Απόστολος Τζιτζικώστας: 4 προτεραιότητες για το μέλλον των ευρωπαϊκών αερομεταφορών
19 Jun 2025, 15:50 | ΠΡΟΣΩΠΑ
TornosNews.gr
Σημαντικά μηνύματα για τη στρατηγική κατεύθυνση των ευρωπαϊκών αερομεταφορών έστειλε από την Αθήνα ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού της ΕΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας, ως κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο και τη γενική συνέλευση του ACI Europe (Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων).
Με φόντο την παρουσία της ηγεσίας της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας, περισσότερων από 500 στελεχών αεροδρομίων, αεροπορικών εταιρειών και θεσμικών φορέων, ο Επίτροπος παρουσίασε το όραμά του για μια «πιο ισχυρή, βιώσιμη και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αεροπορία».
Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες για το αύριο των αεροδρομίων
Κατά την ομιλία του, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι τα αεροδρόμια αποτελούν «κεντρικούς πυλώνες» του ευρωπαϊκού σχεδιασμού για τις μεταφορές και ανέδειξε τέσσερις τομείς-κλειδιά στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες:
- Χωρητικότητα εναέριου χώρου
- Ανταγωνιστικότητα
- Απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα
- Αποδοτικότητα
Όπως σημείωσε, η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς απαιτεί συντονισμένες επενδύσεις, καινοτομία, ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις και στενή συνεργασία μεταξύ κρατών, εταιρειών και θεσμικών εταίρων.
Ανάγκη για ευέλικτο και ενοποιημένο εναέριο χώρο
Ο Επίτροπος υπογράμμισε την πίεση που δέχεται σήμερα ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο, με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις πτήσεων και την ταλαιπωρία των ταξιδιωτών. «Η διαχείριση είναι ασφαλής, αλλά ανεπαρκής για τη ζήτηση», είπε, και υποστήριξε την ανάγκη για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και ανθρώπινο δυναμικό.
Παράλληλα, προέτρεψε στην υιοθέτηση των καινοτομιών του προγράμματος SESAR για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και ανανέωσε τη δέσμευση της ΕΕ στην προώθηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού.
Βιώσιμα καύσιμα και πράσινες υποδομές
Στο μέτωπο της απαλλαγής από τον άνθρακα, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση είναι κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη και την ανεξαρτησία της Ευρώπης. Κάλεσε τα αεροδρόμια να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμα καύσιμα και καθαρές τεχνολογίες, ενώ ανέφερε ότι η ΕΕ ετοιμάζει μέτρα στήριξης και κίνητρα.
Εξίσου σημαντική, όπως είπε, είναι και η αντιμετώπιση του θορύβου, με δέσμη ευρωπαϊκών μέτρων που προωθούν πιο ήσυχες και φιλικές προς τον άνθρωπο μεταφορές.
Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και δικαιώματα επιβατών
Ο Επίτροπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον νέο Κανονισμό για τις αεροπορικές υπηρεσίες που βρίσκεται υπό αναθεώρηση και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2026. Ο νέος κανονισμός, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ενισχύει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, θα προστατεύει τα δικαιώματα των επιβατών και θα προωθεί την ανθεκτικότητα του κλάδου.
«Ήδη κάνουμε βήματα προς πιο ολοκληρωμένους και ισχυρούς κανόνες για τα δικαιώματα των επιβατών, και θα κάνουμε περισσότερα», σημείωσε, υπενθυμίζοντας τη στενή σύνδεση της αεροπορικής μεταφοράς με τον ευρωπαϊκό τουρισμό.
Νέο θεσμικό πλαίσιο για αεροδρόμια και υποδομές
Ο Επίτροπος ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη και η αναθεώρηση του πλαισίου για τα ίδια τα αεροδρόμια, με στόχο την πιο αποδοτική χρήση της χωρητικότητας, την αναπροσαρμογή τελών και slots, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών εδάφους.
Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για αυξημένη ανθεκτικότητα έναντι σύγχρονων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές κρίσεις. «Οι φορείς των αεροδρομίων οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους κλιματικούς κινδύνους στον σχεδιασμό των υποδομών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εξήρε τις προσπάθειες των αεροδρομίων για την ενίσχυση της εμπειρίας των επιβατών, με έμφαση στην ασφάλεια και την τεχνολογική καινοτομία.
Επαφές με ηγετικά στελέχη
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Τζιτζικώστας πραγματοποίησε σειρά διμερών επαφών με τη νέα διοίκηση του ACI Europe και ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών αεροδρομίων και εταιρειών, εδραιώνοντας τη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος για το μέλλον της ευρωπαϊκής αεροπορίας.
διαβάστε ακόμα
-
Η Ελλάδα Καλύτερος Ευρωπαϊκός Προορισμός στα The Telegraph Travel Awards 2025 14/07 | 12:35
-
Το μέλλον του ελληνικού τουρισμού περνάει μέσα από τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 15/07 | 07:00
-
WTTC | 6 δράσεις για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού 08/07 | 18:25
-
Δημόσια διαβούλευση για τον βιώσιμο τουρισμό στην Ευρώπη 26/06 | 11:58
-
Έλληνας στο «τιμόνι» F&B της Pacifica Hotels στην Καλιφόρνια 12/07 | 07:12
-
Ryanair κατά von der Leyen | «Προστατέψτε τις πτήσεις πάνω από τη Γαλλία ή παραιτηθείτε» 08/07 | 10:36
-
"Ώρα μηδέν" για υποδομές, φορολογία και βραχυχρόνιες μισθώσεις στα Ελληνικά νησιά 03/07 | 23:28
-
Ο κομβικός ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων για το μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού 04/07 | 14:57
-
ΙΑΤΑ: Απογειώθηκαν οι αερομεταφορές το Μάιο με επίκεντρο την Ασία και την Αφρική 01/07 | 07:36
-
40 χρόνια εμπειρίας επιστρέφουν στην TUI 30/06 | 14:52
δημοφιλέστερα
- 1 Στην ατζέντα του Υπερταμείου τα δημόσια κάμπινγκ: Σειρά παίρνει η Ασπροβάλτα - Έπεται η Κρυοπηγή 15.07.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 2 Ο Νίκος Χαλκιαδάκης στο Tornos News: Η Κρήτη δεν αντέχει δομή μεταναστών 15.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 3 Δήμος Οιχαλίας: Πλατφόρμα προβολής του τουρισμού και του πολιτισμού 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 4 Άνοιγμα της Πιερίας στην Τουρκική αγορά μέσω των influencers 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 5 Μείωση ελάχιστης απόστασης από γειτονικές χρήσεις για πίστα καρτ στα Μάλια 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 6 WAVErunning 2025: Τρέχοντας πλάι στο κύμα για καθαρές παραλίες 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 7 Γ. Χατζημάρκος: Πράξη ευθύνης και ωριμότητας η νέα ΣΣΕ στη Ρόδο 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 8 Ηχοχρώματα της Ροδόπης: Μουσική αναδρομή στην πολυπολιτισμική κληρονομιά της Θράκης 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 9 Τουριστικοί Φορείς Κρήτης: Συγχαρητήρια στη Λίνα Μενδώνη για την ένταξη των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στη UNESCO 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 10 Πόσο στοίχισε η ηχορρύπανση από τρωκτικά σε ξενοδοχείο της Κρήτης; | Η απόφαση γερμανικού δικαστηρίου 15.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ