Λαμπρινή Ζούλοβιτς: Η Αθήνα που ονειρευόμαστε...

29 Nov 2019, 05:19 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Η Αθήνα που ονειρευόμαστε...

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η ομιλία της Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής -Αθηνών-Αργοσαρωνικού Λαμπρινής Καρανάσιου Ζούλοβιτς στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ένωσης

Βρισκόμαστε σε μια σημαντική εποχή για την Αθήνα, όπου νέες συνθήκες διαμορφώνονται αλλά και νέες ελπίδες ανατέλλουν σε ότι αφορά στην ανασυγκρότηση της πόλης μας και της ευρύτερης Περιφέρειάς μας.

Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές και έχουν τη ρίζα τους βαθιά μέσα στον χρόνο, σε περασμένες δεκαετίες, σε αγκυλώσεις και αντιλήψεις που οφείλουμε να ξεπεράσουμε και να αφήσουμε μια για πάντα πίσω μας. Η πόλη μας οφείλει και πρέπει να είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, απόλυτα ασφαλής και ταυτοχρόνως ενδιαφέρουσα για τους πολίτες και τους επισκέπτες της. Πρέπει να είναι η πρωτεύουσα που ονειρευόμαστε, αντάξια του ονόματός της, της ιστορίας και της τουριστικής φήμης της, πολιτισμένη, καθαρή, με σύγχρονη υποδομή αλλά και εξειδικευμένες δομές τουριστικές και άλλες ικανές να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες του σύγχρονου πολίτη και ταξιδιώτη. Οι επιχειρήσεις μας, παρά τις απώλειες και τις προκλήσεις της δύσκολης δεκαετίας, άντεξαν και συνεχίζουν, πολλές δε ανακαινίζονται και επανατοποθετούνται και η επιχειρηματικότητα, ήρθε η στιγμή να υποστηριχθεί και να διευκολυνθεί στο έργο της καθώς συμβάλλει τα μέγιστα στην Οικονομία και στην Απασχόληση.

Ταυτόχρονα, νέες επενδύσεις και σημαντικά διεθνή ονόματα από τον χώρο της ξενοδοχίας, προσθέτουν νέες ποιοτικές προτάσεις διαμονής στην πρωτεύουσα, μετά τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν. Καυτά θέματα που μας απασχολούν όλους ανεξαρτήτου κατηγορίας και μεγέθους, όπως η υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων, αλλά και οι κανόνες με τους οποίους θα λειτουργούν -οι πολλές πλέον- τουριστικές κλίνες κάθε τύπου στην Αθήνα, περιμένουμε να τακτοποιηθούν το ταχύτερο.

Αναμένουμε να ανατείλει μια νέα εποχή για την πόλη μας συμβατή με τις πραγματικές ανάγκες πολιτών, επισκεπτών και τουριστικών επιχειρήσεων. Παράλληλα αναμένουμε μια νέα εποχή και στον Τουρισμό, όπου η τουριστική πολιτική και στρατηγική για τους προορισμούς θα είναι αυτή που θα καθορίζει τις περαιτέρω κινήσεις μας και όχι η τύχη, οι περιστάσεις και οι ευκαιριακές επιλογές. Το διεθνές αστικό-τουριστικό περιβάλλον, στέλνει σημαντικά μηνύματα που πρέπει εγκαίρως να λάβουμε υπόψη μας. Υπάρχουν πλέον σημαντικές τουριστικές πόλεις που έχουν φτάσει σε σημείο καμπής. Όσα έχουν να μας πουν, οφείλουμε να τα μελετήσουμε εγκαίρως προκειμένου να προσανατολιστούμε σωστά καθώς χτίζουμε το δικό μας παρόν και μέλλον.

Να αναδείξουμε ένα νέο, θελκτικό, πρόσωπο της Αθήνας

Πρέπει να αναδείξουμε το συντομότερο ένα νέο, θελκτικό, σύγχρονο, πρωτοποριακό πρόσωπο της Αθήνας με νέες επενδύσεις όπως αυτές που περιμένουν -κι εμείς μαζί τους- επί δεκαετίες. Χρειαζόμαστε το ταχύτερο μια διέξοδο, προς το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας- το ισχυρό χαρτί του προορισμού. Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη πλέον να υποστηρίξουμε τον συνεδριακό και τον θεματικό τουρισμό στην Περιφέρειά μας και να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη στα μικρά και υπέροχα νησιά μας -σε τόσο κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Κάθε σημείο στην Αττική, από το ιστορικό και εμπορικό κέντρο, έως την Ανατολική Αττική, από την παραλιακή ζώνη έως τα νησιά, έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει και να παρουσιάσει. Δική μας ευθύνη αποτελεί να καταγραφούν οι δυνατότητες και να διαμορφωθούν νέες και ενδιαφέρουσες προτάσεις προς τους επισκέπτες.

Εν κατακλείδι, βρισκόμαστε, παραμονές του 2020 σε ένα σημείο που θεωρητικά θα έπρεπε να το έχουμε ξεπεράσει εδώ και δεκαετίες. Δεν υπάρχει επομένως χρόνος, πρέπει να τρέξουμε για να καλύψουμε τα κενά και να χαράξουμε νέους δρόμους. Και αυτό καλούμαστε να το κάνουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, άλλοτε ως επιχειρήσεις συσπειρωμένες και εστιασμένες στο δικό μας ιδιαίτερο ρόλο, άλλοτε μέσα από συνέργειες και αγαστή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης του 2019 των ξενοδοχείων της Αθήνας, δείχνουν ξεκάθαρα την τάση μας στη στασιμότητα, ωστόσο η Αθήνα μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει αυτό το σημείο, υπάρχουν πολλά καλά δεδομένα που αφορούν στην ζήτηση και στις αφίξεις στην πόλη μας, όπως υπάρχουν και καλά μηνύματα από τους ίδιους επισκέπτες μας - που αναλύονται διεξοδικά στην φετινή 15η Έρευνά μας " Περί Ικανοποίησης Επισκεπτών και Απόδοσης Ξενοδοχείων".

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού, συνεχίζει το έργο της με υψηλούς στόχους. Εδώ και χρόνια, το έργο αυτό δεν αφορά μόνο στις διεκδικήσεις μας -σε κοινή γραμμή με όλα τα όργανα και τους φορείς της Ξενοδοχίας- αλλά και σε πρωτοποριακές δράσεις για την προβολή του προορισμού και την ενδυνάμωση των προτάσεων της Αθήνας προς τον επισκέπτη. Παράλληλα, υλοποιούνται έρευνες -για την καταγραφή της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας- αντιμετωπίζονται προβλήματα που αφορούν τις γειτονιές μας, υλοποιούνται εκδηλώσεις ενημέρωσης για υπηρεσίες και προϊόντα που πρέπει να προσφέρουν οι επιχειρήσεις μας ώστε να εναρμονίζονται με τις νέες διεθνείς τάσεις στον τουρισμό- και όχι μόνο.

Ωστόσο, καθώς η φωνή της Ένωσης είναι η φωνή όλων των ξενοδοχείων της Αθήνας, επιθυμούμε και προσκαλούμε παλαιά και νέα μέλη, να είστε όλοι κοντά μας, καθώς για την διεκδίκηση είναι αναγκαία η ενότητά μας και η σύνθεση απόψεων. Η ισχυρή φωνή της Ένωσης προς τα κέντρα εξουσίας και προς τους τοπικούς φορείς, εξασφαλίζει ένα καλύτερο παρόν και ένα καλύτερο αύριο, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις μας, όχι μόνο για τους εργαζόμενους στις μονάδες μας και τις οικογένειές τους, όχι μόνο για την Οικονομία και τον Τουρισμό, αλλά και για την ίδια την ποιότητα της ζωής - στην πόλη μας!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα