Peter Fankhauser: Thomas Cook: Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό...

30 Sep 2019, 11:06 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Thomas Cook: Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό...

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο διευθυντής της Thomas Cook, Peter Fankhauser, δηλώνει βαθιά λυπημένος για την κατάρρευση του τουρ οπερέιτορ που διηύθυνε ωστόσο ξεκαθαρίζει, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την πτώχευση, στη Mail on Sunday, ότι δεν έχει μετανιώσει για τους χειρισμούς του και ότι δεν θα έκανε τίποτα διαφορετικά.

Ο κ. Fankhauser απέδωσε την πτώχευση στο χρέος το οποίο αυξανόταν με κάθε συμφωνία εξαγοράς και στις αναδιαρθρώσεις του οργανισμού υπό την προηγούμενη διοίκηση.

Ωστόσο δεν απέδωσε ευθύνες άμεσα στον πρώην διευθυντή, Manny Fontenla-Novoa, κατά την θητεία του οποίου έγινε η συγχώνευση με την MyTravel το 2007 και με την Co-op Travel, σε μια εποχή που οι κρατήσεις στρέφονταν στο διαδίκτυο.

Η εφημερίδα Mail on Sunday περιγράφει τον 58χρονο Ελβετό Peter Fankhauser ως συναισθηματικά εξουθενωμένο και με έλλειψη ύπνου.

Όπως δήλωσε, πριν η εταιρία μπει σε διαχείριση τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να κοιμηθεί για λίγες ώρες και επέστρεψε στο γραφείο του στις 5.30 το πρωί για να ενημέρωσει την ομάδα μάνατζμεντ (150 άτομα) για τις εξελίξεις. 

Ήταν πεπεισμένος, είπε, μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα υπήρχε συμφωνία διάσωσης για τον τουρ οπερέιτορ. Έκανα ο,τι μπορούσα για να σώσω την εταιρία, τόνισε, όμως η αλήθεια ειναι οτι δεν την έφερα εγώ στο γκρεμό.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρία, ο Fankhauser πίστευε οτι αυτή θα είχε μέλλον εάν η κυβέρνηση ενέκρινε τα 200 εκατ. λίρες που ζητούσαν οι δανειστές. Ωστόσο, ο τελευταίος διευθυντής της Thomas Cook δεν κατηγόρησε την απόφαση της κυβέρνησης καθώς, όωπς είπε, δεν ήθελε να θέσει προηγούμενο για τέτοιες περιπτώσεις.

Ερωτηθείς για την έρευνα που έχει διατάξει η Επιτροπή Επιχειρήσεων του Κοινοβουλίου σχετικά με τους λόγους κατάρρευσης του οργανισμού και στις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών της, ο κ. Fankhauser δήλωσε: «Δε νομίζω οτι είμαι η ευτραφής γάτα που όλοι περιγράφουν» απορρίπτοντας τις κατηγορίες της προέδρου της Επιτροπής, Rachel Reeves, για «επιθετικές μεθόδους μισθοδοσίας» οι οποίες ανέβαζαν τις πιθανότητες των στελεχών να παίρνουν μπόνους.

Υπογράμμισε δε οτι περίπου τα μισά από τα 8,3 εκατ. λίρες που έλαβε από το 2014 έως το 2018 προήλθαν από αμοιβές μετοχών, οι οποίες σήμερα δεν έχουν αξία.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα