Γιάννης Ρέτσος: Eυχάριστη έκπληξη για τον τουρισμό το β΄εξάμηνο, αν εξελιχθούν καλά τα της πανδημίας

06 May 2021, 11:49 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Eυχάριστη έκπληξη για τον τουρισμό το β΄εξάμηνο, αν εξελιχθούν καλά τα της πανδημίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

 Την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη για τον τουρισμό εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 98,9 και στην εκπομπή Καθαρές Κουβέντες με τους δημοσιογράφους Φίλιππο Φιλιππακόπουλο και Μαρία Νικόλτσιου.

Φέτος πιστεύω ότι θα δούμε το καλό σενάριο, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ρέτσος, λέγοντας: "θα δούμε στο δεύτερο εξάμηνο πράγματα που θα μας εκπλήξουν ευχάριστα, αν εξελιχθούν καλά τα της πανδημίας. Είναι τόσο μεγάλη η όρεξη του ανθρώπου να ταξιδέψει, να ξοδέψει, άρα δεν θα είναι η συνθήκη των άλλων ετών, που ήθελε προγραμματισμό, έγκαιρες κρατήσεις και τα λοιπά […] Το 2020, μέχρι τον Δεκέμβριο είχαμε πάρα πολύ καλό καιρό στην Ελλάδα. Άρα λοιπόν είναι πολύ πιθανό να δούμε το φθινόπωρο φέτος να είναι πάρα πολύ καλό, πολύ καλύτερο από άλλες χρονιές".

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Φίλιππος Φιλιππακόπουλος: κ. Ρέτσο, πέστε μας, πώς είναι τα πράγματα σε επίπεδο κρατήσεων;

Γιάννης Ρέτσος: Κοιτάξτε, είναι μία δεύτερη υβριδική χρονιά. Eίμαστε ακόμα μέσα σε πανδημία, υπάρχει όμως μεγάλη προσδοκία, διότι μην ξεχνάτε ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν να λειτουργήσουν από το 2019. Όσοι λειτούργησαν πέρυσι, λειτούργησαν με πάρα πολύ μεγάλες μειώσεις στην τουριστική κίνηση. Ο τουρισμός έχασε περίπου το 80% του εισοδήματός του, οπότε όπως καταλαβαίνετε παρά τη δυσκολία της συνθήκης, υπάρχει προσδοκία και υπάρχει ελπίδα ότι θα ανατραπεί το σκηνικό, το οποίο εξακολουθητικά δεν είναι καλό. Διότι η πανδημία το βλέπετε διεθνώς εξακολουθητικά είναι φουντωμένη και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή η κατάσταση θα γυρίσει προς το καλύτερο.

Μαρία Νικόλτσιου: Στις 15 Μαΐου που ανοίγει ο τουρισμός, πόσο τοις εκατό των ξενοδοχείων, των καταλυμάτων θα ανοίξει; Γιατί λέγαμε στην εστίαση ότι μπορεί κάποιοι να μην ανοίξουν, κάποιοι να έχουν βάλει λουκέτο. Τώρα, πόσοι θα ανοίξετε; Πόσο τοις εκατό του χώρου σας;

Γιάννης Ρέτσος: κα Νικόλτσου, δεν υπάρχουν τέτοια νούμερα, ο τουρισμός θα λειτουργήσει σταδιακά μέχρι και τα τέλη του Ιουνίου. Δεν αντέχουν οι επιχειρήσεις να μείνουν δεύτερη χρονιά κλειστές. Θεωρώ, αν όχι όλες, η συντριπτική πλειοψηφία θα λειτουργήσει. Αυτό θα συμβεί σταδιακά. Θα αρχίσει να συμβαίνει το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου. Τα πολλά ξενοδοχεία, γιατί δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, είναι πολλών ειδών οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά τα ξενοδοχεία που είναι η ναυαρχίδα, θα αρχίσουν να λειτουργούν από το τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου μέχρι θεωρώ τις 15 ή προς το τέλος, οι τελευταίοι θα έχουν ανοίξει. Και τότε βέβαια ελπίζουμε ότι θα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ και οι συνθήκες και ως προς την πορεία των εμβολιασμών και ως προς τα νούμερα της πανδημίας, ούτως ώστε πια στο β’ εξάμηνο, από τον Ιούλιο και μετά, να αρχίσουμε να βλέπουμε ροές σημαντικές.

Φίλιππος Φιλιππακόπουλος: Επίσης κ. Ρέτσο, μιλάμε πια ότι στα συν θα είναι ότι θα πάει και πιο πίσω η περίοδος, έτσι δεν είναι; Όσο  γίνεται θα τραβήξει πιο πίσω.

Γιάννης Ρέτσος: Όταν μιλάω για υβριδική χρονιά, φέτος θα δούμε πιστεύω, το καλό σενάριο, θα δούμε στο δεύτερο εξάμηνο πράγματα που θα μας εκπλήξουν ευχάριστα, αν εξελιχθούν καλά τα της πανδημίας. Είναι τόσο μεγάλη η όρεξη του ανθρώπου να ταξιδέψει, να ξοδέψει, άρα δεν θα είναι η συνθήκη των άλλων ετών, που ήθελε προγραμματισμό, έγκαιρες κρατήσεις και τα λοιπά […] Το 2020, μέχρι τον Δεκέμβριο είχαμε πάρα πολύ καλό καιρό στην Ελλάδα. Άρα λοιπόν είναι πολύ πιθανό να δούμε το φθινόπωρο φέτος να είναι πάρα πολύ καλό, πολύ καλύτερο από άλλες χρονιές.

Φίλιππος Φιλιππακόπουλος: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον προχωρήσει και τα λοιπά, πιστεύω θα βοηθήσει αυτή η διαδικασία.

Γιάννης Ρέτσος: Όχι εφόσον προχωρήσει. Προχωράει και η ΕΕ λέει ότι από τα μέσα Ιουνίου θα είναι σε χρήση. Εγώ πιστεύω ότι αν δεν είναι μέσα Ιουνίου, θα είναι τέλος Ιουνίου.

Φίλιππος Φιλιππακόπουλος: Γι’ αυτό το είπα, γιατί υπάρχει μία διαδικασία, μία δυστοκία, μία γραφειοκρατία, αλλά τέλος Ιουνίου καλό θα ήταν.

Γιάννης Ρέτσος: Το Green Digital Certificate είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ξεκίνησε από την Ελλάδα, ξεκίνησε από τον δικό μας τον πρωθυπουργό και ενώ στην αρχή κατακρίθηκε, τελικά θα αποτελέσει και τον βασικό τρόπο που θα ταξιδεύει κανείς εντός ΕΕ, τουλάχιστον για φέτος.

Μαρία Νικόλτσιου: Άρα από τις 15 αυτοί που έρχονται, πώς θα έρχονται, να μας δώσετε λίγο τα logistics, ποιος θα έρχεται από τις 15, ποιος μπορεί να έρθει;

Γιάννης Ρέτσος: Κανονικά μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε προφανώς εντός ΕΕ, αλλά και χώρες εκτός ΕΕ έχουν ήδη ανοίξει. Αυτό θα γίνει με τον τρόπο που γινόταν και πέρυσι με το PLF. Αυτή τη φόρμα δηλαδή που συμπλήρωνε ο ταξιδιώτης προτού ταξιδέψει. Εδώ θα υπάρχει μία δυνατότητα φέτος, μία ιδιαιτερότητα, μία εξέλιξη, να μπορεί ο εμβολιασμένος να κάνει upload τη φόρμα αυτή, το εμβόλιό του, το πιστοποιημένο εμβόλιό του, δηλαδή κάτι που θα λειτουργήσει και με το Green Digital Certificate όταν αυτό τεθεί σε εφαρμογή ή το μοριακό τεστ στο οποίο θα έχει υποβληθεί, εάν δεν έχει κάνει εμβόλιο. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν θα μπορεί να έρχεται στη χώρα μας και θα υποβάλλεται βέβαια και στους δειγματοληπτικούς ελέγχους με τον τρόπο που γινόταν και πέρυσι.

Μαρία Νικόλτσιου: Αν κάποιος στην Αυστραλία, για παράδειγμα, δεν έχει κάνει το πακέτο των δικών μας των εμβολίων, των ευρωπαϊκών, έχει κάνει για παράδειγμα το Sputnik, λέω εγώ, μία χώρα που έχει κάνει το Sputnik …

Γιάννης Ρέτσος: …στην Αυστραλία δεν κάνουν το Sputnik αλλά καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε…

Μαρία Νικόλτσιου: Από μία μακρινή χώρα λοιπόν, αυτοί δεν έρχονται έτσι, δηλαδή προϋπόθεση είναι τα εγκεκριμένα εμβόλια από την ΕΕ, έτσι;

Γιάννης Ρέτσος: Αυτό που έχει ψηφίσει η ΕΕ, λέει ότι οφείλουν οι χώρες οι ευρωπαϊκές να δέχονται τα εμβόλια τα οποία έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ, μπορεί όμως η κάθε χώρα ξεχωριστά, εφόσον το επιθυμεί, να δέχεται και τρίτα εμβόλια όπως είναι το Sputnik ή το Sinovac. Η Ελλάδα έχει δηλώσει κατ’ αρχήν σε συμφωνία που έχει κάνει με τη Ρωσία ότι αποδέχεται το ρωσικό εμβόλιο..

Μαρία Νικόλτσιου: …γιατί είναι πολλοί οι Ρώσοι τουρίστες, εκεί το πάω, εκεί θέλω να το πάω.

Και όχι μόνο αυτό, η Σερβία ας πούμε, οι Σέρβοι έχουν εμβολιαστεί με Sputnik και με Sinovac και με Pfizer, οι Ούγγροι ας πούμε έχουν εμβολιαστεί με το κινέζικο εμβόλιο, άρα λοιπόν εξαρτάται από το κάθε κράτος-μέλος το τι θα θελήσει να κάνει και στο κομμάτι αυτό, εμείς έχουμε πει, τουλάχιστον τουριστικά, εφόσον είμαστε και τουριστική χώρα, ότι δεν κάνουμε διακρίσεις στα εμβόλια.

Φίλιππος Φιλιππακόπουλος: Σας βλέπω κ. Ρέτσο μιλάτε σαν τον Σύψα και τον Βατόπουλο, έχετε μάθει και τα εμβόλια, όλα, πού τα έχουν κάνει.

Μαρία Νικόλτσιου: Όλα τα ξέρει..

Γιάννης Ρέτσος: Τι να κάνουμε, έχουμε γίνει λοιμωξιολόγοι από ξενοδόχοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Μαρία Νικόλτσιου: Θα σας πάω εγώ σε έναν καθηγητή μετά. Να ευχαριστήσουμε τον κ. Γιάννη Ρέτσο.

Φίλιππος Φιλιππακόπουλος: Να ευχαριστήσουμε τον κ. Ρέτσο, καλές δουλειές να έχετε, να έχουμε, γιατί αφορά όλη την Ελλάδα, όλη την οικονομία της χώρας αυτή ιστορία, αφορά όλους μας δηλαδή.

Γιάννης Ρέτσος: Παρ' ότι η εικόνα αυτή τη στιγμή δεν είναι όπως θα θέλαμε να είναι πιστεύω ότι σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα είναι πολύ καλύτερη η συνθήκη.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα