Όργιο παράνομων ξεναγήσεων και στην Κύπρο

30 Oct 2017, 09:53 | Με τα μάτια του ξεναγού

TornosNews.gr

Όργιο παράνομων ξεναγήσεων και στην Κύπρο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι παράνομες ξεναγήσεις δεν αποτελούν μόνο ελλαδικό φαινόμενο, καθώς όργιο πειρατίας στις ξεναγήσεις τουριστών έχει καταγγείλει και ο Σύνδεσμος Αδειούχων Ξεναγών Κύπρου, ζητώντας την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.

Όπως ανέφερε ο Σύνδεσμος, και την εφετινή σεζόν καθημερινά χιλιάδες ανυποψίαστοι επισκέπτες ξεναγήθηκαν από άτομα που δηλώνουν “ξεναγοί” χωρίς βεβαίως να έχουν εξασφαλίσει την άδεια ξεναγού από τον ΚΟΤ σύμφωνα με τους Περί Γραφείων Τουρισμού και Ταξιδιών και Ξεναγών Νόμους του 1995(41(I)1995).

Κάποια τουριστικά πρακτορεία, όπως επισημαίνει, για να κερδοσκοπήσουν προφανώς, δεν χρησιμοποιούν αδειούχους ξεναγούς του ΚΟΤ ώστε να στέλνουν συνοδούς, κατά κανόνα ανειδίκευτους υπαλλήλους των γραφείων τους, να ταξιδεύουν με ομάδες τουριστών.

Στην επιστολή προς τον ΚΟΤ, οι ξεναγοί της Κύπρου κατέθεσαν και τα προβλήματα από τις παράνομες ξεναγήσεις, αναφέροντας:

 "Νομικά ζητήματα

Οι εκδρομές αυτές εγείρουν διάφορα νομικά ζητήματα σε σχέση με τα πρόσωπα, που οργανώνουν και διεξάγουν τις εκδρομές:

1) Δηλώνεται στον Φόρο Εισοδήματος το εισόδημα;

2) Πληρώνουν φόρο γι΄ αυτό;

3) Έχουν τις απαιτούμενες άδειες εργασίας;

4) Καταβάλλουν εισφορές στα ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων;

Ως αποτέλεσμα τα δημόσια ταμεία χάνουν ένα απροσδιορίστου ύψους έσοδο, το οποίο σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ζητήματα ασφάλειας και υγείας

Υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με την υγεία:

1) Τα πρόσωπα που καθοδηγούν τις εκδρομές έχουν οποιαδήποτε εκπαίδευση στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας;

2) Έχουν εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες;

Υπάρχουν ζητήματα σε σχέση και με την ασφάλεια των επισκεπτών:

Πολλοί επιτήδειοι σε συνεργασία με τουριστικά γραφεία, είτε μεμονωμένα είτε μέσω ιστοσελίδας ή στημένοι στα ξενοδοχεία, οργανώνουν ξεναγήσεις είτε με μίνι βαν είτε με αυτοκίνητα, τα λεγόμενα Private Tours, που είναι παράνομα, γιατί τα οχήματά τους είναι αποκλειστικά για ιδιωτική χρήση και δεν έχουν άδεια ”Τ” ή “ΛΔΧ” για να προσφέρουν τουριστικές υπηρεσίες.

Ως αποτέλεσμα προσφέρονται τουριστικές υπηρεσίες χωρίς καμία ασφάλιση των επισκεπτών σε περίπτωση ατυχήματος.

 Το εντυπωσιακό είναι ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο ελέγχου, αφού δεν λειτουργεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους, ανεξάρτητα αν νόμοι απαγορεύουν ρητά τέτοιου είδους ξεναγήσεις.

Ποιος βγαίνει κερδισμένος τελικά από αυτήν την απορρύθμιση;

Μόνο τα εμπορικά συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματιών του τουρισμού από το εξωτερικό, οι οποίοι βεβαίως και θα μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους, εις βάρος του οικονομικού συμφέροντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Αντιθέτως, τεράστια είναι η ζημιά, όχι μόνο για την εθνική οικονομία λόγω της απώλειας φορολογικών εσόδων και της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, αλλά επίσης και κυρίως για τη διεθνή εικόνα της Κύπρου και του κυπριακού πολιτισμού.

Έτσι πραγματοποιείται το όνειρο των μεγάλων Tour Operators της Κύπρου, να μην υπάρχουν επαγγελματίες και εκπαιδευμένοι ξεναγοί, ώστε να στέλνουν συνοδούς, κατά κανόνα ανειδίκευτους υπαλλήλους των γραφείων τους, να ταξιδεύουν με ομάδες τουριστών.

Πώς θα ξεναγούν αυτοί οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την αρχαία και σύγχρονη Κύπρο; Ή απλά θα την κοροϊδεύουν προσπαθώντας να καλύψουν την άγνοιά τους, όπως κάνουν όλα αυτά τα χρόνια οι παράνομοι ξεναγοί;

Η εικόνα του ειδικευμένου ξεναγού κινδυνεύει να επηρεαστεί αρνητικά από τη συμπεριφορά των αναρμόδιων προσώπων που λειτουργούν χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τα πρότυπα ποιότητας και εμπορίας.

Πολλοί από αυτούς μαθαίνουν για την ιστορία της Κύπρου από τους τουριστικούς οδηγούς που μπορεί να διαβάσει ο καθένας. Προσπαθούν να μπαίνουν και στους αρχαιολογικούς χώρους και να ξεναγούν, ενώ δεν επιτρέπεται. Ένας Θεός ξέρει τι λένε για μας, για την Κύπρο, για έναν τόπο που είναι παραμεθόριος και δεν πρέπει να αφήνεται η ιστορία του τόπου μας στα χέρια ανειδίκευτων ανθρώπων.

Είναι γνωστό ότι οι επισκέπτες βλέπουν μια χώρα μέσα από τα μάτια του ξεναγού τους. Όμως, όταν ξεναγός μπορεί να γίνει ο καθένας, με απροσδιόριστες γνώσεις και ικανότητες, τι τουριστικό προϊόν θα προσφέρει η Κύπρος στους επισκέπτες της;

Η ιστορία και ο πολιτισμός μας, όπως και η ευαίσθητη γεωπολιτική θέση της Κύπρου, αποτελούν τον κύριο λόγο, ώστε να προβάλλεται η χώρα μας από τους ξεναγούς, οι οποίοι έχουν ειδικά εκπαιδευτεί από ημικρατικό φορέα για αυτό το επάγγελμα, το οποίο θεωρείται από μας λειτούργημα και χρειάζεται μεράκι και αγάπη!

Οι ξεναγοί του ΚΟΤ συγκαταλέγονται στους αφανείς ήρωες της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας. Ευγενικοί και χαμογελαστοί υπομένουν με περισσή στωικότητα κάθε είδους παράλογη απαίτηση ή απροσδόκητη ερώτηση και είναι πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούν σε πάσης φύσεως καιρικές συνθήκες προκειμένου να ξεναγήσουν τους τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη, στους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Κύπρου, με την ελπίδα πως όταν αυτοί αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους, θα έχουν πάρει μαζί τους μερικές σταγόνες από τη δική μας ιστορία!

Ζητούμε τη διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά πόσον έχουν όσοι προβάλλονται και δημοσίως το δικαίωμα να διοργανώνουν και να εκτελούν τις εκδρομές για ιδιώτες και γκρουπ στην Κύπρο, και τον τρόπο αμοιβής τους, έκδοση νόμιμων παραστατικών και φορολόγησή τους από το κράτος.

Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν (ιστοσελίδες, φυλλάδια που μοιράζουν σε όλα τα ξενοδοχεία, πινακίδες ιδιωτικών οχημάτων με τα οποία εκτελούνται εκδρομές και φωτογραφίες παράνομων ξεναγών εν ώρα εργασίας) για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει τέλεση ποινικού αδικήματος και εάν υπάρχει ένα ή περισσότερα ύποπτα πρόσωπα των οποίων η ταυτότητα μπορεί να βεβαιωθεί και για τα οποία μπορεί να απαγγελθεί κατηγορία».

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα