Γρηγόρης Τάσιος: Αυξήσεις 10-15% στα ξενοδοχεία στις μεμονωμένες κρατήσεις - τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας

10 May 2022, 15:56 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Αυξήσεις 10-15% στα ξενοδοχεία στις μεμονωμένες κρατήσεις - τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Αυξήσεις της τάξης του 10 έως 15% στις τιμές των ξενοδοχείων για τις μεμονωμένες κρατήσεις το καλοκαίρι βλέπει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Γρηγόρης Τάσιος. Όπως είπε  στην εκπομπή Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο Πρόγραμμα με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, το ενεργειακό κόστος και η ακρίβεια στα προϊόντα θα επιβαρύνουν κατά επιπλέον 25% τα ξενοδοχεία, κάτι που είναι αδύνατον να το απορροφήσουν εξ ολοκλήρου.

«Δεν μπορούν να μείνουν στο ίδιο επίπεδο οι τιμές, δεν μπορεί ο κλάδος να αντέξει να απορροφά τις αυξήσεις στην αγορά, κυρίως της ενέργειας. Για τις μεμονωμένες κρατήσεις βλέπουμε αύξηση 5%-10%» τόνισε ο κ.Τάσιος.

Ερωτώμενος για την έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό ο κ.Τάσιος είπε:

«Βρεθήκαμε εξ απήνης, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, έχει φύγει αρκετό κομμάτι του εποχιακού ανθρώπινου δυναμικού γιατί αναζήτησαν, όπως είναι λογικό, δουλειές αλλού. Βλέπουμε το προσωπικό ηλικίας 25-35 ετών να μην θέλει να δουλέψει στην καθαριότητα του ξενοδοχείου ή ως βοηθός στο σέρβις, θέλει να εργαστεί σε μια δουλειά που έχει το πτυχίο του. Παράλληλα ακούμε ότι δεν υπάρχει καλή φιλοξενία των εργαζομένων, ότι δεν τους πληρώνουν.

Χθες ήταν πολύ ξεκάθαρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια που γίνεται από κοινού ως κοινωνικοί εταίροι και να ξεκινήσουμε μια διαδικασία εύρεσης μέσω του ΟΑΕΔ, ενώ προχωρήσαμε ήδη οι επιχειρήσεις μέσω online διαδικασίας να κάνουμε αιτήσεις στα τοπικά υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ για να αναζητήσουμε θέσεις εργασίας από όσους είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας και αυτό είναι σημαντικό για να φανεί πόσοι θέλουν να δουλέψουν εποχικά στον κλάδο, για να δούμε τελικά από πού θα αντλήσουμε εργαζομένους».

Όσο αφορά τους μισθούς ο κ. Τάσιος είπε:

«Ως ΣΕΤΕ είμαστε οι μόνοι στον χώρο του τουρισμού που έχουμε ενεργή κλαδική σύμβαση στις εργασιακές μας σχέσεις. Δεν είμαστε εμείς που δεν πληρώνουμε, είναι ένα σύνολο υπηρεσιών οι οποίοι πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία να δίνουν αυτό που αναλογεί στον εργαζόμενο. Θα πρέπει επιτέλους ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες παράλληλα με ελέγχους οι οποίοι πρέπει να είναι σαρωτικοί και η ΕΡΓΑΝΗ δίνει αυτή την δυνατότητα».

Ως προς τις προοπτικές της σεζόν, ο κ.Τάσιος ανέφερε ότι σίγουρα θα είναι καλύτερη η χρονιά από το 2021, κάποιες περιοχές, όπως η Αθήνα, έχουν αρχίσει να υποδέχονται τουρισμό, όμως υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά περιοχή. Είπε σχετικά:

«Στην βόρειο Ελλάδα τα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει όλα ακόμη, θα ξεκινήσουν το δεύτερο 15ήμερο του Μαΐου με μια μέση πληρότητα για τον μήνα που δεν ξεπερνά το 40%, αντίθετα με την νότια Ελλάδα, που πηγαίνει πολύ καλύτερα, όπως η Κως, η Ρόδος, από την Κρήτη καλύτερα το Ηράκλειο, λιγότερο τα Χανιά και με μικρή πληρότητα το Ρέθυμνο. Στο Ιόνιο η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά πάνε καλά κυρίως με τους Άγγλους και βλέπουμε να εξελίσσεται η σεζόν καλύτερα σιγά σιγά ιδιαίτερα στο διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει επηρεάσει τις αφίξεις, είπε ο κ. Τάσιος, ως επί το πλείστον στην βόρειο Ελλάδα, κυρίως Θάσο, Χαλκιδική, Πιερία, στην Θεσσαλονίκη λιγότερο. Εκεί είχαμε γύρω στις 150.000 αφίξεις το 2019, ένας σημαντικός αριθμός τουριστών από τις δύο χώρες που φέτος δεν θα έρθουν.

Εθνικότητες, εξάλλου, που πήγαιναν καλά από πλευράς αφίξεων στο αεροδρόμιο Μακεδονία, όπως η Πολωνία αλλά και οι Ρουμάνοι και οι Σέρβοι, δηλαδή ο οδικός τουρισμός, δεν έχουν ξεκινήσει δυναμικά την σεζόν γιατί γειτνιάζουν με την εμπόλεμη περιοχή, τόνισε ο κ.Τάσιος, σημειώνοντας ότι γενικά στα Βαλκάνια υπάρχει μια ανησυχία, διότι και η Βουλγαρία γειτνιάζει.

Ως προς τα τουριστικά έσοδα, είπε ότι ο ίδιος κρατά αυτό που έχει βάλει στον προϋπολογισμό το Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή το 80% των εσόδων του 2019, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι το λειτουργικό κόστος να μπει σε μια κανονικότητα.

Ως προς τον εσωτερικό τουρισμό είπε ότι σε διάλογο με την κυβέρνηση προχωρούν δυο σημαντικά προγράμματα. Το ένα είναι το γνωστό του «Κοινωνικού Τουρισμού» που θα συνεχίσει με νέα σύμβαση μετά τον Ιούλιο. «Θα’ ναι σημαντικό ότι μπαίνουμε σε μια ηλεκτρονική διεκπεραίωση που θα βοηθήσει και τον πελάτη αλλά και τον ξενοδόχο. Το άλλο είναι ένα νέο πρόγραμμα το «Τουρισμός για όλους» στην λογική του freedom pass, που θα λειτουργεί με μια προπληρωμένη κάρτα για να μπορέσει ο δικαιούχος να κάνει διακοπές».

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα