40 σπουδαστές στη Σχολή Ξεναγών Αθήνας - Τί προβλέπει η προκήρυξη

02 Aug 2017, 06:56 | Με τα μάτια του ξεναγού

TornosNews.gr

40 σπουδαστές στη Σχολή Ξεναγών Αθήνας - Τί προβλέπει η προκήρυξη

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία δίνεται η έγκριση λειτουργίας της Σχολής Ξεναγών Αθήνας για την εκπαιδευτική περίοδο 2017-2018, ενώ προκηρύσσεται η εισαγωγή σαράντα (40) σπουδαστών στη Σχολή.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σχολές Ξεναγών είναι μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές σχολές διάρκειας δύο (2) εκπαιδευτικών ετών.Η φοίτηση στη Σχολή Ξεναγών παρέχεται δωρεάν και είναι υποχρεωτική για το σύνολο του εκπαιδευτικού προγράμματος. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κατά τις πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με την απόφαση, στις Σχολές Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον πληρούν τους όρους της προκήρυξη, αλλοδαποί υπήκοοι κρατών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον διαμένουν νομίμως στη χώρα και πληρούν τους όρους της προκήρυξης καθώς και οι υποψήφιοι υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός Ελλάδας όσο και οι υποψήφιοι υπήκοοι κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα και να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού γλωσσομάθειας της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Π/Ο.

Οι προκηρυσσόμενες θέσεις για εισαγωγή σπουδαστών σε κάθε Σχολή, καλύπτονται σε ποσοστό 70% από αποφοίτους Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και σε ποσοστό 30% από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν, πρέπει να έχουν πιστοποιημένη άριστη γνώση επιπέδου T2/C2, τουλάχιστον μιας (πέραν της ελληνικής) ξένης γλώσσας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Παράρτημα Ι «Πιστοποίηση ξένης γλώσσας» (ΜΕΡΟΣ Α: ΑΓΓΛΙΚΑ-ΓΑΛΛΙΚΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ-ΙΤΑΛΙΚΑ-ΙΣΠΑΝΙΚΑ-ΡΩΣΙΚΑ, ΜΕΡΟΣ Β: ΛΟΙΠΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ) του παρόντος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από δημόσια αρχή είτε ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή στο Υπουργείο Τουρισμού (Διεύθυνση Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Τμήμα Ανωτέρων Σχολών και Σχολών Ξεναγών, Λ. Αμαλίας 12, Τ.Κ. 10557, Αθήνα), αίτηση σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙΙ, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά της παραγράφου 3 σε ευκρινή φωτοαντίγραφα (βλ. Παράρτημα ΙΙ), από την Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017 έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017.

Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις που θα αποσταλούν με συστημένη επιστολή γίνονται δεκτές, εφόσον η αποστολή τους γίνει μέσα στην παραπάνω οριζόμενη προθεσμία, ήτοι από 28/8/2017 μέχρι και 15/9/2017, σύμφωνα με την σφραγίδα ταχυδρομείου επί του φακέλου.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Ειδικά για την κατηγορία των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην αίτηση δηλώνεται υποχρεωτικά από τους υποψηφίους η κατηγορία εκπαίδευσης, βάσει της οποίας επιθυμούν να μοριοδο-τηθούν. Σε περίπτωση που υποψήφιος απόφοιτος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν δηλώσει την κατηγορία εκπαίδευσης βάσει της οποίας επιθυμεί να μοριοδοτηθεί ή υποβάλλει αίτηση προκειμένου να μοριοδοτηθεί και για τις δύο κατηγορίες εκπαίδευσης, αποκλείεται από την διαδικασία επιλογής.

Η αίτηση συνοδεύεται από δικαιολογητικά, ως ακολούθως:

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ Ή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 

•    Ευκρινές φωτοαντίγραφο απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου ή άλλου ισότιμου σχολείου ή αποδεικτικό τίτλου σπουδών που θα εκδίδεται από την σχολική μονάδα του υποψηφίου. Προκειμένου για τίτλο σπουδών που έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή, απαιτείται επιπλέον επίσημη μετάφραση αυτού καθώς και βεβαίωση αντιστοιχίας και αναγωγής βαθμολογίας από την αρμόδια Αυτοτελή Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων - Τμήμα Σπουδών, Προγραμμάτων, Οργάνωσης και Μαθητικών Θεμάτων, τηλ. 210-3442263 ή από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η αναγωγή του Γενικού Μέσου Όρου βαθμολογίας γίνεται στην 20βαθμη κλίμακα (ο Γενικός Μέσος Όρος σε δεκαδικό).

•    Ευκρινές φωτοαντίγραφο Δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ (σελίδες που ανα-φέρονται ο αριθμός και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου).

•    Ευκρινές φωτοαντίγραφο τίτλου άριστης γνώσης ξένης(ων) γλώσσας(ών) και επίσημη μετάφραση αυτού

Σημείωση: Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Τουρισμού «Τροποποίηση Κανονισμού Λειτουργίας Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού», υποψήφιοι για εισαγωγή στη Σχολή Ξεναγών Αθήνας εκπαιδευτικής περιόδου 2017-2018, οι οποίοι είχαν επιτύχει στις εξετάσεις ξένων γλωσσών του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε με απόφαση Δ.Σ. ΟΤΕΚ, για την εισαγωγή σπουδαστών στις Σχολές Ξεναγών Αθήνας και Θεσσαλονίκης του πρώην ΟΤΕΚ, δεν υποχρεούνται στην προσκόμιση δικαιολογητικών απόδειξης της άριστης γνώσης ξένων γλωσσών.

Οι γλώσσες στις οποίες έχουν επιτύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις του ΟΤΕΚ (επικύρωση αποτελεσμάτων με την υπ’ αρ. 22/Συνεδρ.2η/9.1.2013 απόφαση ΟΤΕΚ) μοριοδοτούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας προκήρυξης.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

•    Για την απόδειξη της πολυτεκνίας ή της τριτεκνίας [μέλη πολύτεκνων/τρίτεκνων οικογενειών (γονείς και τέκνα)], Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης του Δήμου, πρόσφατης έκδοσης ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, επίσημα μεταφρασμένο.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

•    Ευκρινές φωτοαντίγραφο πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που στο πτυχίο δεν ανα-γράφεται αριθμητικά ο βαθμός πτυχίου υποβάλλεται υποχρεωτικά σχετικό πιστοποιητικό του Πανεπιστημίου. Προκειμένου για τίτλο σπουδών που έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή, απαιτείται επιπλέον επίσημη μετάφραση αυτού καθώς και πράξη αναγνώρισης από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (Αγίου Κωνσταντίνου 54, Αθήνα) για την ισοτιμία αυτού.

•    Ευκρινές φωτοαντίγραφο Δελτίου αστυνομικής ταυ-τότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ (σελίδες που αναφέρονται ο αριθμός και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου).

•    Ευκρινές φωτοαντίγραφο τίτλου άριστης γνώσης ξένης(ων) γλώσσας(ών) και επίσημη μετάφραση αυτού

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

•    Ευκρινές φωτοαντίγραφο τίτλου σπουδών (μεταπτυ-χιακό, διδακτορικό). Προκειμένου για τίτλο σπουδών που έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή, απαιτείται επιπλέον και πράξη αναγνώρισης από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (Αγίου Κων-σταντίνου 54, Αθήνα) για την ισοτιμία αυτού.

•    Ευκρινές φωτοαντίγραφο τίτλου σπουδών (πτυχίο) των τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων της αλλοδαπής (Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας και Αρ-χαιολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Ιστορίας και Εθνολογίας). Σε περίπτωση που στο πτυχίο δεν αναγράφεται αριθμητικά ο βαθμός πτυχίου υποβάλλεται υποχρεωτικά σχετικό πι-στοποιητικό του Πανεπιστημίου. Προκειμένου για τίτλο σπουδών που έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή, απαιτείται επιπλέον επίσημη μετάφραση αυτού καθώς και πράξη αναγνώρισης από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (Αγίου Κωνσταντίνου 54, Αθήνα) για την ισοτιμία και αντιστοιχία αυτού.

•    Για την απόδειξη της πολυτεκνίας ή της τριτεκνίας [μέλη πολύτεκνων/τρίτεκνων οικογενειών (γονείς και τέκνα)], Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης του Δήμου, πρόσφατης έκδοσης ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, επίσημα μεταφρασμένο.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΚΡΑΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Τόσο για τους υποψήφιους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός Ελλάδας όσο και για τους υποψήφιους υπηκόους κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, φωτοαντίγραφο πιστοποιητικού γλωσσομάθειας της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Γ1/Π, ή φωτοαντίγραφο τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής.

Για την απόδειξη της νόμιμης διαμονής τους, οι υπ-κοοι κρατών μελών της Ε.Ε. και οι υπήκοοι κρατών εκτός Ε.Ε. υποβάλλουν δικαιολογητικά ως ακολούθως:

•    Πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, θα πρέπει να προσκομίσουν άδεια διαμονής ως μέλη οικογένειας πολιτών τρίτων χωρών σε ισχύ ή δελτίο διαμονής ως μέλη οικογένειας Έλληνα ή πολίτη της Ε.Ε. ή βεβαίωση υποβολής δικαιο-λογητικών τύπου Α' σε ισχύ ή ειδική βεβαίωση νόμιμης διαμονής σε ισχύ.

•    Πολίτες τρίτων χωρών που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, θα πρέπει να προσκομίσουν άδεια διαμονής σε ισχύ που έχει εκδοθεί για έναν από τους λόγους που προβλέπονται στον ν.4251/2014, όπως ισχύει, ή Δελτίο διαμονής ή Δελτίο μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη της Ε.Ε. ή βεβαίωση υποβολής δικαιολογητικών τύπου Α' σε ισχύ ή ειδική βεβαίωση νόμιμης διαμονής σε ισχύ.

•    Οι ομογενείς (Αλβανίας, πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κ.τ.λ) θα γίνονται δεκτοί, εφόσον προσκομίσουν «Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς» (δελτίο της Αστυνομίας με αριθμό αδείας και ακριβή καθορισμό της διάρκειας παραμονής) ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό δικαιολογητικό προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις. Όσοι από τους ομογενείς δεν υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένοι με το προηγούμενο δελτίο (π.χ. Αμερικής, Τουρκίας) θα πρέπει να προσκομίσουν επίσημο ισχυρό έγγραφο από Πρεσβεία, Υπουργείο Εσωτερικών κ.τ.λ. ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό δικαιολογητικό προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.

•    Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες στα δικαιολογητικά των αλλοδαπών υποψηφίων παρατηρούνται διαφορές μετά από σύγκριση (π.χ. διαφορετικοί χαρακτήρες, εξελ-ληνισμένα ονόματα κ.τ.λ.), οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώνεται η ταυτοπροσωπία τους. Ευνόητο είναι ότι στις ως άνω περιπτώσεις, θα πρέπει τα στοιχεία των υποψηφίων συ-γκρινόμενα να συγκλίνουν στο σύνολο τους (π.χ. όνομα πατέρα, μητέρας κ.τ.λ.).

• Υποψήφιοι υπήκοοι κρατών μελών της Ε.Ε. οφείλουν να προσκομίσουν Βεβαίωση Εγγραφής πολιτών της Ε.Ε. (ευκρινές φωτοαντίγραφο) ή έγγραφο πιστοποίησης μό-νιμης διαμονής πολίτη κράτους - μέλους της Ε.Ε.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Οι επιλεγέντες υποχρεούνται σε διάστημα πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων να υποβάλουν στη Σχολή αίτηση εγγραφής, συνοδευόμενη από δικαιολογητικά, ως ακολούθως:

•    Ευκρινές φωτοαντίγραφο Δελτίου αστυνομικής ταυ-τότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ (σελίδες που αναφέρονται ο αριθμός και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου).

•    Δύο (2) πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες τύπου ταυτότητας

Οι θέσεις των επιλεγέντων που δεν θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία εγγραφής τους εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας θα καλύπτονται από τους επόμενους στη σειρά κατάταξης μορίων ανά κατηγορία εκπαίδευσης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Σχολών Ξεναγών περιλαμβάνει:

α) 945 διδακτικές ώρες θεωρητικής διδασκαλίας και επισκέψεων στα μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους της έδρας της Σχολής β) 65 ημέρες εκπαιδευτικών εκδρομών

γ) 4 εργασίες-ξεναγήσεις

δ) γραπτές εξετάσεις

ε) προφορικές διπλωματικές εξετάσεις.

Οι σπουδαστές υποχρεούνται στην πιστή τήρηση του Κανονισμού Σπουδών των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού.

Στους σπουδαστές που έχουν συμμετάσχει επιτυχώς στις γραπτές και προφορικές διπλωματικές εξετάσεις, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών, χορηγείται Δίπλωμα, με το οποίο μπορούν να αποκτήσουν βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού για όλη την Ελλάδα.

 Δείτε όλη την ΚΥΑ στο επισυναπτόμενο αρχείο

 

Επισυναπτόμενα Αρχεία
Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα