Γιάννης Ρέτσος: Τρομάζουν οι επιπτώσεις της πτώχευσης του Thomas Cook στον τουρισμό και την οικονομία

26 Sep 2019, 10:04 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Τρομάζουν οι επιπτώσεις της πτώχευσης του Thomas Cook στον τουρισμό και την οικονομία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την άποψή του, με τα έως τώρα δεδομένα, για τη χρεωκοπία της Thomas Cook και τις επιπτώσεις της στον τουρισμό, στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, καταθέτει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σε ανάρτησή του σήμερα 26 Σεπτεμβρίου στο Linkendin. Διαβάστε τι γράφει...

Η χρεωκοπία της Thomas Cook συνιστά συστημικό πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό και κατ’ επέκταση την οικονομία της χώρας. Όσο περνάν οι μέρες και ποσοτικοποιείται με μεγαλύτερη ακρίβεια, οι επιπτώσεις τρομάζουν.

Δεν είναι μόνο οι άμεσες, αλλά και οι μεσομακροπρόθεσμες. Πόσο γρήγορα μπορούν να αντικατασταθούν οι 2.5-3 εκ. ταξιδιώτες που διακινούσε κάθε χρόνο στη χώρα μας η TC; Πώς θα αντικατασταθούν τα συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας με ελληνικά ξενοδοχεία, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να λειτουργήσουν την επόμενη χρονιά; Και τι επιπτώσεις θα έχουν αυτές οι 35-40 μέρες που ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις. Θα αναγκαστούν να κλείσουν νωρίτερα, στην ανεργία, στο ασφαλιστικό σύστημα και στις τοπικές οικονομίες;

Ποιο είναι το ύψος των δανείων, που κινδυνεύει να «κοκκινίσει», εντελώς απροσδόκητα; Μέσα σε όλα αυτά, το να ζητά ο τομέας τη μη καταβολή ΦΠΑ για τιμολόγια που δε θα εισπραχθούν ποτέ ή ανώδυνες βελτιώσεις στη διάρθρωση του ΦΠΑ των πακέτων, είναι απλά προς την κατεύθυνση προσωρινής άμβλυνσης των επιπτώσεων και σε καμιά περίπτωση δε συνιστούν «επιδοτήσεις» του τομέα.

Και μην ξεχνάμε ότι με πολλαπλασιαστή 2.5 σύμφωνα με ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ, μπορεί τα κέρδη του τουρισμού να διαχέονται 2.5 φορές, το ίδιο όμως και οι ζημιές για τις τοπικές κοινωνίες. 

Διαβάστε επίσης

Thomas Cook Γερμανίας: Ορίστηκαν οι διαχειριστές αφερεγγυότητας- Κερδοφόρα τα τμήματα Γερμανίας & Σκανδιναβίας

Αλ.Βασιλικός | Thomas Cook: Η κρίση αυτή δεν θα περάσει με ασπιρίνες- Στοιχεία από ΙΤΕΠ για το μέγεθος των επιπτώσεων

Υπουργείο Τουρισμού: Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις των πελατών της Thomas Cook Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου

 ΞΕΕ | Thomas Cook: Ειδική γραμμή εξυπηρέτησης των ξενοδόχων για τη διαδικασία αποζημίωσης

Thomas Cook Βρετανίας: 338 εκατ. λίρες το χρέος στα ξενοδοχεία

Τουρισμός: Εναλλακτικούς τρόπους κράτησης διακοπών αναζητούν τώρα οι Βρετανοί
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα