Επιμόρφωση ξεναγών T-GUIDE στην Ελλάδα

13 Nov 2017, 07:29 | Με τα μάτια του ξεναγού

TornosNews.gr

Επιμόρφωση ξεναγών T-GUIDE στην Ελλάδα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το εξειδικευμένο σεμινάριο επιμόρφωσης επτά επαγγελματιών ξεναγών της Ελλάδας από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Μύκονο πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 12/11/2017 από τις πιστοποιημένες εκπαιδεύτριες ξεναγών της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων Ξεναγών (FEG), Έφη Καλαμπουκίδου και Αναστασία Γαιτάνου.

Το T-GUIDE project ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία εννέα οργανώσεων που υποστηρίχθηκαν από το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Leonardo Da Vinci το 2013-2015. Ένας από τους εταίρους του προγράμματος ήταν και FEG.

Η πρωτοβουλία αυτή αντιμετωπίζει δύο από τις σημερινές σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις: 

-αύξηση των ευκαιριών στην αγορά εργασίας για τον ξεναγό και αύξηση της κοινωνικής ένταξης ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες.

Στόχος του προγράμματος «T-GUIDE» είναι να υποστηρίξει τους επαγγελματίες ξεναγούς να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε άτομα με νοητική στέρηση ή / και μαθησιακές δυσκολίες. Η ομάδα-στόχος του προγράμματος είναι οι ξεναγοί, στους οποίους προσφέρεται η ευκαιρία να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και επαγγελματικά προσόντα. 

Οι ειδικευμένοι ξεναγοί έχουν ήδη γνώση των τεχνικών ξενάγησης και πολλών άλλων δεξιοτήτων, δηλαδή γνωρίζουν πώς να παρουσιάζουν και να επικοινωνούν, έχουν διδακτικές και ρητορικές δεξιότητες και γνωρίζουν τις λεκτικές και μη λεκτικές τεχνικές επικοινωνίας. Ξέρουν πώς να διαχειρίζονται ομάδες και χρόνο να κατανοούν τη δυναμική των ομάδων και τη διαχείριση των κρίσεων.

Η επιμόρφωση του σεμιναρίου «T-GUIDE» δίνει πρόσθετα προσόντα στους επαγγελματίες ξεναγούς ανά την Ευρώπη.

Η FEG σε συνεργασία με το ΕΝΑΤ (Ευρωπαικό Δίκτυο Προσβάσιμου Τουρισμού) έχουν αναπτύξει εκπαιδευτικές ενότητες σε 4 στάδια - με e-learning, γραπτό τεστ, μάθημα στην τάξη και τέλος πρακτική άσκηση σε ξενάγηση - που είναι ήδη από το 2016 διαθέσιμες σε μεγάλο αριθμό ξεναγών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η μετεκπαίδευση του ξεναγού θα δώσει ξεναγήσεις προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των ατόμων με νοητική στέρηση και θα τους εξοπλίσει με δεξιότητες για να εξυπηρετήσουν αυτές τις ομάδες επισκεπτών.

Μέχρι στιγμής η επιμόρφωση ξεναγών "T-GUIDE" έχει προσφερθεί δύο φορές στην Μεγ. Βρετανία (Λονδίνο και Σκωτία), στην Αυστρία, στην Τσεχία, ενώ στις 12.11.17 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά στην Θεσσαλονίκη. Επίσης σε λίγες ημέρες έχει προγραμματιστεί να διοργανωθεί και στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας σε πιστοποιημένους ξεναγούς από διάφορες χώρες-μέλη της FEG.

Η αίθουσα κι ο εξοπλισμός για την πραγματοποιήση του σεμιναρίου των ξεναγών στη Θεσσαλονίκη ήταν μια ευγενική προσφορά της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης.

Οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος αυτού σε ξεναγήσεις είναι τα άτομα με νοητική στέρηση ή / και μαθησιακές δυσκολίες, των οποίων οι ειδικές ανάγκες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την παροχή ασφαλών, άνετων και ευχάριστων εμπειριών στον τουρισμό.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα