Ο Γιάννης Ρέτσος στο Tornos News Live: Επιτυχία εάν καταφέρουμε να έχουμε 5 δις τουριστικά έσοδα το 2020

22 Jun 2020, 18:42 | TORNOS NEWS LIVE

TornosNews.gr

Ο Γιάννης Ρέτσος στο Tornos News Live: Επιτυχία εάν καταφέρουμε να έχουμε 5 δις τουριστικά έσοδα το 2020

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Εάν ο ελληνικός τουρισμός καταφέρει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους να έχει το 20-25% των περυσινών εσόδων, δηλαδή περί τα 5 δισ.ευρώ, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί επιτυχία, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ.Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας την Δευτέρα 22 Ιουνίου στη διαδικτυακή εκπομπή του Tornos News Live, με παρουσιαστή τον εκδότη του Tornos News κ. Γιάννη Γιαννακάκη.

Είμαστε στα τέλη Ιουνίου και ξεκινάμε σχεδόν από το μηδέν, εξήγησε ο κ.Ρέτσος, οπότε ο πήχης της επιτυχίας και των προσδοκιών δεν μπορεί να ανεβεί ψηλά. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά ότι μετά το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου θα μπορούμε να έχουμε μια ένδειξη για το πώς θα εξελιχθούν οι αφίξεις φέτος, καθώς ουσιαστικά ο ελληνικός τουρισμός επανεκκινεί την 1η Ιουλίου, όταν θα ανοίξουν οι πτήσεις προς όλους τους προορισμούς από τις χώρες Σένγκεν.
Μέχρι τώρα, είπε, τα περισσότερα ξενοδοχεία, τόσο 12μηνης λειτουργίας, όσο και εποχικής, δεν έχουν ακόμη ανοίξει και περιμένουν να δουν πώς θα ξεκινήσουν οι πτήσεις και τι ζήτηση θα υπάρξει. Ο κ.Ρέτσος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη ζήτηση, καθώς υπάρχει μια αναζωπύρωση κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές χώρες, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν συρρικνώσει και τα εισοδήματα των Ευρωπαίων πολιτών, που θέλουν να ταξιδέψουν (και στη χώρα μας).

Πρώτιστο μέλημα η υγειονομική διαχείριση

Όπως υπογράμμισε ο κ.Ρέτσος, πρώτιστο μέλημα για όλους αυτό το καλοκαίρι στη χώρα μας πρέπει να είναι η υγειονομική διαχείριση, επισημαίνοντας ότι το πιο σημαντικό κρας τεστ θα είναι η αντιμετώπιση κάποιων κρουσμάτων (όχι μεμονωμένων) του ιού σε έναν προορισμό και κυρίως νησιωτικό. Τα νησιά, ανέφερε, δεν χρειάστηκε να βιώσουν την κατάσταση lockdown της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οπότε σε τέτοια περιστατικά θα δοκιμασθεί το τοπικό σύστημα υγείας.

Εύχομαι να μη ζήσουμε τέτοια συμβάντα, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε επίσης ότι ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα ξενοδοχεία καραντίνας και εάν τα ξενοδοχεία πρέπει να διαμορφώσουν δωμάτια καραντίνας. Για το τελευταίο, είπε ότι αυτό πρέπει να είναι εθελοντικό και όχι υποχρεωτικό, γιατί αρκετά ξενοδοχεία δεν μπορούν να το εφαρμόσουν.

Τα μέτρα στήριξης

Ο κ.Ρέτσος, σχολιάζοντας τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων στον τουρισμό, είπε ότι ήταν θετικά για την πρώτη φάση της έναρξης της πανδημίας, ώστε να κρατηθούν στη ζωή επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Στη δεύτερη φάση της επανεκκίνησης γίνεται πολύ κουβέντα για τη χορήγηση ρευστότητας και για τη στήριξη της απασχόλησης. Τα πράγματα θα εξελίσσονται με δυναμικό τρόπο, εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, θα προκύψουν νέες ανάγκες, γι αυτό και απαιτείται γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης σε αυτές τις ανάγκες.

Ως ΣΕΤΕ, τόνισε, εκτιμήσαμε σωστά την κατάσταση από την αρχή. Είπαμε τότε και πολλά δυσάρεστα πράγματα γι αυτούς που δεν ήθελαν να δουν την πραγματικότητα. Είμαστε έτοιμοι για παρεμβάσεις για ενδεχόμενα απρόβλεπτα και δύσκολα γεγονότα.

Ο ελληνικός τουρισμός έχει ισχυρές βάσεις, δεν στέκεται σε γυάλινα πόδια, είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι στο τέλος της κρίσης θα επανέλθει η αναπτυξιακή δυναμική του.

Η κρίση και οι επενδύσεις

Στο ερώτημα για το εάν η κρίση διακόψει το επενδυτικό κύμα στον τουρισμό, που εκδηλώθηκε τα τελευταία χρόνια, ο κ. Ρέτσος ήταν κατηγορηματικός ότι οι στρατηγικές επενδύσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν. Ίσως, υπάρξει κάποια καθυστέρηση, είπε, αλλά θα συνεχισθούν, ακόμη και εάν υπάρξουν μεταβιβάσεις σε άλλους επενδυτές, που είναι πιο μακροπρόθεσμοι. Μεσομακροπρόθεσμα ο τουρισμός θα κινηθεί ξανά ανοδικά και αυτό το γνωρίζουν και το πιστεύουν οι επενδυτές, τόνισε.

Η πανδημία, επιταχυντής για την μετεξέλιξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος

Η πρώτη αντίδραση του κ. Ρέτσου στην ερώτηση για το πότε και πώς θα έρθει η ανάκαμψη ήταν αυθόρμητη: Υπομονή από όλους.
Θεωρεί, ωστόσο, ότι η πανδημία μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής για την μετεξέλιξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ώστε να αποκτήσει υψηλότερη προστιθέμενη αξία και για τη διαχείριση των προορισμών, ένα θέμα που θα ήταν φέτος στο επίκεντρο εάν δεν είχε εμφανισθεί η πανδημία και ο ελληνικός τουρισμός πήγαινε για νέα ρεκόρ.

Τα 34 δισ.ευρώ που προβλέπονται για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως τόνισε, ουσιαστικά είναι χρήματα για το ΕΣΠΑ 2021-2027. Δεν θα έρθουν χωρίς έργα. Γι αυτό, υπογράμμισε, πρέπει η κυβέρνηση να τοποθετήσει τον τουρισμό στον κεντρικό σχεδιασμό και να γίνει ο προγραμματισμός των έργων και των παρεμβάσεων, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα του ελληνικού τουρισμού.

Ο απολογισμός της πρώτης θητείας του- οι στόχοι για την δεύτερη θητεία

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου γίνεται η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, στην οποία ο κ.Ρέτσος θα ζητήσει από τα μέλη την επανεκλογή του για δεύτερη (και τελευταία θητεία του, σύμφωνα με το καταστατικό).

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ανέφερε ότι στην πρώτη 3ετία ο βασικός στόχος που επιτεύχθηκε, ήταν η εξωστρέφεια του ΣΕΤΕ και το άνοιγμα του διαλόγου για το τι σημαίνει τουρισμός και ο πολλαπλασιαστής του στην ελληνική οικονομία. Ο ΣΕΤΕ, στο διάστημα αυτό, έχει αποκτήσει φωνή στις Βρυξέλλες και έχει διαμορφώσει συμμαχίες με αντίστοιχους φορείς άλλων χωρών.

Στη νέα τριετία του, ο στόχος θα είναι ο ΣΕΤΕ του 2020-2023 να γίνει ένας σύγχρονος κοινωνικός εταίρος, όπως αρμόζει σε όλους τους κλάδους του τουρισμού που εκπροσωπεί και να διευρύνει την εξωστρέφεια κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δείτε την συνέντευξη.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα