Αλέξανδρος Βασιλικός: ΞΕΕ - HOTREC: Οι 5 προτεραιότητες για τον κλάδο της φιλοξενίας στην ΕΕ

08 May 2019, 10:57 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

ΞΕΕ - HOTREC: Οι 5 προτεραιότητες για τον κλάδο της φιλοξενίας στην ΕΕ

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σημαντικά ζητήματα και προκλήσεις στον κλάδο της φιλοξενίας στα οποία οφείλει να δώσει έμφαση το ευρωκοινοβούλιο εν όψει της νέας θητείας του, και τα οποία περιλαμβάνονται στο White Paper της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής (HOTREC), συζητήθηκαν σε εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) στην Αθήνα με τη συμμετοχή της HOTREC και τριών υποψήφιων ευρωβουλευτών από την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ανοίγοντας την εκδήλωση επισήμανε ότι η συμμετοχή του κλάδου της φιλοξενίας στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών έχει κρίσιμη σημασία καθώς το μέλλον του ελληνικού τουρισμού περνά από τις Βρυξέλλες. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, μόνο η ενεργητική συμμετοχή, οι συμμαχίες και οι συνέργειες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος (πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, online travel agents, ταυτότητα του ενιαίου προορισμού Destination Europe) πρέπει να εκφραστούν μέσα από ενιαίες ευρωπαϊκές πολιτικές που θα στηρίζουν τον ευρωπαϊκό κλάδο φιλοξενίας, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή οικονομία, υπογράμμισε.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κλάδος μετρά 12 εκατ. εργαζομένους, δηλαδή το 80% του εργατικού δυναμικού στην ΕΕ, και μόνο την τελευταία τετραετία δημιούργησε 1,6 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Η συμβολή του κλάδου της φιλοξενίας στην ευρωπαϊκή οικονομία ανέρχεται σε 460 δις. ευρώ, συνεισφέροντας 126 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Ο κ. Jens Zimmer Christensen, πρόεδρος της HOTREC η οποία εκπροσωπεί 2 εκατ. επιχειρήσεις εκ των οποίων το 90% μικρομεσαίες, τόνισε ότι σε ένα σημείο καμπής της ΕΕ εν όψεις των ευρωεκλογών, το καθήκον της Συνομοσπονδίας είναι να διασφαλίσει ένα κοινό μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού.

Οι 5 στρατηγικές προτεραιότητες στην Ευρώπη

Οι 5 στρατηγικές προτεραιότητες του κλάδου της φιλοξενίας στην Ευρώπη, στις οποίες συσπειρώνονται οι φορείς της ευρωπαϊκής φιλοξενίας και χρειάζεται να μπουν ψηλά στην ατζέντα του ευρωπαϊκού δημόσιου διαλόγου στη νέα θητεία του ευρωκοινοβουλίου (2019-2014), όπως προβλέπονται στο White Paper της HOTREC, είναι οι ακόλουθες…

1. Συνεργατική Οικονομία | Οι ενέργειες για καθορισμένη πολιτική της ΕΕ χρειάζεται να συνεχισθούν. Εφαρμογή των ενεργειών που αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018 για να προωθηθεί ο στόχος για αειφόρο και υπεύθυνο τουρισμό.

2. Καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο | Χρειάζεται νέος τρόπος θεώρησης του επικουρικού ρόλου και άσκηση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ. 

3. Ψηφιακός κόσμος | Αναθεώρηση  του ρυθμιστικού πλαισίου της Ε.Ε. για να αναγνωρισθούν οι ευθύνες των πλατφορμών και των ΟΤΑ΄s και να εξασφαλισθεί  μια πιο δίκαιη και πιο ισορροπημένη ψηφιακή ενιαία αγορά

4. Πολιτική στο φαγητό | ενίσχυση εθελοντικών πρωτοβουλιών στη διατροφή στι3 τοπικές υπηρεσίες εστίασης παρά οριζόντια ευρωπαϊκή νομοθεσία

5. Δημόσιες σχέσεις/ Δεξιότητες | Να γίνει ο αγώνας κατά της έλλειψης δεξιοτήτων μια πραγματικά ευρωπαϊκή υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι κενές θέσεις εργασίας στο σύνολο της απασχόλησης στην ΕΕ κυμαίνεται στο 1,7%, στον κλάδο της φιλοξενίας και της εστίασης το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 7,4% στην Ελλάδα, στο 3% στο Βέλγιο και στο 4,4% στη Γερμανία.

Σε πάνελ που ακολούθησε μεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών Έλενας Κουντουρά (ΣΥΡΙΖΑ), Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) και Εύας Καϊλή (ΚΙΝ.ΑΛ), συζητήθηκαν λύσεις που θα επιδιώξουν να προωθήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο εάν εκλεγούν.

Οι υποψήφιες συζήτησαν τρόπους διαχείρισης προκλήσεων που άπτονται της ραγδαίας εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) και του πλαισίου φορολόγησης της αγοράς, της διάδοσης των μεγάλων online τουριστικών γραφείων (Booking.com) με χαρακτηριστικά μονοπωλίου, καθώς και άλλα ζητήματα όπως η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα