Daily Sabah: Οι Έλληνες πάνε για ψώνια στην Τουρκία και αδειάζουν τα μαγαζιά

11 Jul 2018, 09:07 | Ο Torna-δόρος

Σοφία Κοντογιάννη

Daily Sabah: Οι Έλληνες πάνε για ψώνια στην Τουρκία και αδειάζουν τα μαγαζιά

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

«Τοπική αγορά» για τους κατοίκους αλλά και για τους επιχειρηματίες των ελληνικών νησιών είναι πλέον οι ακτές της Τουρκίας,  σύμφωνα με την εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης Daily Sabah.

Ενώ η μετάβαση από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχει μειωθεί με την ανατίμηση του ευρώ, η άφιξη των Ελλήνων στην Τουρκία έχει αυξηθεί κατά 40%. Οι Έλληνες, που φτάνουν στις τουρκικές ακτές περισσότερο για ψώνια παρά για διακοπές, αδειάζουν τα παζάρια της περιοχής, κυρίως με είδη καθημερινής διατροφής αλλά και έπιπλα, δομικά υλικά και κεραμικά.  Μία ημερήσια εκδρομή στην Τουρκία, κοστίζει στους Έλληνες νησιώτες περίπου 20 ευρώ.  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα "Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η  δυτική επαρχία της Τουρκίας, İzmir (Σμύρνη), η οποία φιλοξένησε πέρυσι περίπου 4.367 Έλληνες ενώ φέτος ο αριθμός ανήλθε στους περίπου 6.121 Έλληνες, ποσοστό το οποίο χρόνο με το χρόνο έφθασε το 40,2%" .

Εξάλλου, με τη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών και κατ’ επέκταση την αύξηση της συχνότητας των ακτοπλοϊκών ταξιδιών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου , το ποσοστό των Ελλήνων που επισκέπτονται συγκεκριμένες περιοχές της Τουρκίας, παρουσιάζει σε μηνιαία βάση αύξηση της τάξεως του 20%, κυρίως από τη Λέσβο και τη Σάμο.

Φτηνά προϊόντα στην Τουρκία

Οι τοπικοί παραγωγοί δηλώνουν επίσης ότι οι Έλληνες βρίσκουν στην Τουρκία πολύ φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα και είδη ένδυσης, ενώ λόγω των παρόμοιων συνηθειών, οι γεύσεις και επιλογές Ελλήνων και Τούρκων δεν απέχουν πολύ.  Με ένα ποσό της τάξεως των 15 ευρώ, οι Έλληνες πελάτες εξασφαλίζουν τα ψώνια μιας ολόκληρης εβδομάδας, διατείνονται ντόπιοι καταστηματάρχες.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Ξενοδοχείων (TÜROFED) και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων και Καταλυμάτων Αιγαίου Mehmet ανέφεραν μεταξύ άλλων πως, όταν σημειώθηκε μείωση στον τουρισμό της Τουρκίας, τα ελληνικά νησιά άρχισαν να δέχονται σημαντικό αριθμό τουριστών, γεγονός που οδήγησε σε μείωση των αποθεμάτων των βασικών αναγκών, όπως είναι τα τρόφιμα. Η σύνδεση των Ελληνικών νησιών με την Τουρκία και η μεταφορά των προϊόντων από τις τουρκικές αγορές, είναι ευκολότερη από ότι οι συνδιαλλαγές με τη ηπειρωτική Ελλάδα, εφόσον η Τουρκία βρίσκεται πιο κοντά και είναι πολύ πιο συμφέρουσα σύμφωνα με το δημοσίευμα.  

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα