Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε |Του Ανδρέα Φιορεντίνου, Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας (*)

20 Jul 2021, 18:37 | ΑΠΟΨΗ

TornosNews.gr

Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε |Του Ανδρέα Φιορεντίνου, Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας (*)

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Μίας περιόδου που ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες οι οποίες στη Μύκονο επιβεβαιώνονται από την εξέλιξη των αφίξεων, η  πληρότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων είναι περiπου 70% ενώ λειτουργούν το σύνολο των ξενοδοχείων. Αυξημένη η κίνηση από το αεροδρόμιο με πτήσεις από Ευρώπη και χώρες του Κόλπου, πολύ αυξημένος  είναι ο αριθμός των  ιδιωτικών αεροσκαφών (1120)  εν σχέση με το 2020 (163), ενώ οι πτήσεις τσάρτερ επίσης έχουν αυξητικές τάσεις με πρωταθλήτριες τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.  (Γαλλία, Ελβετία Γερμανία ) και 36 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων  μέχρι στιγμής.

Την ίδια στιγμή, η  υγειονομική κρίση συνεχίζει να επηρεάζει την παγκόσμια κοινωνία και να καθυστερεί την οικονομική ανάκαμψη των εθνικών οικονομιών.

Γιατί οι νέες μεταλλάξεις  που έχουν δανεισθεί την ονομασία τους από τα γράμματα της  ελληνικής αλφαβήτου προβληματίζουν τους επιστήμονες και τις κυβερνήσεις που σκέφτονται να επαναφέρουν για μία ακόμα φορά σε ισχύ κάποια από τα μέτρα προστασίας. 

Και μέσα σε αυτή τη γεμάτη απαιτήσεις περίοδο, έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση η γνωστή πολυφωνία των μη εξειδικευμένων-ειδικών που εκφράζουν δημόσια απόψεις για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Κάποιοι απλώς επισημαίνουν την πιθανότητα επιδείνωσης του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας. Κάποια προτείνουν ακραίες λύσεις. Άλλοι επισημαίνουν τις πιέσεις που δέχονται οι προορισμοί με υψηλή αναγνωρισιμότητα και επισκεψιμότητα.

Και γεννάται το ερώτημα: τι πραγματικά θέλουμε και από ποιόν το ζητάμε?

Η κυβέρνηση όπως και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ε.Ε. έχει ακολουθήσει την ίδια στρατηγική περιορισμού της επέκτασης της πανδημίας από την αρχή μέχρι το τέλος. Μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, εναλλαγή στο άνοιγμα-κλείσιμο αγοράς, των κάθε είδους δραστηριοτήτων, των συνόρων και των τουριστικών προορισμών. Παράλληλα, η κυβέρνηση παρέχει έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν λυγίσει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Επικοινωνιακές καμπάνιες για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και την εντατικοποίηση του εμβολιασμού του, υγειονομικά πρωτόκολλα για τις πύλες εισόδου/εξόδου της χώρας και για την προστασία των τουριστικών προορισμών, επιχειρήσεων και επισκεπτών, διεύρυνση των ηλικιών που θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο και φυσικά ένα εθνικό σύστημα εμβολιασμού που λειτουργεί παραδειγματικά.

Με μεγάλη ειλικρίνεια, η κυβέρνηση και η επιτροπή επιστημόνων που την συμβουλεύει, από την αρχή της πανδημίας κατέστησε σαφές ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν άγνωστο εχθρό και γι’ αυτό χρειάζεται μελέτη, χρόνος, έρευνα και τήρηση των μέτρων. Στη συνέχεια, σε χρόνο ρεκόρ κυκλοφόρησαν τα εμβόλια και όλη η ανθρωπότητα- πλην των αρνητών- ανέπνευσε και πάλι με ανακούφιση διότι όπως και να το κάνουμε το εμβόλιο προστατεύει.

Μάλιστα λέγεται ότι λόγω των διαδοχικών μεταλλάξεων του ιού, θα υπάρξουν και άλλες εξελιγμένες δόσεις εμβολίων για την προστασία μας.

Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά, τα διαβάζουμε στις εφημερίδες, τα βλέπουμε στα τηλεοπτικά προγράμματα και έχουμε πλατιά ενημέρωση από τις επίσημες δηλώσεις πρωθυπουργού, αρμόδιων υπουργών και ειδικών λοιμωξιολόγων.

Όμως εμείς, οι επιχειρηματίες του τουρισμού, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και με τους συλλογικούς μας φορείς, θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε τι θέλουμε και να το δηλώσουμε ομόφωνα.

Για να απομειώσουμε τις επιπτώσεις τις  άστοχης πολυφωνίας. Των μισών δηλώσεων, των σποραδικών σχολίων από κάποιους μεμονωμένους σε μέσα ενημέρωσης, στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των ανοικτών επιστολών κάποιων άλλων όπου αποτυπώνονται   προσωπικές απόψεις, των  αδιάκοπων εν γένει παρεμβάσεων που δημιουργούν σύγχυση σε όποιον τις διαβάζει.

Και όλοι ξέρουμε ότι το ίδιο υλικό κυκλοφορεί και εκτός συνόρων. Και ίσως μέσα από αυτά τα προσωπικά σχόλια, η εικόνα που αποκομίζει ο ξένος αναγνώστης που επιθυμεί να επισκεφθεί την χώρα μας, είναι πιθανό να τον αποτρέψει.

Η Κυβέρνηση μας έδωσε όλα τα εφόδια που είχε την δυνατότητα να διαθέσει. Τώρα είναι η σειρά του κλάδου  μας να τα αξιοποιήσει και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα συντεταγμένα, ομόφωνα και με υπευθυνότητα.

Έχουμε διανύσει πολλές δεκαετίες στον τομέα και γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός δεν προσφέρεται για διαφωνίες, ερασιτεχνισμό, προσωπικές τοποθετήσεις χωρίς τεκμηρίωση και το κυριότερο χωρίς να προτείνονται συγκεκριμένες λύσεις.

Προσωπικά πιστεύω ότι είμαστε ο πιο οργανωμένος κλάδος της εθνικής οικονομίας. Διαθέτουμε ισχυρή φωνή και διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση, ο Σύνδεσμός μας είναι κοινωνικός εταίρος. Και έχουμε έναν πρωθυπουργό που αναγνωρίζει την συνεισφορά του Τουρισμού στην εθνική οικονομία και το αποδεικνύει έμπρακτα μέσα από το Σχέδιο Ελλάδα 2.0.

Και αν διαφωνούμε με τα μέτρα για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, ή αν θεωρούμε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την αναζωπύρωση της πανδημίας στους προορισμούς, θα πρέπει οργανωμένα και υπεύθυνα μέσω των συλλογικών μας οργάνων και με τη στήριξη των τοπικών αρχών, να το αναφέρουμε. 

Οτιδήποτε διαφορετικό, βλάπτει σοβαρά τον τουρισμό και τους προορισμούς μας.

(*) Ο Ανδρέας Φιορεντίνος γεννήθηκε στη Μύκονο και επαγγελματικά δραστηριοποιείται όλη του τη ζωή στον τουρισμό, όντας ξενοδόχος. Έχει υπηρετήσει τον Τουρισμό από θέσεις ευθύνης, έχοντας μεταξύ άλλων διατελέσει Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και επί σχεδόν 20 χρόνια υπήρξε Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα