Γιάννης Ρέτσος: Το μέλλον του τουρισμού απαιτεί συγκεκριμένη στρατηγική, και όχι πειραματισμούς και εύκολες λύσεις

12 Nov 2019, 13:10 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Το μέλλον του τουρισμού απαιτεί συγκεκριμένη στρατηγική, και όχι πειραματισμούς και εύκολες λύσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στα σημαντικότερα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος στο Tornos News. Έμφαση δίνεται στην ανάγκη ενός μεσο-μακροπρόθεσμου πλάνου για την επόμενη μέρα.

Ειδική αναφορά γίνεται και στα ζητήματα που εξακολουθούν να αφορούν στη διαχείριση των προορισμών, αλλά και στις εξελίξεις για τον ελληνικό τουρισμό σε σχέση με το Brexit.

 Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

 - Κύριε Ρέτσο, ποια είναι τα σημαντικότερα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων;

Όλο το προηγούμενο διάστημα, είχαμε μία σειρά επαφών με συναρμόδιους υπουργούς για τη διευθέτηση θεμάτων που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα. Έχουμε επανειλημμένως σταθεί στην ανάγκη ενός μεσο-μακροπρόθεσμου πλάνου για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Μεταξύ των σημαντικότερων ζητημάτων που εξακολουθούν και είναι ψηλά στην ατζέντα, είναι η μείωση του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο, η κατάργηση του φόρου διαμονής, η αποκλιμάκωση της φορολόγησης της εργασίας, η θέσπιση ενός απλού και φιλοεπενδυτικού χωροταξικού πλαισίου με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και η  ενίσχυση του  προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Όλα, ωστόσο, πρέπει να δρομολογούνται με γνώμονα τις εκάστοτε συνθήκες, την ωριμότητα της Ελλάδας ως τουριστικός προορισμός, και βέβαια με στρατηγικό σχεδιασμό στον οποίο θα συμβάλουν όλες οι πλευρές. Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε σε εύκολες λύσεις και πειραματισμούς. Απαιτείται όραμα, συνέργειες και συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα.

 - Ο ΣΕΤΕ έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα το τελευταίο διάστημα στην ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση των προορισμών. Τι θα πρέπει να γίνει για να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο;

 Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσαρμόσουμε την αντίληψή μας στα νέα δεδομένα και να καταλάβουμε πως το μέλλον του τουρισμού μας, αλλά και της ποιότητας ζωής μας, εξαρτάται από την οργανωμένη διαχείριση των προορισμών.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης υλοποίησε, πρόσφατα, και με τη  συνεργασία και του ΣΕΤΕ, ένα πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης 2 σχεδίων διαχείρισης προορισμών για τη Ρόδο και τη Σαντορίνη. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μία καλή αρχή για την ανάπτυξη αντίστοιχων σχεδίων και σε άλλους προορισμούς της χώρας. Η διαχείριση των προορισμών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις προοπτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού και της ευρύτερης οικονομίας των επισκεπτών. Σε αυτήν την προσπάθεια, μέσα από ένα πνεύμα συνεργασίας, είναι απαραίτητο να συμμετέχουν ενεργά και οι τοπικές – περιφερειακές αυτοδιοικήσεις της χώρας.

 - Η βρετανική αγορά είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Πιστεύετε ότι το Brexit μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό;

Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις σε σχέση με το Brexit και έχουμε καταθέσει τις σχετικές προτάσεις μας στην Πολιτεία, προκειμένου να μην επηρεαστεί το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας. Η Βρετανία, αποτελεί παραδοσιακά μία εκ των δύο σημαντικότερων αγορών για τον ελληνικό τουρισμό και θέλουμε να διασφαλίσουμε τη διατήρηση αυτής της δυναμικής. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το 2019 ταξίδεψαν στη χώρα μας περί τα 3 εκατ. Βρετανοί τουρίστες, δαπανώντας πάνω από 2 δισ. ευρώ. Οδεύοντας στη νέα δεκαετία, ευελπιστούμε να αυξηθεί περαιτέρω η τουριστική κίνηση των Βρετανών προς την Ελλάδα και από την πλευρά μας θα πρέπει να αποσκοπούμε στην παροχή υψηλού επιπέδου προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα