Κύπρος | Πόσο αυξήθηκε το κόστος ηλεκτρισμού σε μια ξενοδοχειακή μονάδα μεσαίου μεγέθους

28 Feb 2023, 08:00 | ΚΥΠΡΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Κύπρος | Πόσο αυξήθηκε το κόστος ηλεκτρισμού σε μια ξενοδοχειακή μονάδα μεσαίου μεγέθους

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η θεαματική άνοδος του κόστους ηλεκτρισμού για βιομηχανικούς σκοπούς απειλεί την κυπριακή βιομηχανία και ήδη από πλευράς βιομηχάνων γίνεται συζήτηση ακόμα και για λουκέτα, απολύσεις ή μειώσεις μισθών εργαζομένων, σε περίπτωση μη επίλυσης του ζητήματος. Παράλληλα σημαντική είναι η επιβάρυνση και για τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Η ΑΗΚ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου) αντιτάσσει το επιχείρημα ότι η τιμολογιακή της πολιτική εφαρμόζεται, κατόπιν έγκρισης της Ρυθμιστικής Αρχής Κύπρου (ΡΑΕΚ) και ότι οι αυξήσεις προήλθαν από τη μεγάλη άνοδο των διεθνών τιμών καυσίμων εντός του 2022. Τον Ιανουάριο του 2022 η μέση σταθμισμένη τιμή καυσίμων ήταν 393,35 Ευρώ και τον Ιούνιο ανήλθε στα 521,32 Ευρώ και τον Δεκέμβριο στα 784,59 Ευρώ. Επιπρόσθετα, από τον Ιούνιο του 2022 για τους μηνιαίους πελάτες και από τον Ιούλιο για τους διμηνιαίους πελάτες, εφαρμόστηκαν νέες τιμές και για τις διατιμήσεις.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι διαδοχικές αυξήσεις που επιβάλλει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έχουν αυξήσει κατακόρυφα το κόστος, με αποτέλεσμα αρκετές βιομηχανικές μονάδες είτε να επωμίζονται οι ίδιες το κόστος των αυξήσεων είτε να το μετακυλίουν στους καταναλωτές.

Παράλληλα, η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη τιμή ρεύματος, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το πρώτο εξάμηνο του 2022 το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για βιομηχανικούς σκοπούς (με βάση την ετήσια κατανάλωση της κάθε μονάδας) παρουσίασε άνοδο μεταξύ του 55% και 64% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο μέσος όρος της μεταβολής σε ολόκληρη την Ε.Ε. μεταξύ του πρώτου εξαμήνου 2021 και του αντίστοιχου εξαμήνου του 2022 ήταν 39,5%, ενώ στην Κύπρο η αύξηση αυτή ανήλθε στο 63,1%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενδεικτικό παράδειγμα μίας μεσαίας βιομηχανικής μονάδας του ΟΕΒ (Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων) το κόστος ανά KWh από 19,8 σεντς του Ευρώ στις αρχές του 2022 αυξήθηκε στα 22,7 σεντς τον Μάρτιο, στα 24,6 σεντς τον Μάιο, ενώ εκτοξεύτηκε στα 34,2 σεντς τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα μία μονάδα με κατανάλωση περίπου 600.000 KWh μηνιαίως (δηλαδή περίπου 7 ΜWh ετησίως), να πληρώσει μόνο για τον μήνα Ιούνιο επιπλέον 65.000 Ευρώ, ενώ οι συνολικά εκτιμώμενες, επιπρόσθετες δαπάνες για την ΑΗΚ ανέρχονται σε ένα εκατομ. Ευρώ για το 2022.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι αναφορές του Γενικού Διευθυντή του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) κ. Φ. Ρουσουνίδη, ο οποίος θεωρεί το κόστος ηλεκτρισμού ως ένα από τα μεγαλύτερα λειτουργικά κόστη ενός ξενοδοχείου, το οποίο θέτει σε κίνδυνο και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Το 2021 το κόστος ηλεκτρισμού μιας ξενοδοχειακής μονάδας μεσαίου μεγέθους κυμαίνονταν γύρω στα 73.000 Ευρώ, ενώ το 2022 ανήλθε στα 140.000 Ευρώ.       

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα