Άδωνις Γεωργιάδης: Παρατηρητήριο ρευστότητας- άνοιξε η πλατφόρμα για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου

20 May 2020, 14:13 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Παρατηρητήριο ρευστότητας- άνοιξε η πλατφόρμα για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Άνοιξε σήμερα ξανά στις 12 το μεσημέρι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα χορήγησης δανείων κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου τα πρώτα δύο χρόνια (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή έως τις 28 Μαΐου, όπως είπε σήμερα Τετάρτη 20 Μαΐου, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του  στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN». "Προσθέσαμε χρήματα στο πρόγραμμα και, άρα, αυξήσαμε τα διαθέσιμα δάνεια από 1,3 δις ευρώ σε πάνω από 2 δις ευρώ", τόνισε ο υπουργός.

Ο κ.Γεωργιάδης ανακοίνωση επίσης τη δημιουργία παρατηρητηρίου ρευστότητας, που θα καταγράφει τον ρυθμό εκταμίευσης δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις. "Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα χρήματα να φτάσουν πραγματικά στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη να έχουν αυτά τα χρήματα στη διάθεσή τους", υπογράμμισε.

Άλλα σημεία από τη συνέντευξη του κ.Γεωργιάδη:

 «Όσο περισσότερα χρήματα βάζουμε στα χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα. Δέχομαι ότι στον κόσμο που ζούμε οι υγιείς και εύρωστες επιχειρήσεις έχουν πάντα ευκολότερο τρόπο να αποκτούν ρευστότητα.

Από την άλλη, η διαφορά μεταξύ των δύο εργαλείων, του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Εγγυοδοτικού, που ξεκινά στα τέλη Μάιου, είναι ότι στο δεύτερο, λόγω της κρατικής εγγυήσεως του 80%, οι τράπεζες θα μπορούν με λιγότερες εξασφαλίσεις να δώσουν περισσότερα χρήματα».

 «Τα δάνεια δεν τα εγκρίνει ούτε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων ούτε η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Δεν έχουμε καμία απολύτως εμπλοκή στη δανειοδότηση. Τα δάνεια τα δίνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους».

 «Παρεμβαίνουμε μόνο παρακολουθώντας τον ρυθμό με τον οποίο οι τράπεζες κάνουν πραγματική εκταμίευση. Σήμερα, δύο εβδομάδες μετά, η πραγματική εκταμίευση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ είναι άνω των 400 εκατ. ευρώ επί αρχικού ποσού δανείων 1,3 δις ευρώ. Ο ρυθμός είναι πολύ καλός αν σκεφτείτε ότι στο ΤΕΠΙΧ Ι μετά απ’ ένα χρόνο δεν είχε καλυφθεί ούτε το 60% του συνολικού ποσού. Άρα, η εκταμίευση πηγαίνει πολύ γρήγορα».

 «Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει νησί που θα αποφασίσει να μην ανοίξει τη φετινή τουριστική περίοδο. Αντιλαμβάνομαι τις αγωνίες, που είναι σεβαστές. Θα υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα, θα παρακολουθούμε τι συμβαίνει, θα έχουμε ομάδες να επέμβουν όπου χρειαστεί. Νομίζω ότι τα νησιά μας προοδευτικά θα ανοίξουν όλα και τείνω να πιστέψω ότι σ’ ένα κάποιο βαθμό, θα κερδίσουμε μια χαμένη χρονιά».

 «Όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή, θα εξακολουθούν να λαμβάνουν το βοήθημα».

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα