Olivier Jankovec: ACI Europe | -11% έναντι του 2019 η επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια τον Ιανουάριο

09 Mar 2023, 10:34 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

ACI Europe | -11% έναντι του 2019 η επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια τον Ιανουάριο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια αυξήθηκε κατά 69% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe). Η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από τη διεθνή επιβατική κίνηση (+85%) με την εγχώρια επιβατική κίνηση (+35%) να αυξάνεται με πολύ βραδύτερο ρυθμό.

Σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία (Ιανουάριος 2019), η επιβατική κίνηση τον Ιανουάριο ήταν -11%, που είναι βελτιωμένη με το -14% τον Δεκέμβριο του 2022.  Αυτή είναι η καλύτερη μηνιαία απόδοση και, επομένως, πλησιέστερα στην πλήρη ανάκαμψη από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.
 
Ο Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής του ACI Europe, σχολίασε ότι το 2023 ξεκίνησε πολύ καλά, παρά τους υψηλότερους οικονομικούς ναύλους και τις πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρη την οικονομία.

Το 42% των ευρωπαϊκών αεροδρομίων, όπως είπε, έχουν πλέον ανακτήσει τον όγκο της κυκλοφορίας τους πριν από την πανδημία. Αν και υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στις επιδόσεις μεταξύ των αγορών, τόνισε, αναμένουμε περισσότερα αεροδρόμια στην Ευρώπη να ανακάμψουν πλήρως τους επόμενους μήνες. Η συνεχής επέκταση της χωρητικότητας από αερομεταφορείς εξαιρετικά χαμηλού κόστους και η πρόσφατη άρση των απαιτήσεων τεστ πριν από την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα εκτιμάται ότι θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη.

Ο Olivier Jankovec πρόσθεσε ότι τώρα, αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες, έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο να μην υπάρξουν προβλήματα καθυστερήσεων ή ακυρώσεων στις πτήσεις κυρίως εξαιτίας ελλιπούς στελέχωσης των υπηρεσιών τους.

** Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατάγραψε αύξηση 3,9% στην επιβατική κίνηση τον Ιανουάριο έναντι του ίδιου μήνα το 2019.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα