Μια ακόμη σεζόν για γερά νεύρα

23 May 2022, 10:33 | ΑΠΟΨΗ

Πάνος Θωμάκος

Μια ακόμη σεζόν για γερά νεύρα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Είναι αλήθεια ότι ο εγχώριος τουριστικός κλάδος - κι οχι μόνο - περιμένει με αδημονία την φετινή καλοκαιρινή σεζόν, την πρώτη μετά την διαφαινόμενη ύφεση της πανδημίας.

Έχουν καλλιεργηθεί εύλογα μεγάλες προσδοκίες για μια «υπερ-σεζόν» με απόλυτη επαναφορά των επιδόσεων της «βαριάς βιομηχανίας» μας κι ευτυχώς αρκετές από αυτές δείχνουν να επαληθεύονται.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις τα μεγέθη της τουριστικής αγοράς έχουν επανέλθει – η και ξεπεράσει ακόμη σε μερικές περιπτώσεις – τα αντίστοιχα του 2019, της τελευταίας χρονιάς πρiν το ξέσπασμα του Covid-19 οποίος τόσο πολύ στοίχισε κι εξακολουθεί να στοιχίζει σε ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

«Τα στοιχεία φανερώνουν ότι η πλειονότητα των αεροπορικών εταιριών διπλασιάζουν ή και τριπλασιάζουν τις προγραμματισμένες θέσεις για την Ελλάδα», δήλωσε πρόσφατα η αρμόδια υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.
Επιπροσθέτως, βάσιμες προσδοκίες για μια τουριστική σεζόν ικανή να προσεγγίσει τη χρυσή χρονιά του ελληνικού τουρισμού, αυτή του 2019, όταν έσοδα και αφίξεις κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, εξέφρασαν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων φορείς του ελληνικού τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουριστικός κλάδος το 2021 συνεισέφερε στην ελληνική οικονομία 10,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 τα ταξιδιωτικά έσοδα ανήλθαν στα 18,17 δισ. ευρώ από 16 δισ. ευρώ που ήσαν το 2018.

Ειδικά η Αθήνα φέτος ποντάρει σε σημαντική άνοδο της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το 2021, με τον περιφερειάρχη Γιώργο Παττούλη να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ενθαρρυντικά μηνύματα που καταγράφονται δημιουργώντας μια αισιοδοξία για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου του 2022.

Ηδη, όπως τόνισε ο κ. Πατούλης, από τις αγορές της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Σκανδιναβίας καταγράφεται σημαντική αύξηση.

Παράλληλα, από την Αμερική κάθε εβδομάδα καταφθάνουν στην Αθήνα 3.000 και πλέον επισκέπτες , με τις απευθείας πτήσεις, που έχουν δρομολογηθεί, από Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βοστώνη κλπ.

Η Περιφέρεια μάλιστα, ήδη τρέχει καμπάνιες που επικοινωνούν την Αττική και τους νησιωτικούς προορισμούς που περιλαμβάνει η περιφέρεια και στόχος είναι όχι μόνο να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών της πρωτεύουσας αλλά να αυξηθούν και οι μέρες παραμονής τους στην Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τουριστικό εισόδημα, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Ωστόσο, ήδη από το ξεκίνημα της σεζόν τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος έχει σπεύσει να διευκρινήσει ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται για τρίτη συνεχή χρονιά σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθιστώντας τις προβλέψεις για το 2022 δύσκολη υπόθεση.

Κι είναι αλήθεια ότι αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν λιγότερο ή περισσότερο όλους τους τουριστικούς κλάδους, όπως η εξέλιξη της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός, οι ανατιμήσεις και η αύξηση των μισθών καθώς και οι ελλείψεις προσωπικού καθιστούν 2022 μια χρονιά μεγαλύτερων προκλήσεων από την περυσινή.

Πρόσθεσε βέβαια ο κ. Ρέτσος ότι η αισιοδοξία κυριαρχεί και το καλό σενάριο, που μιλά για επίπεδα 2019, δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένης της μεγάλης διάθεσης των ταξιδιωτών παγκοσμίως για διακοπές μετά από τη διετία της πανδημίας, της ισχυρής ζήτησης που καταγράφεται από τις αρχές της χρονιάς για διακοπές στη χώρα μας, της ανάδειξης της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού και της διαχρονικής προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητας του τουρισμού.

Όλα αυτά δείχνουν ότι έχουμε μπροστά μας άλλη μια σεζόν-θρίλερ με υψηλότατο διακύβευμα, μεγάλες προσδοκίες αλλά και οξείες προκλήσεις και κινδύνους.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού καλούνται λοιπόν για άλλη μια χρονιά να επιδείξουν απόλυτη ψυχραιμία, οξυμμένα αντανακλαστικά και αστείρευτα ψυχικά αποθέματα.

Ας τους ευχηθούμε λοιπόν καλή δύναμη και μακάρι ο καίριος αυτός κλάδος να βγάλει την πατρίδα μας αλώβητη κι ασπροπρόσωπη για άλλη μια χρονιά!

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα