Julia Simpson: Το WTTC παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην ιστορία, το αποτύπωμα του τουρισμού στο κλίμα

02 Dec 2022, 16:12 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Το WTTC παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην ιστορία, το αποτύπωμα του τουρισμού στο κλίμα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

To Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού, WTTC, αποκάλυψε, για πρώτη φορά, δεδομένα για το αποτύπωμα του παγκόσμιου κλάδου στο κλίμα, κατά το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Συμβουλίου στο Ριάντ.

Η εκτενής έρευνα, στην οποία βασίστηκε η μελέτη του WTTC, είναι η πρώτη στην ιστορία της βιομηχανίας και καλύπτει 185 χώρες από όλο τον κόσμο, ενώ θα ανανεώνεται σε ετήσια βάση με νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις, ο παγκόσμιος κλάδος ταξιδίων και τουρισμού ήταν υπεύθυνος για έως το 11% του συνόλου των εκπομπών, ωστόσο η έρευνα του WTTC έδειξε ότι το 2019 οι εκπομπές πράσινου θερμοκηπίου αναλογούσαν σε μόλις 8,1%.

Η απόκλιση της οικονομικής ανάπτυξης του κλάδου από το κλιματικό του αποτύπωμα μεταξύ 2010 και 2019 είναι απόδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη του κλάδου αποσυνδέεται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτές οι εκπομπές μειώνονται σταθερά από το 2010 ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων, καθώς και της εισαγωγής σειράς μέτρων ενεργειακής απόδοσης σε όλες τις βιομηχανίες εντός του κλάδου. Μεταξύ της περιόδου 2010 και 2019 το ΑΕΠ του κλάδου παρουσίασε μέρο όρο αύξησης 4,3% ετησίως, ενώ το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα αυξήθηκε μόνο κατά 2,4%.

Η ευρύτερη Περιβαλλοντική & Κοινωνική Έρευνα (ESR) θα περιλαμβάνει μέτρα για τον αντίκτυπο του κλάδου σε μια σειρά δεικτών, συμπεριλαμβανομένων των ρύπων, των πηγών ενέργειας, της χρήσης νερού, καθώς και κοινωνικών δεδομένων, όπως τα προφίλ ηλικίας, οι μισθοί και τα φυλετικά προφίλ της απασχόλησης που σχετίζεται με τα ταξίδια και τον τουρισμό. Το WTTC θα συνεχίσει να ανακοινώνει νέα δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο ο κλάδος ανταποκρίνεται σε αυτούς τους δείκτες καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον στα χέρια τους ένα εργαλείο για να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις και να επιταχύνουν την περιβαλλοντική αλλαγή με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, κ. Julia Simpson, δήλωσε: «Μέχρι τώρα δεν είχαμε έναν τρόπο για να μετρήσουμε με ακρίβεια το κλιματικό μας αποτύπωμα σε ολόκληρο τον τομέα. Αυτά τα δεδομένα θα δώσουν στις κυβερνήσεις τις λεπτομερείς πληροφορίες που χρειάζονται για να σημειώσουν πρόοδο έναντι της Συμφωνίας του Παρισιού και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα