Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέτρα για τον υπερ-τουρισμό σε προορισμούς των Κυκλάδων

15 Sep 2021, 10:56 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Μέτρα για τον υπερ-τουρισμό σε προορισμούς των Κυκλάδων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερ-τουρισμού σε ορισμένους προορισμούς της χώρας, που βρίσκονται κυρίως στις Κυκλάδες, προανήγγειλε για την επόμενη τουριστική σεζόν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέτευξη Τύπου στη ΔΕΘ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Είπε, μεταξύ άλλων, για το θέμα αυτό ο κ.Μητσοτάκης:

"... Νομίζω ότι φέτος αυτό το οποίο πετύχαμε μέσα στην πανδημία ήταν ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς κατ’ ανάγκη να είχαμε την ίδια αύξηση των επισκεπτών. Και αυτό είναι σημαντικό. Πρέπει να μην μετράμε την επιτυχία μιας τουριστικής περιόδου μόνο με τον αριθμό των αφίξεων, αλλά με το πόσα χρήματα έχουν δαπανήσει οι επισκέπτες μας στην Πατρίδα μας.

Αν θέλουμε να μετακινήσουμε το τουριστικό μας προϊόν πιο υψηλά στην αλυσίδα αξίας, σε αυτό πρέπει να στοχεύουμε. Και πρέπει να το κάνουμε με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, στην πολιτιστική μας κληρονομιά και στις δυνατότητες σημαντικών προορισμών να υποδεχθούν επισκέπτες, ειδικά τους δύσκολους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου. Θέλω να σας μιλήσω πολύ ειλικρινά. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όρια τους, αν δεν τα έχουν ξεπεράσει. Δεν θα διστάσουμε για κάποιους από αυτούς τους προορισμούς, που βρίσκονται κατ’ εξοχήν στις Κυκλάδες, να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα.

Αν πρέπει, δηλαδή, να φτάσουμε στο σημείο να αυξήσουμε το κόστος πρόσβασης -να δώσω ένα παράδειγμα- στην κρουαζιέρα για προορισμούς οι οποίοι αυτή την στιγμή δεν μπορούν να υποστηρίξουν πέντε κρουαζιερόπλοια ταυτόχρονα δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε. Το κάνουν και άλλες χώρες πια. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας. Θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε το ανάποδο πρόβλημα. Δηλαδή να έχουμε τόσο μεγάλη προσέλευση επισκεπτών που να πρέπει να τους διαχειριστούμε με ένα διαφορετικό τρόπο.

Επειδή όμως είμαστε μία Κυβέρνηση που μας αρέσει να κοιτάμε μπροστά και να προγραμματίζουμε μπροστά πιστεύω ότι αυτή θα είναι μία από τις προκλήσεις που θα χρειαστεί να σχεδιάσουμε για το επόμενο Καλοκαίρι και πρέπει να τη σχεδιάσουμε από τώρα".

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα