Νίκος Χαρδαλιάς: Κορωνοϊός | Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας 4 επιπέδων στις περιφέρειες

07 Oct 2020, 11:36 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Κορωνοϊός | Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας 4 επιπέδων στις περιφέρειες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας, πλαίσιο που βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Έτσι, την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η ενεργοποίηση του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την Covid-19, που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.

  • Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας,
  • Επίπεδο 2 – Επιτήρησης,
  • Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης
  • Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου.

Ο καθορισμός του επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας, παραδείγματος χάριν, τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και τη συσχέτιση των κρουσμάτων και των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Παιδείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της Ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Να σημειωθεί ότι ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις, με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα, εφόσον προκύψουν.

Όσον αφορά την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου ως τις 4 Οκτωβρίου, όπως είπε ο κ.Χαρδαλιάς, έχουν καταγραφεί συνολικά 19.842 κρούσματα, από τα οποία 6.234 είναι σήμερα ενεργά. 10.987 συνάνθρωποί μας ανάρρωσαν κατ’ οίκον, ενώ 2.212 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

1.557 κρούσματα εντοπίστηκαν από την 1η Ιουλίου ως τις 4 Οκτωβρίου στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου έχουν διεξαχθεί συνολικά μέχρι σήμερα 602.972 στοχευμένα τεστ.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα