Κατά της απαγόρευσης έκδοσης βίζας σε Ρώσους η Κύπρος

22 Aug 2022, 15:12 | ΚΥΠΡΟΣ

TornosNews.gr

Κατά της απαγόρευσης έκδοσης βίζας σε Ρώσους η Κύπρος

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στον αντίποδα μίας κατάργησης της τουριστικής βίζας για Ρώσους πολίτες τοποθετείται η Κύπρος, αφού εκτιμά ότι μία τέτοια απόφαση δεν θα είχε κάποιο όφελος. Διαβάστε το θέμα από την DW....

Κατά της πρότασης για απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων σε Ρώσους πολίτες αναμένεται να ταχθεί η Κύπρος στο προσεχές άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Πράγα στις 30 και 31 Αυγούστου. Για την στάση που αναμένεται να τηρήσει η Κύπρος προϊδέασε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, Κορνήλιος Κορνηλίου, ο οποίος εκτίμησε ότι την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσουν τόσο η Γερμανία όσο και η Ελλάδα.

Αιτιολογώντας την στάση της Κύπρου ο κ. Κορνηλίου σημείωσε ότι στην ΕΕ ισχύει η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και είναι «σε αντίθεση των δικών μας αρχών να απαγορεύσεις καθολικά στους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επισκέπτονται κράτη μέλη της ΕΕ». Ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού ΥΠΕΞ στάθηκε ιδιαίτερα στην μεγάλη ρωσική κοινότητα που υπάρχει στην Κύπρο, σημειώνοντας πως μια ενδεχόμενη απόφαση για απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων σε Ρώσους πολίτες  «θα εμπόδιζε τις επαφές αυτών των Ρώσων με τις οικογένειες τους». Η Κύπρος τόνισε, εκτιμά ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα είχε οποιοδήποτε όφελος.  

Πληγή για την Κύπρο οι κυρώσεις  

Σημειώνεται ότι η Κύπρος είχε ήδη εκφράσει την δυσαρέσκεια της ενόψει του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να αναφέρεται σε κυρώσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα κάποιων χωρών. Ενδεικτική της δυσαρέσκειας της Λευκωσίας είναι και η προ μηνών δήλωση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος αφού τόνισε ότι η Λευκωσία προσπαθεί να αποφευχθούν κυρώσεις που επηρεάζουν την Κυπριακή οικονομία, σημείωσε πως δεν μπορεί να επιβάλλονται μέτρα και κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία να επηρεάζουν περισσότερο τα κράτη μέλη της, από ό,τι επηρεάζουν τη Ρωσία.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα