Ραντεβού τον Μάρτιο…

23 Dec 2021, 11:47 | ΑΠΟΨΗ

Σοφία Κοντογιάννη

Ραντεβού τον Μάρτιο…

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τα τεστ κορωνοϊού πριν από τα ταξίδια, είναι αναμφισβήτητα ζωτικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα σήμερα, με την εμφάνιση των μεταλλάξεων, δεν τίθεται ζήτημα περί αυτού.

Όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι το ταξίδι δεν θα ανακάμψει ποτέ πλήρως, όσο εξακολουθεί αυτή η κατάσταση. Πολύ απλά γιατί κανείς ή σχεδόν κανείς δεν προτίθεται να ρισκάρει, είτε να αρρωστήσει, είτε να εγκλωβιστεί σε μία ξένη χώρα για 10 επιπλέον ημέρες σε καραντίνα, είτε να χάσει το ταξίδι που έχει ονειρευτεί, χάνοντας ταυτόχρονα τη γη κάτω από τα πόδια του.

Ταξίδια με φόβο

Μπορεί στην πλειοψηφία τους οι ταξιδιώτες να διψούν για περιπέτεια σε μία ξένη χώρα- αλλά για θετική περιπέτεια. Κανείς δεν είναι ατρόμητος μπροστά στην προοπτική μίας ασθένειας, ακόμη κι αν αυτή είναι ήπια-κάτι που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί- εάν είναι να τον εγκλωβίσει στη συνέχεια σε 4 τοίχους, σε αβεβαιότητα και σε επιπλέον έξοδα ή ακόμη και σε πρόβλημα με την εργασία του. Και τι θα συμβεί εάν ένα μέλος της οικογένειας βρεθεί θετικό πριν την επιστροφή; Θα μείνει μόνο του στο εξωτερικό;

Ένας άνθρωπος που έχει κάνει όλες τις δόσεις του εμβολίου, όταν θα πρέπει να κάνει τεστ κορωνοϊού 48 ή και 24 ώρες πριν ταξιδέψει, ενώ έχει τηρήσει όλα τα μέτρα δείχνοντας λογική και εμπιστοσύνη στην επιστήμη και στο κράτος, όταν έχει πασχίσει να πάρει άδεια από τη δουλειά του, έχει εξοικονομήσει κάποια χρήματα και έχει οργανώσει την οικογένειά του,  θα σταθεί ένα λεπτό στην πόρτα και απλά θα αναρωτηθεί, γιατί να το κάνει. Και κανείς δεν θα τον κατηγορήσει για αυτό. Όμως το γεγονός ότι δεν θα ταξιδέψει, παραμένει.

Τα ταξίδια είναι αναψυχή

Υπάρχουν κάποιες χώρες, όπως είναι η Ισπανία, που δέχονται τους πλήρως εμβολιασμένους επισκέπτες χωρίς να απαιτούν τεστ κορωνοϊού πριν την πτήση. Σωστό ή λάθος, αυτό κάνει η Ισπανία. Ο Αμερικανός πολίτης που θα περάσει τις διακοπές του στην Ισπανία, θα πρέπει να κάνει τεστ κορωνοϊού πριν επιστρέψει στη χώρα του- και μάλιστα πολύ μικρής διάρκειας. Συνεπώς δεν φαίνεται να είναι αναψυχής ένα ταξίδι που θα πρέπει κανείς να σκέφτεται το τέλος που μπορεί να έχει, από την αρχή του ακόμη. Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου για έναν τουρίστα που απλά θα περιμένει ακόμη έναν χρόνο για να κάνει το ταξίδι των ονείρων του, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που πάλι καλείται να αντιμετωπίσει ο τουριστικός κλάδος, με την ελπίδα να αποδειχθεί και πάλι ισχυρός κυματοθραύστης. 

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ισχυρό τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό τους χειμερινούς μήνες. Και με τις συνθήκες που επικρατούν ιδιαίτερα αυτή την περίοδο εν μέσω κορωνοϊού είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει αυτή η συνθήκη το προσεχές διάστημα. Έτσι, με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση στις περισσότερες αγορές μας, οι ελπίδες για καλύτερες μέρες στον τουρισμό μας μετατοπίζονται εκ τω πραγμάτων από τον Μάρτιο και μετά, οπότε εκτός απροόπτου με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται το πρώτο κύμα ξένων τουριστών στη χώρα μας. 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα