Νίκος Χαλκιαδάκης: Ο τουρισμός της Κρήτης θα καλύψει το κενό του Thomas Cook το 2020- μηδαμινές οι πιθανότητες αποζημιώσεων

08 Oct 2019, 11:00 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ο τουρισμός της Κρήτης θα καλύψει το κενό του Thomas Cook το 2020- μηδαμινές οι πιθανότητες αποζημιώσεων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο τουρισμός της Κρήτης μετρά τις απώλειες από την κατάρρευση του Thomas Cook, που βραχυπρόθεσμα μεταφράζονται στις οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, στο πρόωρο κλείσιμο ορισμένων ξενοδοχείων για τη σεζόν, στην αύξηση του κόστους για όσα συνεχίζουν τη λειτουργία τους με μειωμένες πληρότητες και στην απώλεια θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ.Νίκος Χαλκιαδάκης στη συνέντευξή του στο Tornos News, ωστόσο, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι το κενό που αφήνει ο Thomas Cook θα καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του το 2020 και η όποια απώλεια τουριστών την επόμενη χρονιά θα είναι μικρής κλίμακας.

"Από το περίπου 12% των τουριστικών αφίξεων στην Κρήτη, που κάλυπτε ο Thomas Cook, το 7-8% θα καλυφθεί από άλλους τουρ οπερέιτορ", τονίζει στη συνέντευξή του ο κ.Χαλκιαδάκης.

Αυτή τη στιγμή, από τη γερμανική αγορά, όπως λέει ο κ.Χαλκιαδάκης, ένα 10% του κενού έχει καλυφθεί από την TUI και άλλους τουρ οπερέιτορ, ενώ το 70% των αεροπορικών θέσεων έχει μεταφερθεί στον Der Touristik. Από την Αγγλία, η  jet2 έχει ήδη αναπληρώσει τις θέσεις για την ερχόμενη χρονιά.

Κύριο μέλημα όλων στην παρούσα φάση, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, είναι να δούμε την πορεία ανάκαμψης από την κατάρρευση της Thomas Cook. «Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι ήδη οι περισσότερες αεροπορικές θέσεις έχουν καλυφθεί από Condor και Jet2 και ότι υπάρχουν τουρ οπερέιτορ που έχουν αγοράσει τα πακέτα. Όμως όλα αυτά θα τα ξέρουμε με σιγουριά και θα τα επιβεβαιώσουμε αρχές Δεκεμβρίου», τονίζει.

Η Κρήτη πλέον είναι ένα πολύ δυνατό brand, το hardware είναι μοναδικό όπως επίσης το σέρβις και η φιλοξενία, επισημαίνει ο κ.Χαλκιαδάκης. Ενδεχομένως διαφαίνονται κάποια σημάδια κόπωσης του προορισμού μετά τις συνεχείς αυξήσεις αφίξεων τα προηγούμενα χρόνια – η Κρήτη φιλοξενεί πάνω από 6 εκατ. τουρίστες το χρόνο- γι αυτό και ο ίδιος διαβλέπει ότι ο τουρισμός της Μεγαλονήσου βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης.

Δεν βλέπω πιθανότητες για αποζημιώσεις από την πτώχευση του Thomas Cook

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, οι άμεσες απώλειες από την κατάρρευση του Thomas Cook είναι οι οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ του τουρ οπερέιτορ προς ξενοδοχεία και συνεργαζόμενα γραφεία, περίπου 20 ξενοδοχεία έκλεισαν πρόωρα τη σεζόν (αριθμός, πάντως, μικρός σε σχέση με τις πληροφορίες, που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας), ενώ όσα συνεχίζουν τη λειτουργία τους έχουν μειωμένες πληρότητες, καθώς το 12% των τουριστών στην Κρήτη το διακινούσε ο Thomas Cook και, ως εκ τούτου, τα ξενοδοχεία λειτουργούν με αυξημένο κόστος.

Ως προς τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τα ξενοδοχεία, η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου απευθύνθηκε σε νομική εταιρεία της Γερμανίας, ωστόσο, όπως λέει στο Tornos News ο κ.Χαλκιαδάκης, οι ελπίδες αποζημίωσης είναι μηδαμινές.

 «Δεν βλέπω καμία πιθανότητα να λάβουμε αποζημιώσεις. Έχω ζήσει πολλές πτωχεύσεις τόσα χρόνια στον τουρισμό. Άλλωστε είναι πολλές οι οφειλές. Ωστόσο, η προσπάθεια ποτέ δεν πεθαίνει», υπογραμμίζει ο κ. Χαλκιαδάκης.

Η Κρήτη αντέχει 15 εκατ. τουρίστες το χρόνο, με επιμήκυνση της σεζόν

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντοχές του κρητικού τουρισμού και τα όρια αφίξεων, που μπορεί να υποδεχθεί, ο κ.Χαλκιαδάκης τονίζει:

«Σε όλη την Κρήτη έχουμε συνολικά 8.000 νέα δωμάτια που αντιστοιχούν σε 20.000 νέες κλίνες. Αυτό συνεπάγεται ότι και οι αφίξεις θα πρέπει να έχουν την ανάλογη αύξηση. Με την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με την πτώχευση της Thomas Cook τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Η Κρήτη μπορεί να αντέξει μέχρι 15 εκατ. τουρίστες ετησίως με προϋποθέσεις την επιμήκυνση της τουριστικής τουριστικής περιόδου, με κατασκευή νέου ΒΟΑΚ και αεροδρομίου».

Σχετικά με τις αφίξεις φέτος, ο κ.Χαλκιαδάκης τονίζει ότι υπήρξε μικρή μείωση από 0,1 έως 2% από μήνα σε μήνα. Όμως τα έσοδα ήταν περισσότερα με μια αύξηση της τάξης του 10 – 12% συνολικά παρότι κλείνει η σεζόν με την πτώχευση της Thomas Cook και ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου τονίζει επίσης ότι οι αρμόδιοι φορείς και επιχειρηματίες, ο καθένας, ανάλογα με το πεδίο δραστηριότητάς του, πρέπει να συνδράμει για καλύτερες υποδομές, καλή σχέση τιμής ποιότητας, για να επιτευχθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να ενισχυθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην Κρήτη. Παράλληλα, πρέπει η κυβέρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση.

Ο κ.Χαλκιαδάκης εξηγεί, τέλος, το ρόλο του Παρατηρητηρίου Φιλοξενίας στο Ηράκλειο, που δημιουργείται με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου. Όπως λέει, το Παρατηρητήριο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα καταγράφει τα τουριστικά μεγέθη του νησιού. Συγκεκριμένα φοιτητές του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο εργασίας θα συλλέγουν και θα επεξεργάζονται σε μηνιαία βάση τα στατιστικά στοιχεία των ξενοδοχείων ως προς τις διανυκτερεύσεις, τις εθνικότητες και άλλα. Έτσι, κάθε μήνα θα υπάρχει μια στενή παρακολούθηση των μεγεθών, τα οποία θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ξενοδόχων και θα κοινοποιούνται και προς τα Μέσα Ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης

Πτώχευσε βρετανικό πρακτορείο με καταλύματα και σε Πήλιο, Σκόπελο και Κεφαλονιά

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα