Zurab Pololikashvili : Σε επίπεδα προ πανδημίας οι αφίξεις στην Ευρώπη το 2023

18 Jan 2023, 10:48 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Σε επίπεδα προ πανδημίας οι αφίξεις στην Ευρώπη το 2023

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή φέτος, μετά την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη το 2022. 

Αυτό προβλέπουν τα μακροπρόθεσμα σενάρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για το 2023. Η ανάκαμψη προβλέπεται να συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, παρά τις  οικονομικές, υγειονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις. 

Λόγω αυτών των προβλημάτων, οι ταξιδιώτες αναμένεται να αναζητούν όλο και περισσότερο την αξία για τα χρήματα που δαπανούν και να ταξιδεύουν πιο κοντά στο σπίτι τους.

Οι παγκόσμιες αφίξεις τουριστών, σύμφωνα με τον ΠΟΤ, θα μπορούσαν να φτάσουν φέτος στο 80% έως 95% των επιπέδων πριν από την πανδημία, ανάλογα με την έκταση της οικονομικής επιβράδυνσης, τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των ταξιδιών στην Ασία και τον Ειρηνικό και την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ανάκαμψη σε όλες τις περιοχές του πλανήτη

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του UNWTO, περισσότεροι από 900 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς το 2022 – αριθμός διπλάσιος από αυτόν που καταγράφηκε το 2019, αλλά έναντι του 2019 οι αφίξεις έφτασαν στο 63% πέρυσι.

Όλες οι περιοχές είχαν αξιοσημείωτες αυξήσεις στον αριθμό των διεθνών τουριστών.

  • Η Μέση Ανατολή γνώρισε την ισχυρότερη σχετική αύξηση καθώς οι αφίξεις ανήλθαν στο 83% των αριθμών πριν από την πανδημία.
  • Η Ευρώπη έφτασε σχεδόν το 80% των επιπέδων προ της πανδημίας καθώς υποδέχθηκε 585 εκατομμύρια αφίξεις το 2022.
  • Η Αφρική και η Αμερική ανέκτησαν περίπου το 65% των επισκεπτών τους πριν από την πανδημία,
  • Η Ασία και ο Ειρηνικός έφτασαν μόνο το 23%, λόγω της διατήρησης των ταξιδιωτικών περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

Η πρόσφατη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με τον Covid-19 στην Κίνα, τη μεγαλύτερη εξερχόμενη αγορά στον κόσμο το 2019, θεωρείται «σημαντικό βήμα» για την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα στην Ασία και τον Ειρηνικό και παγκοσμίως. Η επανέναρξη των ταξιδιών από την Κίνα είναι πιθανό να ωφελήσει τους ασιατικούς προορισμούς κυρίως βραχυπρόθεσμα. 

Αυτό θα διαμορφωθεί από τη διαθεσιμότητα και το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών, τους κανονισμούς για τις βίζες και τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον Covid-19 στους προορισμούς. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, συνολικά 32 χώρες είχαν επιβάλει συγκεκριμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σχετικά με ταξίδια από την Κίνα, κυρίως στην Ασία και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ισχυρό δολάριο φέρνει Αμερικανούς στην Ευρώπη

Ταυτόχρονα, η ισχυρή ζήτηση από τις ΗΠΑ, υποστηριζόμενη από το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, θα συνεχίσει να ωφελεί τους προορισμούς στην περιοχή και όχι μόνο. 

Η Ευρώπη θα συνεχίσει να απολαμβάνει ισχυρές ταξιδιωτικές ροές από τις ΗΠΑ, εν μέρει λόγω του ασθενέστερου ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΤ, η αύξηση στα τουριστικά έσοδα ήταν υψηλότερα από την αύξηση των αφίξεων στους περισσότερους προορισμούς του πλανήτη. Αυτό αποδίδεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι λόγω μεγαλύτερων περιόδων παραμονής, την προθυμία των ταξιδιωτών να ξοδέψουν περισσότερα στον προορισμό τους και το υψηλότερο κόστος ταξιδιού λόγω του πληθωρισμού. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση θα μπορούσε να μεταφραστεί σε τουρίστες που θα υιοθετήσουν μια πιο προσεκτική στάση το 2023, με μειωμένες δαπάνες, μικρότερα ταξίδια και ταξίδια πιο κοντά στο σπίτι.  

Επιπλέον, τονίζεται στην έκθεση, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που προκαλείται από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς και οι προκλήσεις για την υγεία που σχετίζονται με τον COVID-19 αντιπροσωπεύουν επίσης καθοδικούς κινδύνους και θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την ανάκαμψη του τουρισμού τους επόμενους μήνες.

Ο τελευταίος Δείκτης Εμπιστοσύνης του UNWTO δείχνει συγκρατημένη αισιοδοξία για την περίοδο Ιανουάριος-Απρίλιος, υψηλότερη από την ίδια περίοδο του 2022. Αυτή η αισιοδοξία υποστηρίζεται από το άνοιγμα στην Ασία και τους ισχυρούς αριθμούς δαπανών το 2022 τόσο από τις παραδοσιακές όσο και από τις αναδυόμενες τουριστικές αγορές, με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία στην Ευρώπη, καθώς και το Κατάρ, την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία να παρουσιάζουν ισχυρά αποτελέσματα.

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε ότι το νέο έτος φέρνει περισσότερους λόγους αισιοδοξίας για τον παγκόσμιο τουρισμό. Ο UNWTO, τόνισε, αναμένει μια ισχυρή χρονιά για τον τομέα, ακόμη και ενόψει των διαφορετικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κατάστασης και της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Οι οικονομικοί παράγοντες, επισήμανε, μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που οι άνθρωποι ταξιδεύουν το 2023. Ο UNWTO αναμένει ότι η ζήτηση για εγχώρια και περιφερειακά ταξίδια θα παραμείνει ισχυρή και θα βοηθήσει στην ευρύτερη ανάκαμψη του κλάδου.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα