H πορεία εμβολιασμού στην Κύπρο

27 Apr 2021, 13:03 | ΚΥΠΡΟΣ

TornosNews.gr

H πορεία εμβολιασμού στην Κύπρο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Κύπρος έχει ανοίξει ξανά τα σύνορα της για ταξίδια και τουρισμό εφαρμόζοντας ένα νέο πρωτόκολλο, το οποίο στοχεύει στην σταθεροποίηση των αιθέρων και στην διατήρηση μιας συνεχούς ροής αεροπορικής σύνδεσης προς το νησί, ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζει τη δημόσια υγεία. Το πρωτόκολλο αυτό βασίζεται σε σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης των χωρών με προϋποθέσεις εισόδου που ποικίλλουν ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει κάθε χώρα.

Η Κύπρος έχει καταφέρει μια από τις γρηγορότερες πορείες εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φιλοδοξεί να εμβολιάσει το 60% του πληθυσμού της, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Τέτοια είναι η πρόοδος της, που σε πρόσωπα τόσο νέα, όσο αυτά στην ηλικία των 40 ετών, θα δοθεί η επιλογή εμβολιασμού, τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου.

Επιπρόσθετα σε αυτήν την επιτυχή καμπάνια εμβολιασμού, η Κύπρος είναι επίσης μια απο τις πιο επιτυχημένες χώρες της Ευρώπης  στον έλεγχο της διασποράς της νόσου, μέσω συνεπών και ευρέως διενεργούμενων διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό. Για παράδειγμα, κατά την εβδομάδα 12 - 18 Απριλίου, συνολικά 405.916 άνθρωποι εξετάστηκαν (περίπου το 46% του συνολικού πληθυσμού), στοιχείο το οποίο κατατάσσει στην Κύπρο δεύτερη στον κόσμο.

Ο μεγάλος αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων επιτρέπει στις αρχές να εντοπίσουν την μεγάλη πλειοψηφία των φορέων COVID-19 και των στενών τους επαφών (συμπτωματικών ή ασυμπτωματικών) και να τους απομονώσουν, για να αποφύγουν περαιτέρω μόλυνση. Αν και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μπορεί να δείχνει σχετικά υψηλός, ο δείκτης θετικότητας είναι στην πραγματικότητα μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη. Από όλους τους ανθρώπους που έχουν εξεταστεί, μόνο το 1%, βρέθηκαν να είναι φορείς της  ασθένειας. Συγκριτικά, οι περισσότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδεικνύουν έναν δείκτη θετικότητα που κυμαίνεται μεταξύ 3% έως 15% και σε μερικές περιπτώσεις πολύ ίσως και υψηλότερα από αυτά τα νούμερα.

Η ως άνω πληροφόρηση, καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη στους σχεδιασμούς ταξιδίων στην Κύπρο. Η Κύπρος έχει χαράξει σπουδαίο δρόμο προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια, όλων όσων φτάνουν στο νησί.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα