Κωνσταντίνος Μαρινακος: Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις πισίνες των ξενοδοχείων

13 Aug 2019, 10:06 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις πισίνες των ξενοδοχείων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τις πισίνες στα ξενοδοχεία, με αφορμή τα πρόσφστα κρούσματα πνιγμών σε πισίνες ξενοδοχείων, αναλύει ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, καθηγητής Τουριστικού Μάνατζμεντ δρ.Κωνσταντίνος Μαρινάκος σε συνέντευξή του στο ArcadiaPortal.gr .

Διαβάστε τι λέει 

Αρχικώς οφείλω να πω ότι οι πρόσφατοι  πνιγμοί σε πισίνες ξενοδοχείων σε Κρήτη, Ρόδο και Σάμο αποτέλεσαν τραγικά γεγονότα και θα ήθελα να μεταφέρω τη βαθιά θλίψη όλου του ξενοδοχειακού κόσμου στις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους.

Η νομοθεσία είναι σαφής ως προς τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, τόσο από πλευράς των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων όσο και από πλευράς των λουόμενων.

Από πλευράς ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που διαθέτουν κολυμβητικές δεξαμενές όπως συνηθίζουν να αποκαλούνται οι πισίνες, σύμφωνα με την  κείμενη νομοθεσία, επισημαίνουμε προς υπενθύμιση τα ακόλουθα:

Για τις μικρές πισίνες ως  βοηθητικό προσωπικό, απαιτείται ένας τουλάχιστον υπεύθυνος λειτουργίας και ένας τουλάχιστον επόπτης ασφαλείας. Ο ενδιαφερόμενος στο όνομα του οποίου θα εκδοθεί η άδεια, μπορεί να είναι, εάν το επιθυμεί, υπεύθυνος λειτουργίας ή επόπτης ασφαλείας.

Για τις μεσαίες και μεγάλες πισίνες αντίστοιχα ως βοηθητικό προσωπικό απαιτείται ένας τουλάχιστον υπεύθυνος λειτουργίας και ένας τουλάχιστον επόπτης ασφαλείας ανά 300 λουόμενους. Επόπτες ασφαλείας μπορούν να εκπαιδευτούν οποιαδήποτε άτομα από μια επιχείρηση.

Ο πιστοποιημένος επαγγελματίας ναυαγοσώστης πισίνας–επόπτης ασφαλείας κολυμβητικών δεξαμενών, χρειάζεται να γνωρίζει καλή κολύμβηση, να είναι από 18  έως 65 ετών και να κατέχει πτυχίο επόπτη ασφαλείας κολυμβητικών δεξαμενών–ναυαγοσώστη πισίνας, όπως ορίζεται στο άρθρο 21, παράγραφος 3, της Υπουργικής Απόφασης 87/Γ1/443/24-01-1973.

Επιπλέον ως προς τις προδιαγραφές των κολυμβητικών δεξαμενών:

Το νερό τους πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς καθ ́όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, με ρυθμό που εξασφαλίζει την πλήρη ανανέωσή του σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 4 ωρών και σε ειδικές περιπτώσεις των 6 ωρών.  Η ανανέωση πρέπει να επιτυγχάνεται είτε με συνεχή ροή νέου καθαρού νερού, είτε με ανακυκλοφορία του.

Για την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει κατά προτίμηση να χρησιμοποιούνται κολυμβητικές δεξαμενές με σύστημα νερού των δεξαμενών μετά από προηγούμενο καθαρισμό και απολύμανση.

Το σύστημα ανακυκλοφορίας– καθαρισμού-απολύμανσης του νερού, πρέπει να λειτουργεί όλες τις ώρες χρησιμοποίησης των δεξαμενών και πέραν αυτών για τόσο χρόνο, όσος απαιτείται για την εξασφάλιση του νερού διαυγούς και κατάλληλου από μικροβιολογική άποψη. Η απολύμανση είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών.

Η διάθεση των υγρών αποβλήτων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων νερού κολυμβητικών δεξαμενών θα πραγματοποιούνται σε Δημόσια εργαστήρια ή σε εξουσιοδοτημένα από τις υγειονομικές αρχές εργαστήρια νοσοκομείων ή και ιδιωτικά που θα διαθέτουν ειδική άδεια για την εκτέλεση των αναλύσεων.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνεται σε ενδεχόμενες περιπτώσεις εμφάνισης ατυχημάτων ή νοσήματος στους λουόμενους.

Δεν πρέπει να εφησυχάζει κανένας

Ας μην ξεχνάμε, τονίζει ο κ.Μαρινάκος,  ότι, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις πισίνες ξενοδοχείων, στη χώρα μας σε μη εποπτευόμενες παραλίες, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, σημειώνονται ετησίως περίπου 300 πνιγμοί, γεγονός που καθιστά σχεδόν επιβεβλημένες τις δράσεις για την πρόληψη των πνιγμών στη θάλασσα πολύ περισσότερο από ότι σε πισίνες ξενοδοχείων.

Ωστόσο το στατιστικά  μικρό νούμερο ατυχημάτων σε πισίνες ξενοδοχείων δεν θα πρέπει να εφησυχάζει κανέναν. Η πολιτεία  πρέπει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, οι επιχειρηματίες του τουρισμού να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας  και οι πελάτες-λουόμενοι να τηρούν πιστά τον εσωτερικό κανονισμό των ξενοδοχείων, κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, αν είχε συμβεί σε κάποιες από τις πρόσφατες περιπτώσεις ίσως να είχαν σωθεί ζωές.

Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των ξενοδοχείων που είναι αναρτημένος σε σημείο ορατό από όλους και κατά κανόνα είναι γραμμένος σε δύο τουλάχιστον γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά), ορίζει μεταξύ άλλων και θέματα που αφορούν το ωράριο λειτουργίας, τη μη χρήση πισίνας σε ανηλίκους δίχως τη συνοδεία κηδεμόνων και τους γενικότερους κανόνες ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση, μετά τη λήξη της λειτουργίας της πισίνας (που συνήθως διαρκεί όσο η βάρδια του εργαζόμενου) ο χώρος πρέπει να οριοθετείται.

Διαβάστε επίσης

Τι πρέπει να προσέχουν τα ξενοδοχεία και οι τουρίστες στις πισίνες

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα