Ειρήνη Τόλη: Ο συνεδριακός τουρισμός έχει πεδίο δόξης λαμπρό στην Ελλάδα, αρκεί να θέσουμε σωστές βάσεις

13 Nov 2019, 11:35 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Ο συνεδριακός τουρισμός έχει πεδίο δόξης λαμπρό στην Ελλάδα, αρκεί να θέσουμε σωστές βάσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

*Γράφει η κ. Ειρήνη Τόλη, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του HAPCO

Οι τάσεις διαφαίνονται αυξητικές και για την επόμενη διετία 2020-2022, καθώς η Ελλάδα έχει πια καθιερωθεί ως ιδανικός προορισμός στον διεθνή τουριστικό και συνεδριακό χάρτη. Ωστόσο, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, καθώς οι προοπτικές για τα επόμενα έτη εξαρτώνται άμεσα «από την “ευαίσθητη ισορροπία» των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών της χώρας μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Όλοι πλέον γνωρίζουμε πόσο ευεργετικά επιδρά στην εθνική οικονομία της χώρας η συνεδριακή αγορά, καθώς συμβάλει στην αξιοποίηση των τουριστικών υποδομών (συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία, εστιατόρια) και , υπηρεσιών (μετακίνησης, catering, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, μεταφράσεις/διερμηνείες, εκτυπώσεων, οπτικοακουστικών μέσων, οργανώσεις εκδηλώσεων, κ.λπ.), στη δημιουργία θέσεων εργασίας, και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Απαιτείται κοινή εθνική στρατηγική προκειμένου να υποστηριχτούν οι προσπάθειες, που καταβάλλουν οι Έλληνες διοργανωτές Συνεδρίων, ώστε  να γίνει σωστή και δομημένη προσπάθεια προώθησης του ελληνικού συνεδριακού προϊόντος, για την οποία απαιτείται, όχι μόνο οικονομική και θεσμική υποστήριξη σε εθνικό επίπεδο,αλλά και η καλλιέργεια συνεδριακής κουλτούρας.

Η έλλειψη κινήτρων και οι περιορισμοί σε τοπικό και κρατικό επίπεδο έχουν ως αποτέλεσμα να μην εκμεταλλεύεται η χώρα μας τη δυναμική της, ως ανταγωνιστικός  συνεδριακός προορισμός.  Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε για τη διοργάνωση εκδήλωσης, περιορισμένου χρόνου εντός αρχαιολογικού χώρου, κάτι που ζητείται ιδιαίτερα από διεθνείς διοργανώσεις, ακόμα και όταν πρόκειται για σημείο όπου η εκδήλωση δεν απειλεί την αρτιότητα του μνημείου, είναι ανυπέρβλητα.

Την ίδια ώρα, επιβάλλεται ένα ξεκάθαρο και σταθερό νομοθετικό πλαίσιο για τη διοργάνωση πάσης φύσεως ιατρικών εκδηλώσεων, οι οποίες αποτελούν στην πλειοψηφία τους τις εκδηλώσεις με τις πολυπληθέστερες συμμετοχές.  Χρειάζεται άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες για τα παρακάτω...

-Κοινή στρατηγική μεταξύ των Φορέων και Κράτους,  αναφορικά με την ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού

-Προβολή του Συνεδριακού Τουρισμού, μέσω των Διεθνών Τουριστικών Εκθέσεων, και παρουσιάσεις της χώρας και των συνεδριακών υποδομών της, σε αίθουσα Συνεδριάσεων, του Ελληνικού Τουριστικού Περιπτέρου, με προσκλήσεις, που θα σταλούν σε επιλεγμένες Επιστημονικές Εταιρείες ή άλλες, της χώρας,  που πραγματοποιείται η έκθεση ή/και σε διεθνείς Εταιρείες (PCOS), Οργανωτές Συνεδρίων, που συμμετέχουν.

-Τουριστική εκπαίδευση και αναβάθμιση των ανωτέρων σχολών. Πρόταση του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO είναι η δημιουργία τμήματος (είτε αυτόνομου, είτε ως επιλογή κατεύθυνσης σε υφιστάμενο Τμήμα) στην ανώτατη εκπαίδευση και μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο τη «Διοργάνωση Συνεδρίων & Εκδηλώσεων (Congress & Event Management)».

-Άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων για τη διεξαγωγή των Τελετών Έναρξης και Λήξης των διεθνών συνεδρίων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Σημαντικό μειονέκτημα της χώρας σε σύγκριση με άλλες χώρες είναι η πολύ περιορισμένη χρήση τους

-Δημιουργία Μητρώου Συνεδρίων απαραίτητο για την δημιουργία έγκυρων στατιστικών στοιχείων για μία Ευρωπαϊκή Χώρα όπως η Ελλάδα, και  διασφάλιση της είσπραξης των έμμεσων ή άμεσων φόρων, και Έλεγχο του αποδοτέου ΦΠΑ, και θα παρέχει προστασία της νόμιμης εργασίας και της διοργάνωσης συνεδριών από επαγγελματίες/επιχειρηματίες του χώρου.

-Συμβολή του Υπουργείου Τουρισμού στην Εναρμόνιση των διαδικασιών εγκρίσεων Ιατρικών Συνεδρίων κατόπιν διαβούλευσης με το Υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους  φορείς (κρατικούς & ιδιωτικούς) και πιο συγκεκριμένα:

-Στη πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης ιατρικών/επιστημονικών συνεδρίων που ισχύει στην Ελλάδα και δεν παρατηρείται σε ΚΑΜΙΑ άλλη χώρα στον κόσμο

-Στη διαδικασία έγκρισης των Διεθνών Συνεδρίων.

-Στην αύξηση του ορίου των €150 ανά διανυκτέρευση (φόρων & πρωινού συμ/νων) της Εγκυκλίου του ΕΟΦ, που αφορά στα ιατρικά συνέδρια, που δεν συνάδει με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς λόγω της αυξημένης τουριστικής ζήτησης, κυρίως στην πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα.

-Να επιτραπεί η διεξαγωγή συνεδρίων σε όλη την Περιφέρεια της Ελλάδος,  που πληρούν τις αιτούμενες συνεδριακές υποδομές, ανεξαρτήτως κατηγορίας, τηρώντας πάντα την επιτρεπόμενη τιμή διαμονής και την εποχικότητας, που ορίζει ο φορέας έγκρισης.

Τέλος, η έλλειψη Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου δεν επιτρέπει στη χώρα μας να διεκδικήσει και τελικά να προσελκύσει συνέδρια άνω των 5.000 ατόμων, τη στιγμή που άλλες χώρες είναι σε θέση να φιλοξενήσουν διοργανώσεις άνω των 15.000 ατόμων στην ίδια αίθουσα.

Μπορούμε και αξίζει η Ελλάδα μας να καταστεί ο ιδανικός συνεδριακός τουρισμός της Ευρώπης και της Μεσογείου.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα