«Φλόριντα της Ευρώπης»  με την Τουρκία απέναντι;

29 Sep 2022, 02:07 | ΑΠΟΨΗ

Πάνος Θωμάκος

«Φλόριντα της Ευρώπης»  με την Τουρκία απέναντι;

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η συζήτηση για την προοπτική να μετατραπεί η χώρα μας σε «Φλόριντα της Ευρώπης» επανήλθε φέτος μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της θερινής σεζόν αλλά και το φάσμα ενός πολύ δύσκολου χειμώνα ιδιαίτερα για την Βόρεια Ευρώπη.
Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί ότι πέρυσι το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Φλόριντα ανήλθε σε 60,761 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 50% σε σχέση με το 2011 και 100% σε σύγκριση με το 2001. Με πληθυσμό μόλις 21,8 εκατ. ανθρώπων παράγει το 4ο μεγαλύτερο ΑΕΠ μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ, το οποίο και ανέρχεται σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου εξαπλάσιο δηλαδή του ελληνικού τοιούτου...
Οπως επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής Κωνσταντίνος Χαροκόπος σε σχετικό άρθρο του, η Φλόριντα υποδέχεται σε ετήσια βάση πάνω από 126 εκατ. τουρίστες συν 12,5 εκατ. επισκέπτες από κρουαζιέρες, απασχολώντας πάνω από 1,4 εκατ. εργαζόμενους στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο. Σε σύγκριση, η Ελλάδα είχε υποδεχθεί το 2019, 31 εκατ. τουρίστες, απασχολώντας  σχεδόν 1 εκατ. εργαζόμενους στο σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών. 
Δεν παραλείπει ωστόσο να προσθέσει ο αρθρογράφος ότι το ΑΕΠ της Πολιτείας της Φλόριντα, στηρίζεται μόλις κατά 7,8% στον τουρισμό και όχι κατά 40% όπως παρουσιάζουν ορισμένοι  εγχώριοι υποστηρικτές της “τουριστικής βαριάς βιομηχανίας”.
Για παράδειγμα, ο αγροτικός τομέας συμμετέχει στο ΑΕΠ κατά 12% και σε απόλυτα μεγέθη υπερβαίνει τα $130 δισ., απασχολώντας 1,4 εκατ. πολίτες.   
Επίσης, η διαστημική και η αεροναυπηγική, συνεισφέρουν το 16% του ΑΕΠ της Πολιτείας, 46.000 επιχειρήσεις, από τον χώρο των generics, nutraceuticals και OTC φαρμάκων δραστηριοποιούνται στην Πολιτεία, μαζί με 135.000 επιχειρήσεις στον χώρο των τραπεζών, των χρηματοοικονομικών, των επενδυτικών και των ασφαλιστικών υπηρεσιών με 900.000 εργαζόμενους. 
Όπως συμπεραίνει δε, το φιλικό προς τις επενδύσεις, νομικό και φορολογικό περιβάλλον, προσελκύει σημαντικά κεφάλαια και εύπορους Αμερικανούς πολίτες ενώ το διεθνές εμπόριο της Πολιτείας της Φλόριντα, αγγίζει το 5,5% του Ακαθάριστο Προϊόν, προσεγγίζοντας τα $60 δις καθώς εξάγει μηχανές αυτοκινήτων, τηλεπικοινωνιακό υλικό, σκάφη αναψυχής, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ορυκτά, προϊόντα πετρελαίου κ.α.
Ειναι προφανες λοιπόν ότι έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέχρι να φθάσουμε σε τέτοια επίπεδα αλλά είναι επίσης σαφές ότι διαθέτουμε και κάποια σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όπως η αυθεντικότητα μας, οι μοναδικές φυσικές και κλιματολογικές ομορφιές μας, η απαράμιλλη ιστορία μας και η αρχαία ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μας.
Το πιο σημαντικό όμως εμπόδιο ίσως παραμένει η γειτονική Τουρκία με τις ιδιαιτερότητες της - για να το πούμε κομψά. Αν δεν γίνει το Αιγαίο μια πραγματική θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, οι τουριστικές αλλά και ευρύτερες οικονομικές προοπτικές μας, όπως και των γειτόνων μας, θα παραμένουν έωλες και ευάλωτες.
Ας ελπίσουμε ότι αυτό έχει γίνει κατανοητό εκατέρωθεν του Αρχιπέλαγους...

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα