Ο τουρισμός ενεργοποίησε την ελληνική αγορά ακινήτων

05 Dec 2018, 12:26 | Ο Torna-δόρος

TornosNews.gr

Ο τουρισμός ενεργοποίησε την ελληνική αγορά ακινήτων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ορατή ανάκαμψη καταγράφεται στην ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία πυροδοτείται από την έντονη τουριστική ανάπτυξη. Μάλιστα, το 40% της αγοράς δηλώνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την έρευνα πεδίου της Εθνικής Τράπεζας μεταξύ 200 εταιρειών διαχείρισης ακινήτων και μεσιτικών γραφείων, το 90% της αγοράς μεσιτών αναγνωρίζει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές για αγορά κατοικιών, λόγω της ραγδαίας διείσδυσης του AirBnB αλλά και για τουριστικά ακίνητα.

Η άποψη της αγοράς για την σημαντικότερη αγορά ακινήτων – καλύπτει το 79% του συνολικού κτιριακού αποθέματος – συγκλίνει στην εξέχουσα σημασία της ραγδαίας διείσδυσης του AirBnB, με το ενεργό επενδυτικό ενδιαφέρον για μικρές κατοικίες στην Αττική να καλύπτει σχεδόν το 70% της εν λόγω αγοράς.

Επιπλέον, διαπιστώνεται η ύπαρξη ενεργού ενδιαφέροντος για τουριστικά ακίνητα από το 60%, κυρίως από ξένους επενδυτές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, υψηλής κρισιμότητας είναι η ενεργοποίηση των επενδυτών με λανθάνον ενδιαφέρον (55% της αγοράς). Σε αυτή την κατεύθυνση η υιοθέτηση σταθερού φορολογικού πλαισίου και η ολοκλήρωση του κτηματολογίου αναδεικνύονται ως οι κρίσιμοι παράγοντες που μπορούν να ξεκλειδώσουν αυτή τη δυναμική.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το σύνολο της ελληνικής αγοράς ακινήτων δείχνουν άνοδο των τιμών σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων σε σχέση με τα περσινά τους επίπεδα (ετήσιος ρυθμός αύξησης 2,5% κατά το 3ο τρίμηνο του 2018 στις κατοικίες), ενώ εξίσου ενθαρρυντική είναι η ανοδική πορεία των νέων αδειών για κατοικίες (σωρευτική αύξηση 15% στην διετία), ύστερα από μία δεκαετία συνεχούς πτωτικής πορείας (της τάξης του 35%-45% σωρευτικά σε όρους τιμών).

Η συντριπτική πλειονότητα της αγοράς μεσιτών (της τάξης του 90%) αναγνωρίζει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τους επενδυτές να διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: ενεργοί επενδυτές που εμφανίζονται έτοιμοι για άμεσες τοποθετήσεις (περίπου 35% της αγοράς) και επιφυλακτικοί επενδυτές που, ενώ έχουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα, διατηρούν στάση αναμονής (περίπου 55% της αγοράς). 

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του διαθέσιμου αποθέματος ακινήτων, η αγορά μεσιτών αξιολογεί ότι το απόθεμα εμφανίζεται χωρισμένο σε δύο σχεδόν ισομερή κομμάτια: το πρώτο μισό χαρακτηρίζεται υψηλής ποιότητας και το άλλο μισό μέτριας/χαμηλής ποιότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι:

Αναγνωρίζεται υπερβάλλουσα ζήτηση για ποιοτικά ακίνητα, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αφύπνιση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, με το 15% της αγοράς να αναγνωρίζει άμεση ανάγκη νέων κατασκευών και άλλο ένα 14% μεσοπρόθεσμα με την εμπέδωση της ανοδικής πορείας της αγοράς.

Υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον και για το απόθεμα μέτριας/χαμηλής ποιότητας καθώς λιγότερο από το 1% αυτού θεωρείται ότι βρίσκεται εκτός αγοράς (δηλαδή, παρατηρείται πλήρης απουσία ζήτησης).

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα