Peter Fankhauser: Η «έξω από τα δόντια» άποψη του πρώην «μεγάλου αφεντικού» του T. Cook για το μέλλον του τουρισμού

24 Jan 2022, 13:43 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Η «έξω από τα δόντια» άποψη του πρώην «μεγάλου αφεντικού» του T. Cook για το μέλλον του τουρισμού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στο μέλλον η ποιότητα θα είναι πιο σημαντική από την ποσότητα και οι αυθεντικές εμπειρίες που θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στους ταξιδιώτες στον προορισμό, θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζήτηση.

Αυτό δήλωσε ο πρώην διευθυντής του Thomas Cook, Peter Fankhauser, μιλώντας στο podcast Hin & Weg, κάνοντας τη παραδοχή ότι μετά το «λουκέτο» του τουρ οπερέιτορ μπορεί να αξιολογήσει τα τουριστικά πράγματα υπό άλλο πρίσμα.

Μετά την κατάρρευση του Thomas Cook τον Σεπτέμβριο του 2019, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι 21.000 εργαζόμενοί του να μείνουν άνεργοι και 600.000 ταξιδιώτες να καθηλωθούν στο έδαφος, ο 61χρονος Peter Fankhauser αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η βιομηχανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για την αειφορία, θα πρέπει να έχει απάντηση στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και σύντομα, τόνισε, και εξέφρασε την ελπίδα του ότι η τάση για υπεύθυνες διακοπές θα επικρατήσει.

Ο κ. Fankhauser εκτιμά ότι ο τουρισμός κοντινών αποστάσεων θα αναγεννηθεί, όμως οι υποδομές και οι τιμολογιακές πολιτικές θα πρέπει να στραφούν στην κατεύθυνση να γίνουν οι προορισμοί ελκυστικοί και για τις οικογένειες.

Την ίδια ώρα, ο τουρισμός στον προορισμό θα πρέπει να όσο πιο κοντά γίνεται στους ανθρώπους και η τοπική οικονομία θα πρέπει να επωφελείται από το γεγονός ότι η αξία του τουρισμού διαχέεται στις τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες.

Θεμελιώδες δικαίωμα όλων οι διακοπές; Ή όχι;

Ταυτόχρονα, ο κ. Fankhauser αμφισβητεί ότι τα ταξίδια θα πρέπει να είναι θεμελιώδες δικαίωμα όλων και με οποιοδήποτε κόστος. Τα βιολογικά καύσιμα είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά όμως η ποιότητα και η χαμηλή τιμή δεν χρειάζεται να βρίσκονται σε αντιπαράθεση.

Όσον αφορά την κατάρρευση του Thomas Cook, ο κ. Fankhauser δήλωσε ότι το 12μηνο πριν τη χρεωκοπία του τουρ οπερέιτορ, η ομάδα διοίκησης είχε καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για τη διάσωσή του «με απίστευτες επιπτώσεις στους εργαζόμενους, τους πελάτες και του παρόχους» και, εν τέλει, δεν τα κατάφερε. Δεν υπήρξε η εγγύηση των 200 εκατ. ευρώ, και όταν η Βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να βοηθήσει, ήταν ξεκάθαρο ότι το τέλος ήταν αναπόφευκτο, είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, επειτα από έρευνες δύο ετών, η βρετανική εποπτική αρχή αφερεγγυότητας αθώωσε την ηγεσία του Thomas Cook και τον κ. Fankhauser για πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει λόγος να γιορτάσουμε για αυτό, συνεχίζω να είμαι στενοχωρημένος που δεν τα κατάφερα τότε». Βέβαια, όπως είπε, το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε και αρμοδίως ότι δεν υπήρξε παράνομη ενέργεια είναι φυσικά μεγάλη ανακούφιση.

Ο κ. Fankhauser δεν εξέφρασε δυσαρέσκεια για τα δισεκατομμύρια στήριξης που έλαβαν η TUI και η Lufthansa κατά την κρίση του κορωνοϊού, αλλά ενοχλήθηκε όταν ο Thomas Cook δεν μπόρεσε να λάβει τα 200 εκατ. ευρώ.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα