Προσβάσιμος τουρισμός, μια ανεκμετάλλευτη αγορά- χάνονται 142 δισ.ευρώ το χρόνο στην ΕΕ

13 Aug 2014, 21:43 | ΑΠΟΨΗ

Γιάννης Παπαδόπουλος

Προσβάσιμος τουρισμός, μια ανεκμετάλλευτη αγορά- χάνονται 142 δισ.ευρώ το χρόνο στην ΕΕ

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Εάν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί και τα ξενοδοχεία ήταν πλήρως προσβάσιμα στα άτομα που έχουν ανάγκη την ειδική πρόσβαση, είτε λόγω αναπηρίας, είτε λόγω ηλικίας, η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί έως 44% κατ'έτος, αποφέροτας επιπλέον 142 δισ.ευρώ και επιπλέον 3,4 εκατομμύρια νεες θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Τα μεγέθη αυτής της τεράστιας, ανεκμετάλλευτης, αγοράς για τον ευρωπαϊκό τουρισμό αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου του Syrrey, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εν ολίγοις, δηλαδή, ενώ όλοι αναζητούν νέες αγορές, ελάχιστοι επαγγελματίες του χώρου έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει έτοιμη πελατεία, η οποία το μόνο που ζητάει είναι να μπορεί να φτάσει εύκολα στον προορισμό και να κινείται άνετα στο ξενοδοχείο και στην περιοχή.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ταξιδιώτες στο εσωτερικό της ΕΕ που χρειάζονται ειδική πρόσβαση, είτε λόγω αναπηρίας ή ηλικίας, πραγματοποίησαν 783 εκατομμύρια ταξίδια εντός της περιοχής το 2012, συμβάλλοντας με 394 δισεκατομμύρια ευρώ και 8,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία. 

Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε επτά βασικές συστάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στον τομέα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

1. Η προσβασιμότητα για όλους πρέπει να αποτελέσει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών σε ένα προορισμό

2. Η τουριστική βιομηχανία πρέπει να βελτιώσει τις προσπάθειες συντονισμού της, κυρίως μέσω συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα και επαγγελματικών δικτύων τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό περιφερειακό επίπεδο. 

3. Όλα τα μέλη του προσωπικού του παρόχου υπηρεσιών πρέπει να αποκτήσουν μια στέρεη βάση γνώσεων σχετικά με την προσβασιμότητα μέσω τακτικής εκπαίδευσης.

"Αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία για τον Ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό τομέα", δήλωσε ο καθηγητής Graham Miller από το Πανεπιστήμιο του Surrey, προσθέτοντας:

"Η ανησυχία των πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εντοπίζονται στο αν θα αποσβέσουν το κόστος προσαρμογής για τις ειδικές ανάγκες πρόσβασης. Η έρευνα δείχνει ότι το κόστος αυτό όχι μόνο θα ανακτηθεί, αλλά και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της αγοράς. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δέσμευση απαιτείται τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα. Ωστόσο, ακόμη και μικρές αλλαγές ενδιάμεσα, θα αποφέρουν τεράστια οφέλη."

Ο Antonella Correra, υπεύθυνος πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία, σχολίασε: "Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη έρευνα για τον Προσβάσιμο Τουρισμό που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη. Η παράλληλη ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων, τα πρότυπα συμπεριφοράς και η οικονομική συμβολή καταδεικνύουν σαφέστατα ότι η προσβασιμότητα είναι το νέο σύνορο για τον τουριστικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο προσβάσιμος τουρισμός είναι μια τεράστια ευκαιρία αγοράς. Η έρευνα παρέχει σαφείς ενδείξεις ότι η πρόσβαση των τουριστικών υπηρεσιών και οι καλύτερες υπηρεσίες θα αυξήσουν τη φήμη των τουριστικών προορισμών και θα δώσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις ".

Η μελέτη αξιολόγησε τις υποδομές, δημόσιες και ιδιωτικές, και την ποιότητά τους για την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες σε τουρίστες ηλικίας μεταξύ 15 και 64, καθώς και για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, σε 27 ευρωπαϊκές χώρες.

Ιδού, ένα πεδίο δόξας λαμπρό και για τον ελληνικό τουρισμό και, ειδικά, για τις περιοχές της χώρας που βρίσκονται στη "σκιά" των καθιερωμένων προορισμών. Μέρος των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε τέτοιου είδους υποδομές στις περιοχές και στα ξενοδοχεία και να αναδειχθούν τα νέα αστέρια του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια...

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα