Γρηγόρης Τάσιος: Το κενό του Thomas Cook καλύπτεται στη Βρετανία, ερωτηματικό τι θα γίνει στη Γερμανία

23 Nov 2019, 14:43 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Το κενό του Thomas Cook καλύπτεται στη Βρετανία, ερωτηματικό τι θα γίνει στη Γερμανία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H πτώχευση του Thomas Cook άφησε ζημιές στα ξενοδοχεία και σε όλη την αλυσίδα αξίας που δημιουργεί το ξενοδοχείο. Πλέον το ζητούμενο είναι η κάλυψη του κενού, που αφήνει ο Thomas Cook. Για τη βρετανική αγορά αυτό φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί, το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν θα υπάρξει αναπλήρωση και στη γερμανική αγορά. 

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Xenia News ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος αποκαλύπτει ότι αυτή τη στιγμή 48 ξενοδοχεία δίνουν μάχη επιβίωσης έχοντας αποκλειστική συνεργασία με την Τhomas Cook.

Ο κ. Τάσιος υπογραμμίζει, επίσης, την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών στην Ελλάδα και τη διαμόρφωση των κατάλληλων θεματικών μορφών τουρισμού, που θα προσφέρουν αυθεντικές και ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Διαβάστε μέρος της συνέντευξης….

- Ποια είναι η επόμενη ημέρα για τον ελληνικό τουρισμό μετά την πτώχευση του Thomas Cook και πώς πιστεύετε ότι θα κινηθεί η επόμενη χρονιά;

Ήταν ένα μεγάλο πλήγμα στην καρδιά του τουρισμού, στην καρδιά της πραγματικής οικονομίας. Μιλάμε για ζημιά στον ξενοδοχειακό τζίρο που φτάνει περίπου στα 200 εκ. ευρώ, έχοντας πολλαπλασιαστικές αρνητικές συνέπειες σε όλη την  αλυσίδα αξίας που δημιουργεί το ξενοδοχείο. Σε μισθούς, σε εξωτερικούς συνεργάτες, σε προμηθευτές, σε επενδύσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού. Το πλήγμα λοιπόν είναι μεγάλο και η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας  για το 2020 είναι να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναπλήρωση των απωλειών από την κατάρρευση.   

Τα καλά νέα τώρα,  μετά και την WTM του Λονδίνου, είναι πως το τουριστικό προιόν μας διατηρεί τη ζήτησή του και δημιουργεί  την αισιοδοξία πως  τελικά το κενό της Thomas Cook και σε αεροπορικές θέσεις και σε ξενοδοχειακές κρατήσεις θα αναπληρωθεί από άλλους μεγάλους "παίκτες" της αγοράς, οι οποίοι ήδη κινούνται για να εκμεταλλευτούν την συγκυρία και να ενισχύσουν τα μερίδια αγοράς που θα ελέγχουν.

- Τα κενά από την κατάρρευση του Thomas Cook εκτιμάτε ότι θα κλείσουν μέχρι το 2020;

Για τη βρετανική αγορά είμαι αρκετά αισιόδοξος. Βοηθάει και το γεγονός πως ομαλοποιήθηκαν οι συνθήκες του Brexit και "κλειδώνει"  η ισοτιμία της λίρας, οπότε σε συνδυασμό τη διατήρηση της  υψηλής ελκυστικότητας της Ελλάδας θα κλείσουν τα κενά σε πολύ μεγάλο βαθμό. 

Αυτό που μένει ως "γρίφος" είναι η εξίσου βαρύνουσας σημασίας γερμανική αγορά, δηλαδή το πως θα μοιάζει το τοπίο μετά την κατάρρευση  Neckermann που συμπαρασύρθηκε από τη μητρική Thomas Cook και αν θα κερδηθεί το στοίχημα της επιβίωσης για τη διασωθείσα  Condor. Η γερμανική αγορά αυτή την ώρα είναι σε "χαμηλή πτήση", προιόν και της οικονομικής ανασφάλειας που δημιουργούν οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη. 

Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει και το πως θα κινηθεί σε σχέση με τη γερμανική αγορά η ανταγωνίστρια Τουρκία.  Η εξίσωση είναι πολυπαραγοντική κι έχει πολλές μεταβλητές.  Γι αυτό και η εικόνα του 2020 θα είναι πιο ξεκάθαρη περί τον Μάρτιο με Απρίλιο της νέας χρονιάς.  Μέχρι τότε καλό είναι να προσπαθούμε για  τα καλύτερα αλλά και να είμαστε σε ετοιμότητα για όλα.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο xenianews.gr

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα