δύο περιόδους τουριστικού ενδιαφέροντος, τον Απρίλιο και πάλι στις αρχές του φθινοπώρου , μετά τις βροχές των μουσώνων του Αυγούστου.  Εξάλλου, σε αυτήν την ασυνήθιστα πλούσια έρημο, υπάρχει πάντα ένα σπάνιο φυτό σε άνθιση.  

Keukenhof, Κάτω Χώρες

Στο Keukenhof της Νότιας Ολλαδίας, πραγματοποιείται κάθε άνοιξη ένα εκπληκτικό φεστιβάλ τουλίπας διάρκειας δύο μηνών, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ένα μωσαϊκό τουλιπών 2.700 τ.μ. που  σχηματίζει το πρόσωπο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Τοσκάνη, Ιταλία

Παγκοσμίως, δεν υπάρχει ροδόκηπος αντάξιος του Roseto Finischi, ο οποίος εκτείνεται σε ένα μόλις στρέμμα της κεντρικής Τοσκάνης. Σε αυτή την περιοχή, οι επισκέπτες κυριολεκτικά μεθούν από το άρωμα των χιλιάδων τριαντάφυλλων, τα οποία είναι εντυπωσιακά ταξινομημένα με το λατινικό τους όνομα και το αρχικό έτος εισαγωγής, συνθέτοντας τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο.

Τσιάνγκ Μάι, Ταϊλάνδη

Το ετήσιο φεστιβάλ λουλουδιών στην Τσιάνγκ Μάι, φημισμένη για την παραδοσιακή τέχνη των λουλουδιών,  θεωρείται ως το κορυφαίο γεγονός. Μετά την παρέλαση των άνθεων, είθισται η αγορά φρέσκων κρίνων από την αγορά λουλουδιών Ton Lamyai η οποία βρίσκετια κατά μήκος του ποταμού Ping και λειτουργεί 24 ώρες.

Crested Butte, Κολοράντο

Μέσα στα βουνά του δυτικού Elk, το Crested Butte είναι γνωστό για την υπέροχη αλπική θέα του και το σκι υψηλού επιπέδου. Όμως τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου Φεστιβάλ Wildflower , τα πολλά μονοπάτια στην πλαγιά του λόφου ζωντανεύουν με χορδές από ροζ, πορτοκάλι και χρυσό, μια ονειρική εικόνα που δημιουργούν τα αλπικά ηλιοτρόπια τα οποία χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθούν, όμως ανθίζουν μόνο μία φορά στη ζωή τους.

Giverny, Γαλλία

Μπορεί να μην επιτρέπεται η είσοδος των επισκεπτών στο πέτρινο σπίτι του Claude Monet στο Giverny, αλλά η ζωγραφική παρουσία του παραμένει στους εξωτερικούς πανέμορφους κήπους του. Κατά την περιπλάνηση στους κήπους του 18ου αιώνα, που ο Monet είχε σχεδιάσει με ζήλο , την παράσταση από τους πίνακές του κλέβουν τα αριστουργηματικά μοβ, λευκά, χρυσά και κόκκινα  παρτέρια.

Kauai, Χαβάη

Η κοιλάδα Lawa'i του Kauai είναι ένα από τα πιο βροχερά μέρη της γης, οπότε η ανθοφορία της είναι συνεχής. Το νέο  Μονοπάτι της Βιοποικιλότητας του Κήπου McBryde συμπυκνώνει ολόκληρη την ιστορία της εξέλιξης των φυτών 450 εκατομμυρίων ετών σε μια ήπια δεκάλεπτη  πεζοπορία.

Mainau Island, Γερμανία

Η λίμνη Constance, στη νοτιοδυτική Γερμανία κοντά στα ελβετικά σύνορα, φιλοξενεί «Το Νησί των Λουλουδιών» ή επισήμως  Mainau, όπου απλώνονται   περισσότερα από 110 στρέμματα λουλουδιών που μοιάζουν να ακτινοβολούν.  Το ομορφότερο σημείο του νησιού, είναι ο καταρράκτης με τις τουλίπες ενώ φεύγοντας οι επισκέπτες περνούν από το κοντινό Μέερσμπουργκ για να θαυμάσουν το κάστρο του 7ου αιώνα.

Καλιφόρνια

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν στην Καλιφόρνια τα Πάρκα Jedediah Smith Redwood State Park με τα γιγαντιαία δέντρα που ονομάζονται Τιτάνες και το Εθνικό Πάρκο Joshua Tree, μία έρημος 585.000 στρεμμάτων που μοιάζει αλλόκοσμη, με διάσπαρτα χιλιάδες αρχαία δέντρα.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα