Julia Simpson: Επείγουσα ανάγκη να καλυφτούν 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας στον ευρωπαϊκό τουρισμό

21 Jul 2022, 17:06 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Επείγουσα ανάγκη να καλυφτούν 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας στον ευρωπαϊκό τουρισμό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη του τουριστικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο εάν σχεδόν 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παραμείνουν κενές.

Αυτό το μεγάλο έλλειμμα εργατικών θέσεων αποκαλύφθηκε από το WTTC στην τελευταία του ανάλυση, γι αυτό και έσπευσε να καλέσει για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος.

Το 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού σε ολόκληρη την ΕΕ υπέστη απώλεια σχεδόν 1,7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Το 2021, όταν οι κυβερνήσεις άρχισαν να χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών βελτιώθηκε, η άμεση συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία της ΕΕ ανέκαμψε κατά 30,4%, καλύπτοντας 571.000 θέσεις εργασίας.

Φέτος, το WTTC προβλέπει ότι η ανάκαμψη του κλάδου θα συνεχίσει να επιταχύνεται και θα φτάσει σχεδόν τα προ πανδημίας επίπεδα με αναμενόμενη αύξηση 32,9% στην άμεση συνεισφορά του στην οικονομία της ΕΕ.

Η Julia Simpson, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC δήλωσε: «Η Ευρώπη έδειξε μία από τις ισχυρότερες ανακάμψεις το 2021, πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ωστόσο, η τρέχουσα έλλειψη εργατικού δυναμικού μπορεί να καθυστερήσει αυτή την τάση και να ασκήσει πρόσθετη πίεση σε έναν ήδη ταλαιπωρημένο τομέα. Οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ενωθούν για να παρέχουν καλύτερες ευκαιρίες σε άτομα που αναζητούν τις μεγάλες ευκαιρίες σταδιοδρομίας που προσφέρει ο ταξιδιωτικός τομέας».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, στα ταξιδιωτικά γραφεία προβλέπεται να μείνουν ακάλυπτες το 30% των κενών θέσεων εργασίας, στις αερομεταφορές το 21% και στα καταλύματα το 22%.

Το WTTC και η ETC έχουν εντοπίσει έξι μέτρα που μπορούν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας για την αντιμετώπιση αυτού του επείγοντος ζητήματος:

  • Διευκόλυνση  της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού  εντός των χωρών και διασυνοριακή ενίσχυση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα , παρέχοντας θεωρήσεις και άδειες εργασίας
  • Ενεργοποίηση της ευέλικτης και απομακρυσμένης εργασίας  όπου είναι εφικτό - ιδιαίτερα όπου οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εξακολουθούν να εμποδίζουν τους εργαζόμενους να μετακινούνται ελεύθερα πέρα ​​από τα σύνορα
  • Εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας, παροχή διχτύων κοινωνικής ασφάλειας και ανάδειξη των ευκαιριών επαγγελματικής ανάπτυξης για την διατήρηση και προσέλκυση ταλέντων
  • Προσφορά ολοκληρωμένης εκπαίδευσης με παροχή νέων και βελτιωμένων δεξιοτήτων
  • Προώθηση προγραμμάτων κατάρτισης γι τους μαθητευόμενους
  • Υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογικών και ψηφιακών λύσεων  για τη βελτίωση των καθημερινών λειτουργιών και την παροχή καλύτερης εμπειρίας στον πελάτη.

Ο Luis Araujo, Πρόεδρος της ETC δήλωσε: «Η Ευρώπη, ως ο κορυφαίος και πιο ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός στον κόσμο, έχει δεσμευτεί να γίνει ο πιο βιώσιμος προορισμός. Όμως ο στόχος της δίδυμης μετάβασης (πράσινη και ψηφιακή) θα επιτευχθεί μόνο εάν καταφέρουμε να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε ταλέντα για αυτόν τον τομέα. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κλάδο και χρειάζεται συντονισμένες, πολυεπίπεδες και κοινές (δημόσιες και ιδιωτικές) λύσεις».

Οι δύο φορείς πιστεύουν ότι με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, οι Ταξιδιωτικές και Τουριστικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν περισσότερους εργαζομένους. 

Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στον κλάδο να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση και να επιταχύνει περαιτέρω την ανάκαμψή του, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για τη δημιουργία οικονομικής ευημερίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα