David Child: Thomas Cook: Μεγάλες προοπτικές για νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

15 May 2019, 14:24 | ΠΡΟΣΩΠΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Thomas Cook: Μεγάλες προοπτικές για νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τι λένε στο Tornos News στελέχη του Thomas Cook

 

Τέσσερα επώνυμα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και ένα νέο που πρόκειται να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει μέσα στο 2020 στην Κω, εντάσσονται στην τοπική οργάνωση της Thomas Cook στην οποία προϊσταται η κυρία Θέμις Κριαρά, Περιφερειακή Δ/ντρια της Thomas Cook για την Ανατολική Ευρώπη. Τρία από αυτά τα ξενοδοχεία ανήκουν στην Thomas Cook Hotel Investments, η οποία είναι η κοινοπραξία της Thomas Cook με την LMEY.

Πρόκειται για το Sunwing Kallithea Beach στη Ρόδο, το Sunwing Makrigialos Beach στην Κρήτη, το Casa Cook Κοs και το νέο Cooks Club που θα κατασκευαστεί σε έκταση στην Κω, καθώς και το Sunprime Miramare στη Ρόδο το οποίο είναι ιδίας διαχείρισης (leased).

Αυτή τη στιγμή, ο τουρ οπερέιτορ προσφέρει 200 επώνυμα ξενοδοχεία, εκ των οποίων συνεργασίες με 48 στην Ελλάδα, και στόχος είναι ο συνολικός αριθμός τους να διευρυνθεί σε 250. Στόχος είναι να συνεχισθούν οι συνεργασίες με ανεξάρτητα ξενοδοχεία όμως να δοθεί έμφαση στα επώνυμα.

Ο τουρ οπερέιτορ θεωρεί οτι η ελληνική και ισπανική αγορά έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, αναζητώντας επενδύσεις μέσω του Thomas Cook Hotel Investments (TCHI) και με τη συμβολή μεγάλων εθνικών τραπεζών.

Όπως επισημαίνει στο Tornos News, ο επικεφαλής επικοινωνίας και marketing για ξενοδοχεία και Resorts της εταιρείας, κ. David Child, είναι αυτονόητο ότι υπάρχει χώρος σε οποιοδήποτε κλασικό ελληνικό προορισμό για τη λειτουργία ξενοδοχείων Cooks Club. 

Ο κ. Child τόνισε ότι αναμένεται να λειτουργήσουν νέα Sunwing ξενοδοχεία στην Ελλάδα, τα οποία είναι μόλις 2 στη χώρα μας, βάσει της αυξημένης ζήτησης που παρουσιάζουν από οικογένειες.

Στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των 3 εκατ. τουριστών που διακινεί ο τουρ οπερέιτορ ετησίως στην Ελλάδα, στα επώνυμα ξενοδοχεία του στη χώρα.

H κ. Θέμις Κριαρά, Περιφερειακή Δ/ντρια της Thomas Cook για την Ανατολική Ευρώπη

Στην αναζήτηση ευκαιριών για νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις, ο κ. Child επισήμανε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργάτες που προσφέρουν ακίνητο για την κατασκευή ξενοδοχείου, είτε για τη μετατροπή υπάρχοντος σε επώνυμο καθώς, όπως είπε, βλέπουμε πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα για τα επώνυμα ξενοδοχεία της Thomas Cook. “Είναι απλώς ζήτημα να εντοπίσουμε την κατάλληλη ευκαιρία και τον κατάλληλο συνεργάτη”. 

Αυτό που θα λέγαμε στους Έλληνες ξενοδόχους είναι «Ελάτε σε εμάς εάν θέλετε να αναλάβουμε τη διαχείριση του ξενοδοχείου σας, θα το λειτουργήσουμε με κάποιο απο τα brand μας, θα φέρουμε την αριστεία, την εκπαίδευση και την τεχνογνωσία και την τεχνολογία που διαθέτουμε. Στη συνέχεια φέρνουμε τη δύναμη διανομής που προσφέρει ένας τουρ οπερέιτορ, όμως πάντα θα υπάρχει χώρος και για ανεξάρτητα ξενοδοχεία». 

Thomas Cook: Δεν αναμένουμε περισσότερους τουρίστες φέτος στην Ελλάδα

Ωστόσο, η απογοητευτική περασμένη χρονιά και το χρέος του οργανισμού, οδήγησε σε μείωση του αριθμού θέσεων και κλινών που δέσμευσε για φέτος, επομένως και στον αριθμό των προπληρωμένων πακέτων διακοπών που προσφέρει στην αγορά, με σκοπό να μειωθούν τα κόστη. «Οι κρατήσεις μέχρι στιγμής βρίσκονται σε αντιστοιχία με τη μειωμένη χωρητικότητα, δηλαδή φέτος πωλούμε λιγότερα πακέτα διακοπών», είπε ο κ. Child, προβλέποντας οτι δεν θα υπάρξει αύξηση των τουριστών που θα διακινήσει αυτή τη χρονιά στην Ελλάδα.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η απόφαση πώλησης των κερδοφόρων αεροπορικών εταιριών του ομίλου, ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ρευστότητα για αποπληρωμή των χρεών και υλοποίηση της νέας στρατηγικής επένδυσης στα επώνυμα ξενοδοχεία του. Χρειαζόμαστε τις αεροπορικές θέσεις, όμως δεν χρειάζεται να είναι στην ιδιοκτησία μας, είπε ο εκπρόσωπος της Thomas Cook.

«Έχουμε ένα μεγάλο χρέος. Αυτό σημαίνει οτι δε μπορούμε να προβούμε σε αλλαγές όσο σύντομα θα θέλαμε στα ξενοδοχεία, δε μπορούμε να ψηφιοποιήσουμε τις επιχειρήσεις μας, δε μπορούμε να περάσουμε στο διαδίκτυο και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία στην εμπειρία διακοπών που προσφέρουμε. Επίσης δε μπορούμε να κάνουμε τις επιχειρήσεις μας πιο αποτελεσματικές γιατί αυτό κοστίζει», δήλωσε ο κ. Child. 

Επιπλέον, καταγράφεται τάση για ταξίδια εκτός της ΕΕ σε όλες τις αγορές της Thomas Cook, αρνητική συγκυρία λόγω της ισοτιμίας με το ευρώ για τους Σουηδούς και τους Βρετανούς, ανταγωνισμός από την Tουρκία που προσφέρει φθηνότερες διακοπές σε ξενοδοχεία με αναβαθμισμένο προϊόν, ενώ επανέρχονται δυναμικά η Τυνησία και η Αίγυπτος.

«Αυτό που κάνει η Τουρκία επενδύοντας στην αναβάθμιση των ξενοδοχείων προσπαθούμε να κάνουμε και στην Ελλάδα, να αναβαθμίσουμε το απόθεμα ξενοδοχείων ώστε να έχουμε επαναλαμβανόμενους επισκέπτες οι οποίοι θα προτίθενται να καταβάλλουν το επιπλέον κόστος σε σύγκριση με την Τουρκία και την Τυνησία. Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα όμως πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε το επίπεδο ξενοδοχειακών υποδομών και υπηρεσιών», τόνισε ο κ. Child.

Υπογράμμισε δε οτι η Ελλάδα χρειάζεται να εισάγει την καινοτομία στο προσφερόμενο προϊόν της, να βελτιώσει τις υποδομές, να επενδύσει αρκετά στο να διασφαλίσει ότι όταν οι τουρίστες που φθάνουν στο αεροδρόμιο τυγχάνουν θερμής υποδοχής στη χώρα καθώς και στη δημιουργία αθλητικών υποδομών ή aquaparks, ενυδρείων, ζωολογικών κήπων, πάρκων για σαφάρι κτλ. Χρειάζεται επίσης να διασφαλίσει οτι ο πολιτιστικός της πλούτος είναι ελκυστικός για επισκέψεις, με προσωπικό που μιλά ξένες γλώσσες.

Ο κ. Child επισήμανε ακόμα ότι η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία χρειάζεται να εφαρμόσει ένα νέο κόνσεπτ φιλοξενίας με σκοπό να κεφαλαιοποιήσει τις δυνατότητες του τουρισμού από τις μεγάλες αγορές της Ινδίας και της Κίνας, καθώς μέχρι στιγμής οι αριθμοί αφίξεων βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τις δυνατότητες των 2 αυτών αγορών. 

Όσον αφορά το Brexit, είπε οτι είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι επιπτώσεις του στα ταξίδια. Καταγράφεται ήδη μειωμένη ζήτηση μέχρι και το Μάρτιο και παρατηρείται μια στάση αναμονής των Βρετανών για τις εξελίξεις αλλά και για το πως θα διαμορφωθεί η ισοτιμία της λίρας σε σχέση με το ευρώ.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα