Βασίλης Κικίλιας: Έλεγχος του πλαισίου λειτουργίας, ποιότητας και ασφαλείας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων

03 May 2022, 15:51 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Έλεγχος του πλαισίου λειτουργίας, ποιότητας και ασφαλείας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στην επιτυχημένη χειμερινή τουριστική περίοδο που προηγήθηκε με αποτέλεσμα τη στήριξη και την ενίσχυση του εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας, στις εκατοντάδες χιλιάδες υψηλού επιπέδου επισκέπτες που έχουν ήδη αρχίζει να έρχονται με απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ, στην κατάταξη της Ελλάδας στην 1η θέση των προτιμήσεων των Γάλλων τουριστών για το καλοκαίρι, καθώς και στις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί σχετικά με τον έλεγχο του πλαισίου λειτουργίας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ Real FM και στον δημοσιογράφο Μάνο Νιφλή. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι ενώ προηγήθηκε μια πολύ δύσκολη περίοδος τα δύο χρόνια περιορισμών  για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φέτος ο ΕΟΤ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, πραγματοποίησε καμπάνια για 12 μήνες, καταφέρνοντας πολύ υψηλές πληρότητες στους ηπειρωτικούς προορισμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το αποτέλεσμα ήταν τα 14 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τον Μάρτιο και να στηριχθούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ο εμπορικός κόσμος, ιδιαίτερα τις περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα όπου οι πληρότητες στα καταλύματα σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς άγγιξαν το 100%.

«Ειδικά κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών δεν μπορούσε να βρεθεί ακτοπλοϊκό εισιτήριο για τα νησιά, ενώ εξίσου ικανοποιητική ήταν η εικόνα και σε ηπειρωτικές περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία. Με χαρά είδαμε την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου, της μέσης ελληνική οικογένειας που ζει από τον τουρισμό, τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που απασχολούνται όχι μόνο στα καταλύματα και στην εστίαση αλλά και στην πρωτογενή παραγωγή αγαθών, όπως μέλι, τυριά, γάλα και κρασί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι η λαϊκή οικονομία της χώρας είναι ο τουρισμός αφού χωρίς μεσάζοντες, το συνάλλαγμα και τα έσοδα πάνε οριζοντίως και καθέτως απευθείας στην ελληνική οικογενειακή- μικρή ή μεσαία- επιχείρηση και τους μεγάλους ξενοδόχους. 

Ο Υπουργός Τουρισμού μίλησε για την αισιοδοξία που υπάρχει για το φετινό καλοκαίρι.  Όπως είπε, ήδη από τις 7 Μαρτίου και μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας 500.000 επισκέπτες από την Αμερική με απευθείας πτήσεις, 63 πτήσεις την εβδομάδα.  Πρόκειται για high spenders, υψηλού επιπέδου τουρίστες που ξοδεύουν πολλά χρήματα στις διακοπές τους και για αυτό το λόγο το Υπουργείο Τουρισμού επένδυσε σε αυτούς. 

«Και δεν είναι βέβαια μόνο η Αμερική. Φέτος είμαστε πρώτοι σε επισκεψιμότητα στους ταξιδιώτες από τη Γαλλία, δηλαδή φέτος οι Γάλλοι τουρίστες θα έρθουν πρώτα από όλα στην Ελλάδα, ενώ εντυπωσιακά είναι τα νούμερα από τη βρετανική αγορά, καθώς και από τη γερμανική, όπου η TUI ήδη έχει προπωλήσει 1.100.000 ταξιδιωτικές θέσεις και αναμένεται φέτος να φέρει 3 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα» ανέφερε ο Β. Κικίλιας. 

  

Όσον αφορά τους κανόνες λειτουργίας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο Υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι, δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι, λίγοι προφανώς, κακοί επαγγελματίες, οι οποίοι όμως πλέον καταλαβαίνουν ότι όταν ανεβαίνει σταθερά το ποιοτικό επίπεδο στον ελληνικό τουρισμό, έρχονται και πιο υψηλού επιπέδου ταξιδιώτες που απαιτούν και πολύ καλύτερες υπηρεσίες. «Για να γίνει αυτό πρέπει να σεβόμαστε το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στον τουρισμό.

Σήμερα το πρωί κάναμε μία σύσκεψη με ΖΟΟΜ με όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού (ΠΥΤ) οι οποίες έχουν αρμοδιότητες για τις άδειες και την έναρξη λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων, για τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών και των παραβάσεων και για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Θα ελέγξουμε, όμως, το πλαίσιο.

Δηλαδή  να υπάρχουν ναυαγοσώστες και υπεύθυνοι ασφαλείας στις κολυμβητικές δεξαμενές στα ξενοδοχεία, να ελέγχονται οι ιδιωτικές παιδικές χαρές γενικότερα να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες και να είναι σύννομα, αναφορικά με την άδεια, τα ξενοδοχειακά καταλύματα.  Η ίδια απαίτηση απορρέει και για τα Υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης και είμαι σίγουρος ότι οι συνάδελφοι, θα μιλήσω ξανά και μαζί τους, θα κάνουν αυτό το οποίο πρέπει» είπε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι το 25% του ΑΕΠ της χώρας είναι τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό και αυτό πρέπει να το σεβαστούν όλοι και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. 

Τέλος, σε ότι αφορά τον τομέα των επενδύσεων, ο Υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι στο σύνολο του RRF, 1 δις € θα επενδυθεί σε υποδομές σχετικές με τον τουρισμό. Σε αναβάθμιση μαρινών και λιμανιών, σε πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, σε αναβάθμιση ξενοδοχειακών καταλυμάτων, σε ενεργειακή αναβάθμιση, σε εκπαίδευση του προσωπικού, στο χειμερινό τουρισμό, σε χειμερινά καταλύματα, ορειβατικά μονοπάτια και σε χιονοδρομικά κέντρα. 

«Η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος δεν επιτυγχάνεται χωρίς επένδυση στις υποδομές και αυτό εμπλέκει και περίπου 80 επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό τομέα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Τουρισμού.  

 

 

 

...

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα