Gordon Stewart: Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών ο δημιουργός του all inclusive

07 Jan 2021, 13:36 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών ο δημιουργός του all inclusive

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

O ιδρυτής της αλυσίδας ξενοδοχείων Sandals and Beaches στην Καραϊβική και δημιουργός του πρώτου κόνσεπτ φιλοξενίας all inclusive, Gordon 'Butch' Stewart, απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών. 

Ο Stewart ξεκίνησε το 1981 με δύο ξενοδοχεία στο Μοντέγκο Μπέυ της Τζαμάικα, τα Carlyle και Mr. Roc, προσφέροντας το κόνσεπτ all in σε βορειοαμερικανούς επισκέπτες.

Τα ξενοδοχεία αυτά προσέφεραν το πρώτο κονσεπτ φιλοξενίας all in, με δωρεάν φαγητό και ποτό και καινοτόμα μπαρ στην πισίνα. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή καθώς συνέβαλλε στην τουριστική της ανάπτυξη.

Πολλά κόνσεπτ που δημιούργησε ο ίδιος, στη συνέχεια έγιναν πρότυπα για την παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού. Μερικά από αυτά είναι τα ξενοδοχεία αποκλειστικά για ζευγάρια, τα θεματικά εστιατόρια ξενοδοχείων, τα pool bar, οι σουίτες στο νερό, η υπηρεσία μπάτλερ και τα μπαρ με υψηλής ποιότητας ποτά στα ξενοδοχεία.

Θεωρούνταν λευκός Τζαμαϊκανός με ευρωπαϊκές ρίζες, όμως γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί. Μάλιστα, ίδρυσε και τη δική του τοπική εφημερίδα, την Jamaica Observer.

Το 1994, όντας επικεφαλής μιας ομάδας επενδυτών, εξαγόρασε τον εθνικό αερομεταφορέα Air Jamaica, διευρύνοντας το δίκτυο προορισμών και πέρα από την Καραϊβική, όπως στις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο.

Ο Stewart απεβίωσε στις 4 Ιανουαρίου στο Μαϊάμι, σύμφωνα με τον γιό του Adam Stewart, ο οποίος αναλαμβάνει τα Sandals Resorts International.

Μάλιστα, το Μάιο του 2020 προέβη σε δωρεάν 31,5 εκατ. δολαρίων προς τις αρχές της Τζαμάικα για να βοηθήσει τις οικογένειες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Τη δεκαετία του ’90, δέχθηκε κριτικές για την πολιτική του να μην κάνει δεκτά γκέι ζευγάρια στα ξενοδοχεία του. Η πολιτική των ξενοδοχείων του από το 1981 προέβλεπε οτι θα γίνονταν δεκτά μόνο (ετεροφυλόφιλα) ζευγάρια. Την εποχή εκεόνη, η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη στη Τζαμάικα.

Ο Stewart άλλαξε την πολιτική αυτή το 2004 και στη συνέχεια δημιούργησε οικογενειακά ξενοδοχεία σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Η πολιτική του για μη αποδοχή των γκέι δημιούργησε ζημιά για τις επιχειρήσεις του στο εξωτερικό, όχι όμως και στη Τζαμάικα όπου ήταν ιδιαίτερα αγαπητός.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα