Κομίζω γλαύκας εις Αθήνας

10 Nov 2017, 09:56 | Με τα μάτια του ξεναγού

TornosNews.gr

Κομίζω γλαύκας εις Αθήνας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Γράφει ο Θερσίτης (*)

Με έκπληξη διάβασα σήμερα ότι οι Περιφέρειες σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Υπουργείο Τουρισμού οργανώνουν εκδήλωση προώθησης του προσκυνηματικού τουρισμού.

Σύμφωνα με δηλώσεις, «Στόχος της διαπεριφερειακής εκδήλωσης, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η κοινή παρουσίαση, για πρώτη φορά, της διαδρομής του Αποστόλου Παύλου σε όλη την Ελλάδα, ως ένα ενιαίο θεματικό τουριστικό προϊόν θρησκευτικού περιεχομένου.»

Εκ πρώτης όψεως το νέο ακούγεται ενδιαφέρον και σημαντικό. Κοινή δράση του κεντρικού κράτους, των περιφερειών και της  εκκλησίας για την προώθηση ενός τουριστικού προϊόντος το οποίο φαίνεται ότι για πρώτη φορά παρουσίαζεται ως αντικείμενο θεματικού τουρισμού.

Είναι όμως έτσι;

Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου αποτελούν εδώ και δεκαετίες ένα από τα κύρια πακέτα εκδρομών στην Ελλάδα.

Τουριστικά γραφεία με έδρα την Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις οργανώνουν, προωθούν και εκτελούν εκδρομές προσκυνηματικού τουρισμού. 

Ορισμένα γραφεία μάλιστα έχουν ειδικευτεί ακριβώς σε αυτό το είδος εκδρομών. 

Οι εκδρομές αυτές καλύπτουν, μέσα στα πλαίσια του δυνατού, όλες τις περιοχές που επισκέφτηκε ο Απόστολος των Εθνών και τα μνημεία που σχετίζονται με τα ταξίδια του.

Τα ταξίδια του Αποστόλου Παύλου και η ιστορία της εποχή του αποτελούσαν μέρος της διδακταίας ύλης στις Σχολές Ξεναγών του Ε.Ο.Τ. Ενώ στις εκδρομές των Σχολών πάντοντε συμπεριλαμβάνοταν και τα σχετικά μνημεία και χώροι. Κάθε απόφοιτος των σχολών ξεναγών και διπλωματούχος ξεναγός είχε λοιπόν ενιαία αντίληψη του θέματος και τις γνώσεις για να ξεναγήσει επαρκώς τους επισκέπτες-προσκυνητές. 

Επιπλέον πολλοί επαγγελματίες ξεναγοί έχουν ειδικευτεί σε αυτό το θεματικό τουριστικό προϊόν  και εδώ και δεκαετίες ξεναγούν επισκέπτες  από όλο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία. 

Με έκπληξη, λοιπόν, διάβασα ότι «για πρώτη φορά» γίνεται κοινή παρουσίαση του θέματος. Και η έκπληξη είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί  ο  Ε.Ο.Τ. είχε εκδόσει ένα μικρό τόμο το 2003 με τίτλο «Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα» όπου γινόταν ακριβώς ενιαία παρουσιάση του θέματος.

Ελπίζω ότι στην εκδήλωση που θα γίνει θα έχουν κληθεί και εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων και των ξεναγών έτσι ώστε να μεταδώσουν την εμπειρία που έχουν αποκομίσει μέσα από την πολύχρονη προώθηση  αυτής της συγκεκριμένης θεματικής 

Ελπίζω επίσης  ότι το κράτος και η εκκλησία θα σταθούν αρωγοί στην ελληνική τουριστική βιομηχανία και όχι ανταγωνιστικά για το συμφέρον όλων.

Πηγή της δήλωσης είναι η ανάρτηση στο Ιστολόγιο Ανασκαφή 

 http://anaskafi.blogspot.gr/2017/11/blog-post_44.html

(*) Ο Θερσίτης είναι ξενανός
Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα