Ευριπίδης Τζήκας: Το Novotel Athens, η τουριστική άνθηση της Αθήνας και η υπερπροσφορά κλινών στην πρωτεύουσα

31 Jul 2019, 09:47 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Το Novotel Athens, η τουριστική άνθηση της Αθήνας και η υπερπροσφορά κλινών στην πρωτεύουσα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η τουριστική άνθηση της Αθήνας τα τελευταία χρόνια είχε θετικές επιπτώσεις στις επιδόσεις των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας. Η άνθηση αυτή, ωστόσο, οδήγησε και σε υπερπροσφορά καταλυμάτων, τόσο με νέα ξενοδοχειακά δωμάτια, όσο- κυρίως-  με την ραγδαία αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Το αποτέλεσμα είναι, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο Tornos News ο Γενικός Διευθυντής του Novotel Athens κ.Ευριπίδης Τζήκας, η συμπίεση τιμών στα ξενοδοχεία, προσπαθώντας έτσι να κρατήσουν το μερίδιο αγοράς τους. Ο κ.Τζήκας υπογραμμίζει την ανάγκη για την εφαρμογή ενός ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο θα καταστεί ικανό να ισορροπήσει την όλη κατάσταση.

Το Novotel Athens είχε το 2018 ετήσια πληρότητα της τάξης του 78%, φιλοξενώντας και 60 μικρά και μεγάλα συνέδρια και σεμινάρια στις 8 υπερσύγχρονες αίθουσες, που διαθέτει, καθώς το 2016 προέβη σε πλήρη ανακαίνιση των αιθουσών.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ.Τζήκα...

Τα τελευταία χρόνια η Αθήνα βιώνει μια διαρκή τουριστική άνθηση, με θετικές επιπτώσεις και στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. Πώς αυτή η εξέλιξη αποτυπώνεται στις οικονομικές επιδόσεις του Novotel (πληρότητες, αποτελέσματα);

Όντως  τα τελευταία χρόνια με την άνοδο της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα, όλα τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας είχαν άνοδο του ποσοστού πληρότητας καθώς και της μέσης τιμής τους . Το ίδιο φυσικά είχε και το Novotel Athens καθώς έδειξε ανοδική πορεία. Ενδεικτικά το 2018 η ετήσια πληρότητα του ξενοδοχείου ήταν 78% με ικανοποιητικά λειτουργικά αποτελέσματα.   

Το 2016 το Novotel ανακαίνισε τις συνεδριακές του αίθουσες. Πώς κινείται ο συνεδριακός τουρισμός στο ξενοδοχείο σας;

Από το 2015 είχαμε δει το σταδιακά αυξανόμενο ενδιαφέρον για συνέδρια στην Αθήνα με αποτέλεσμα να πάρουμε την απόφαση για ανακαίνιση το 2016. Η επένδυση αυτή μας βρήκε έτοιμους να υποδεχθούμε την υψηλή ζήτηση των επόμενων ετών. 

Το 2018 η Αθήνα,  βρέθηκε δυο θέσεις πιο ψηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη προορισμών για συνέδρια ενώσεων και οργανισμών και κατατάσσεται πλέον στην 16η θέση από την 18η στην οποία βρισκόταν το 2017, σύμφωνα την ετήσια Έκθεσης του Διεθνούς Συνδέσμου Συνεδρίων (International Congress and Convention Association-ICCA).

Το Novotel Athens με 8 αίθουσες συνεδρίων, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν 1.350 άτομα συνολικά και 196 δωμάτια, το κατατάσσει στα συνεδριακά ξενοδοχεία με πολυετή εμπειρία στην διοργάνωση συνεδρίων διεθνή και μη. Ενδεικτικά το 2018 φιλοξενήσαμε γύρω στα 60 μικρά και μεγάλα συνέδρια – σεμινάρια στους συνεδριακούς μας χώρους.   

Ποιο ποσοστό πελατείας του Novotel προέρχεται από το σύστημα της αλυσίδας Accor, στην οποία εντάσσεται το brand της Novotel;

Το ότι το Novotel Athens ανήκει στην διεθνή αλυσίδα ACCOR, είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ξενοδοχείου. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι ο Όμιλος ACCOR είναι πρώτος σε κατάταξη στην Ευρώπη, δίνοντας έτσι το προβάδισμα στο σύστημα της αλυσίδας ACCOR accorhotels.com ή του brand novotel.com να μας δίνει ένα μεγάλο ποσοστό από την πελατεία μας.  

Ποιες είναι οι βασικές εθνικότητες πελατών;

Όπως σας είπα και πριν η ACCOR είναι ο πρώτος ξενοδοχειακός Όμιλος στην Ευρώπη, άρα οι πελάτες μας είναι κυρίως Ευρωπαίοι προερχόμενοι αρχικά από Γαλλία, ενώ μερίδιο πελάτων μας είναι από Ισπανόφωνες χώρες (Λατινική Αμερική) και Ασία (Μαλαισία – Ταιβάν). Φυσικά να μην ξεχνάμε και την Ελληνική αγορά η οποία μας στηρίζει εδώ και πολλά χρόνια και κυρίως μέσω του συνεδριακού τουρισμού. 

Η θεαματική αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα φέρνει συνεχώς νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στην ευρύτερη Αττική, ενώ έχουμε έκρηξη καταλυμάτων τύπου Airbnb. Το φαινόμενο αυτό οδηγεί ή θα οδηγήσει σε συμπίεση των τιμών από τα ξενοδοχεία; Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για να αποφευχθεί η υπερπροσφορά κλινών και καταλυμάτων;

Είναι γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα προσφοράς ξενοδοχειακών δωματίων όσο και ραγδαία αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η οποία καταδεικνύεται άλλωστε κι από την τελευταία έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.  Συγκεκριμένα το φαινόμενο του Airbnb έχει γίνει πολύ έντονο την τελευταία 2ετία με υπερπροσφορά καταλυμάτων κάθε είδους.  

Προφανώς αυτή η μεγάλή προσφορά κλινών και καταλυμάτων, έχει ήδη επιφέρει συμπίεση τιμών στα ξενοδοχεία, προσπαθώντας έτσι να κρατήσουν το μερίδιο αγοράς τους. 

Είναι αλήθεια ότι η πολιτεία έχει ήδη καθυστερήσει στην εφαρμογή ενός ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο θα καταστεί ικανό να ισορροπήσει την όλη κατάσταση.

 
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα